atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (27)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (2)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (27)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Krakowskie Retrospekcje #6

Krakowskie Retrospekcje wracają z kolejną edycją! Zebraliśmy się w sile kilku chłopa, żeby uderzyć z jeszcze większym impetem niż ostatnio. Impreza ma na celu integrację środowiska retromaniaków, więc tak jak poprzednio spotykamy się żeby pograć i pogadać w blasku starych monitorów. Wszystko odbywa się w trybie pospolitego ruszenia – masz jakieś fajne sprzęty do pokazania? Chcesz wypić piwko z ludźmi nadającymi na tych samych falach? To właśnie impreza dla Ciebie.

Retrospekcje odbędą się w nowym miejscu, czyli wynajętej sali konferencyjnej w biurowcu „Miastoprojekt”, Kraków przy ul. Kraszewskiego 36 (obok stadionu Cracovii). Miejsca jest dużo, przewidujemy, że zmieści się około 30 stanowisk, tak więc szykujcie swoje zasilacze!


Czas: 4 listopada (sobota) 2017 od godziny 15.00 do 2.00

Miejsce: Kraków, ul. Kraszewskiego 36, sala konferencyjna – wejście od ulicy po schodkach w dół przez lokal gastronomiczny (patrz mapka)



Koszty: wejściówka w cenie 12 zł od osoby, zarówno dla przynoszących swoje komputery, jak i pozostałych. Jest to opłata za koszty wynajmu lokalu. Panie i dzieci wchodzą za darmo.

Prowiant: do sali konferencyjnej przylega lokal gastronomiczny. Będzie więc można kupić piwo, paluszki i ciepłe posiłki.

Parking: przed budynkiem jest dużo miejsca do parkowania. Sobota to dzień bez strefy, więc i bez opłat.

Komputery: Zapewnimy kilka maszyn, ale jak zwykle liczymy na uczestników i ich niezawodne 8/16-bitowce. Wszystkim osobom chcącym przynieść swoje maszyny udostępniamy stoły i prąd. Trzeba tylko poinformować o tym organizatorów i zadbać o przedłużacze.


Uwaga organizatorów: podczas czwartej edycji imprezy mieliśmy duży kłopot z kilkoma osobami przesadzającymi z alkoholem, przez które straciliśmy poprzedni lokal. Osoby te nie zostaną wpuszczone na obecne Retrospekcje (zainteresowani z forum demosceny commodorowskiej wiedzą o kogo chodzi). W związku z czym jeśli ktoś ma zamiar przyjechać po to, żeby się upić w trupa i spać na stołku, to lepiej niech zostanie w domu.

Kontakt: mkiendra@gmail.com

Regulamin:
  1. Każdy z uczestników zobowiązany jest pilnować swojego komputera/konsoli. Organizatorzy nie biorą odpowiedzialności za ewentualne szkody w tym zakresie.

  2. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wyproszenia z terenu imprezy osób będących pod mocnym wpływem alkoholu lub środków odurzających oraz zakłócających przebieg spotkania.

  3. Nie ma możliwości spania na terenie imprezy. Lokal musi zostać opuszczony do godziny 2.00 w nocy.



(przegląd zdjęć z czterech pierwszych edycji)

Strona wydarzenia na Facebooku znajduje się tutaj.

2017-09-15 00:26 by Marcin Kiendra
komentarzy: 4
xeen @2017-09-15 10:31:29
Mam wrażenie, że po wyemitowaniu serialu Stranger Things (bardzo zresztą mi się on podobał) logosy "retro 80's" tego typu mocno zyskały na popularności.
the fender @2017-09-15 17:11:54
@xeen: ciekawostka, wbij sobie w youtube new retro wave (nowy/stary gatunek muzyki). Stranger Things to jedna z wielu pozycji, które przywołują sentyment za latami 80. To nie był prekursor, po prostu nastała taka moda. I dobrze się dzieje, bo to był czas w którym powstało naprawdę wiele przełomowych rzeczy - a specyficzny klimat tej epoki jest wyznacznikiem pewnej jakości w wielu aspektach nowoczesnego życia. Dla mnie to jest schyłkowy okres, w którym ludzie byli kreatywni a światem nie rządził jeszcze nowoczesny marketing (czyli dziadostwo).
tebe @2017-09-16 11:07:50
Carpenter Brut, Perturbator
Yosh @2017-09-16 21:36:52
Jak już przy tym jesteśmy, niektóry nawalają całe teledyski :D

https://www.youtube.com/watch?v=nF8paxAq...
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (239)
ostatni: 23-01-2018 18:44, IRATA4
SID i POKEY (324)
ostatni: 23-01-2018 18:17, TheFender
Laura Konstruktor (19)
ostatni: 23-01-2018 13:23, QTZ
Laura Edit (11)
ostatni: 22-01-2018 19:27, larek
edytor do gry (13)
ostatni: 22-01-2018 14:01, tebe
Książki SOETO (188)
ostatni: 22-01-2018 12:48, mgr_inz_rafal
Laura Konstruktor 2 (6)
ostatni: 22-01-2018 00:57, QTZ
Gra "07 zgłoś się" - premiera na ... (16)
ostatni: 22-01-2018 00:29, Kaz
Atari ST + Cortex i kabel FDD (2)
ostatni: 21-01-2018 22:36, Mq
15 kHz (306)
ostatni: 21-01-2018 15:12, xxl
HI SCORE (198)
ostatni: 21-01-2018 12:26, xxl
Update, update i czeski film ;) (16)
ostatni: 21-01-2018 12:02, wieczor
Cartridge do CP/M, kilka pytań (23)
ostatni: 20-01-2018 22:39, artax4
Pomysł na turbo na magnetofonie b... (7)
ostatni: 20-01-2018 02:12, CharlieChaplin
Nieaktualne (1)
ostatni: 20-01-2018 00:00, mav

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1783
Ostatnio zarejestrowany: Szafir
Postów ostatniej doby: 13

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»