atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Skool Daze – ostatnia prosta z 2017-11-22 22:49 (15)
Modyfikacje starszych gier: Donkey Kong Jr. i Bubsy z 2017-11-19 23:00 (10)
Nowe demo na duże Atari z 2017-11-14 23:01 (137)
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari? z 2017-11-07 21:27 (8)
Powrót z przyszłości: Giełda Bajtka i koncert Marka Bilińskiego! z 2017-11-03 01:03 (155)
Aktualności growe z 2017-11-01 14:19 (13)
Silly Venture 2k17 – nowa invitka i garść informacji! z 2017-10-30 10:45 (17)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2017 z 2017-10-28 16:53 (17)
Pokłosie RetroKomp/LOAD ERROR 2017 z 2017-10-22 16:28 (22)
Starotki ze strychu z 2017-10-20 12:30 (14)
Nowy RECOIL v4.1.0 z 2017-10-19 22:10 (8)
RetroKomp/LOAD ERROR 2017 – zapraszamy! z 2017-10-18 20:01 (3)
Robimy plakaty z 2017-10-11 23:56 (23)
Festiwal retro już za chwilę z 2017-10-10 12:26 (0)
Beyond the Borders – zbiórka na Kickstarterze z 2017-10-08 23:46 (43)
Remanent growy – ACTris! 2.1 z 2017-10-03 22:22 (6)
Silly Venture 2k17 – invitka na… C-64! z 2017-10-01 12:48 (13)
Relacja z KWAS-a 12 z 2017-09-30 02:03 (15)
Remanent growy – mini-Slots z 2017-09-28 00:25 (8)
Gry na Atari w IPN z 2017-09-26 08:18 (3)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Krakowskie Retrospekcje #6

Krakowskie Retrospekcje wracają z kolejną edycją! Zebraliśmy się w sile kilku chłopa, żeby uderzyć z jeszcze większym impetem niż ostatnio. Impreza ma na celu integrację środowiska retromaniaków, więc tak jak poprzednio spotykamy się żeby pograć i pogadać w blasku starych monitorów. Wszystko odbywa się w trybie pospolitego ruszenia – masz jakieś fajne sprzęty do pokazania? Chcesz wypić piwko z ludźmi nadającymi na tych samych falach? To właśnie impreza dla Ciebie.

Retrospekcje odbędą się w nowym miejscu, czyli wynajętej sali konferencyjnej w biurowcu „Miastoprojekt”, Kraków przy ul. Kraszewskiego 36 (obok stadionu Cracovii). Miejsca jest dużo, przewidujemy, że zmieści się około 30 stanowisk, tak więc szykujcie swoje zasilacze!


Czas: 4 listopada (sobota) 2017 od godziny 15.00 do 2.00

Miejsce: Kraków, ul. Kraszewskiego 36, sala konferencyjna – wejście od ulicy po schodkach w dół przez lokal gastronomiczny (patrz mapka)



Koszty: wejściówka w cenie 12 zł od osoby, zarówno dla przynoszących swoje komputery, jak i pozostałych. Jest to opłata za koszty wynajmu lokalu. Panie i dzieci wchodzą za darmo.

Prowiant: do sali konferencyjnej przylega lokal gastronomiczny. Będzie więc można kupić piwo, paluszki i ciepłe posiłki.

Parking: przed budynkiem jest dużo miejsca do parkowania. Sobota to dzień bez strefy, więc i bez opłat.

Komputery: Zapewnimy kilka maszyn, ale jak zwykle liczymy na uczestników i ich niezawodne 8/16-bitowce. Wszystkim osobom chcącym przynieść swoje maszyny udostępniamy stoły i prąd. Trzeba tylko poinformować o tym organizatorów i zadbać o przedłużacze.


Uwaga organizatorów: podczas czwartej edycji imprezy mieliśmy duży kłopot z kilkoma osobami przesadzającymi z alkoholem, przez które straciliśmy poprzedni lokal. Osoby te nie zostaną wpuszczone na obecne Retrospekcje (zainteresowani z forum demosceny commodorowskiej wiedzą o kogo chodzi). W związku z czym jeśli ktoś ma zamiar przyjechać po to, żeby się upić w trupa i spać na stołku, to lepiej niech zostanie w domu.

Kontakt: mkiendra@gmail.com

Regulamin:
  1. Każdy z uczestników zobowiązany jest pilnować swojego komputera/konsoli. Organizatorzy nie biorą odpowiedzialności za ewentualne szkody w tym zakresie.

  2. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wyproszenia z terenu imprezy osób będących pod mocnym wpływem alkoholu lub środków odurzających oraz zakłócających przebieg spotkania.

  3. Nie ma możliwości spania na terenie imprezy. Lokal musi zostać opuszczony do godziny 2.00 w nocy.



(przegląd zdjęć z czterech pierwszych edycji)

Strona wydarzenia na Facebooku znajduje się tutaj.

2017-09-15 00:26 by Marcin Kiendra
komentarzy: 4
xeen @2017-09-15 10:31:29
Mam wrażenie, że po wyemitowaniu serialu Stranger Things (bardzo zresztą mi się on podobał) logosy "retro 80's" tego typu mocno zyskały na popularności.
the fender @2017-09-15 17:11:54
@xeen: ciekawostka, wbij sobie w youtube new retro wave (nowy/stary gatunek muzyki). Stranger Things to jedna z wielu pozycji, które przywołują sentyment za latami 80. To nie był prekursor, po prostu nastała taka moda. I dobrze się dzieje, bo to był czas w którym powstało naprawdę wiele przełomowych rzeczy - a specyficzny klimat tej epoki jest wyznacznikiem pewnej jakości w wielu aspektach nowoczesnego życia. Dla mnie to jest schyłkowy okres, w którym ludzie byli kreatywni a światem nie rządził jeszcze nowoczesny marketing (czyli dziadostwo).
tebe @2017-09-16 11:07:50
Carpenter Brut, Perturbator
Yosh @2017-09-16 21:36:52
Jak już przy tym jesteśmy, niektóry nawalają całe teledyski :D

https://www.youtube.com/watch?v=nF8paxAq...
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Mój mini ukłon w strone Atarki (31)
ostatni: 24-11-2017 20:59, maly_swd
Jak nazywa się ta gra? (13)
ostatni: 24-11-2017 14:14, XaVeR
15 kHz (271)
ostatni: 24-11-2017 12:42, makary
Wywiad z Rolandem Pantołą by Vicek (32)
ostatni: 24-11-2017 12:29, QTZ
Jacek Karpiński, twórca pierwszeg... (60)
ostatni: 24-11-2017 09:37, aniol
Rick Dangerous (112)
ostatni: 23-11-2017 22:51, greymsb
Pixel Retro Shop (6)
ostatni: 23-11-2017 19:25, Creonix
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (33)
ostatni: 23-11-2017 10:10, mgr_inz_rafal
Sonda - sciezka dzwiekowa - mała ... (47)
ostatni: 23-11-2017 06:35, anonymus
SoundMachine instrukcja (4)
ostatni: 22-11-2017 23:06, mono
wideo w klimatach 80's (111)
ostatni: 22-11-2017 17:10, QTZ
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (147)
ostatni: 22-11-2017 10:04, greymsb
SIO2SD - configurator 3.5 (17)
ostatni: 22-11-2017 08:43, lotharek
Poszukuję kilka tytułów gier + ty... (10)
ostatni: 21-11-2017 21:47, Xavier_Velo
Zamienie C64C na Atari XL/XE/ST... (9)
ostatni: 21-11-2017 21:46, miki1406

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1753
Ostatnio zarejestrowany: ferrata
Postów ostatniej doby: 9

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»