atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
U nas znowu filmowo z 2018-02-19 18:08 (0)
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (11)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Krakowskie Retrospekcje #6

Krakowskie Retrospekcje wracają z kolejną edycją! Zebraliśmy się w sile kilku chłopa, żeby uderzyć z jeszcze większym impetem niż ostatnio. Impreza ma na celu integrację środowiska retromaniaków, więc tak jak poprzednio spotykamy się żeby pograć i pogadać w blasku starych monitorów. Wszystko odbywa się w trybie pospolitego ruszenia – masz jakieś fajne sprzęty do pokazania? Chcesz wypić piwko z ludźmi nadającymi na tych samych falach? To właśnie impreza dla Ciebie.

Retrospekcje odbędą się w nowym miejscu, czyli wynajętej sali konferencyjnej w biurowcu „Miastoprojekt”, Kraków przy ul. Kraszewskiego 36 (obok stadionu Cracovii). Miejsca jest dużo, przewidujemy, że zmieści się około 30 stanowisk, tak więc szykujcie swoje zasilacze!


Czas: 4 listopada (sobota) 2017 od godziny 15.00 do 2.00

Miejsce: Kraków, ul. Kraszewskiego 36, sala konferencyjna – wejście od ulicy po schodkach w dół przez lokal gastronomiczny (patrz mapka)



Koszty: wejściówka w cenie 12 zł od osoby, zarówno dla przynoszących swoje komputery, jak i pozostałych. Jest to opłata za koszty wynajmu lokalu. Panie i dzieci wchodzą za darmo.

Prowiant: do sali konferencyjnej przylega lokal gastronomiczny. Będzie więc można kupić piwo, paluszki i ciepłe posiłki.

Parking: przed budynkiem jest dużo miejsca do parkowania. Sobota to dzień bez strefy, więc i bez opłat.

Komputery: Zapewnimy kilka maszyn, ale jak zwykle liczymy na uczestników i ich niezawodne 8/16-bitowce. Wszystkim osobom chcącym przynieść swoje maszyny udostępniamy stoły i prąd. Trzeba tylko poinformować o tym organizatorów i zadbać o przedłużacze.


Uwaga organizatorów: podczas czwartej edycji imprezy mieliśmy duży kłopot z kilkoma osobami przesadzającymi z alkoholem, przez które straciliśmy poprzedni lokal. Osoby te nie zostaną wpuszczone na obecne Retrospekcje (zainteresowani z forum demosceny commodorowskiej wiedzą o kogo chodzi). W związku z czym jeśli ktoś ma zamiar przyjechać po to, żeby się upić w trupa i spać na stołku, to lepiej niech zostanie w domu.

Kontakt: mkiendra@gmail.com

Regulamin:
  1. Każdy z uczestników zobowiązany jest pilnować swojego komputera/konsoli. Organizatorzy nie biorą odpowiedzialności za ewentualne szkody w tym zakresie.

  2. Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wyproszenia z terenu imprezy osób będących pod mocnym wpływem alkoholu lub środków odurzających oraz zakłócających przebieg spotkania.

  3. Nie ma możliwości spania na terenie imprezy. Lokal musi zostać opuszczony do godziny 2.00 w nocy.



(przegląd zdjęć z czterech pierwszych edycji)

Strona wydarzenia na Facebooku znajduje się tutaj.

2017-09-15 00:26 by Marcin Kiendra
komentarzy: 4
xeen @2017-09-15 10:31:29
Mam wrażenie, że po wyemitowaniu serialu Stranger Things (bardzo zresztą mi się on podobał) logosy "retro 80's" tego typu mocno zyskały na popularności.
the fender @2017-09-15 17:11:54
@xeen: ciekawostka, wbij sobie w youtube new retro wave (nowy/stary gatunek muzyki). Stranger Things to jedna z wielu pozycji, które przywołują sentyment za latami 80. To nie był prekursor, po prostu nastała taka moda. I dobrze się dzieje, bo to był czas w którym powstało naprawdę wiele przełomowych rzeczy - a specyficzny klimat tej epoki jest wyznacznikiem pewnej jakości w wielu aspektach nowoczesnego życia. Dla mnie to jest schyłkowy okres, w którym ludzie byli kreatywni a światem nie rządził jeszcze nowoczesny marketing (czyli dziadostwo).
tebe @2017-09-16 11:07:50
Carpenter Brut, Perturbator
Yosh @2017-09-16 21:36:52
Jak już przy tym jesteśmy, niektóry nawalają całe teledyski :D

https://www.youtube.com/watch?v=nF8paxAq...
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Wywiad z Duddim (8)
ostatni: 19-02-2018 17:52, Duddie
Atari ST hicolor video (11)
ostatni: 19-02-2018 17:47, pin
Wywiad z Maciejem Zwolińskim (1)
ostatni: 19-02-2018 17:15, Kaz
Retro Na Gazie (100)
ostatni: 19-02-2018 16:58, Kaz
Atarociekawostki na blogu TDC (39)
ostatni: 19-02-2018 11:30, Kaz
Atari Font Creator (26)
ostatni: 19-02-2018 02:10, bocianu
Wywiad z Yolkiem (5)
ostatni: 18-02-2018 19:21, string
trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (11)
ostatni: 18-02-2018 16:56, sis101
ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
Game Maker ... nadchodzi (122)
ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
Wykład o Atari w Krakowie (19)
ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
Radio Aktywne (12)
ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
Update, update i czeski film ;) (27)
ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1799
Ostatnio zarejestrowany: kski
Postów ostatniej doby: 22

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał (17)
SIO2PC-USB napisał (45)
Nowe SIO2SD napisał (0)
SIO2SD w CA12 napisał (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
Projektowanie cartów napisał (12)
Joystick do Atari napisał (54)
Tygrys Turbo napisał (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
Rozszerzenie 1MB napisał (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
Rozszerzenie 576kB napisał (13)
Soczyste kolory napisał (29)
XEGS Box napisał (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał (5)
Atari steruje tokarką napisał (14)
DarkMouse napisał (7)
«« nowszestarsze »»