atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
U nas znowu filmowo z 2018-02-19 18:08 (0)
Relacja z KWAS 13 z 2018-02-14 14:22 (13)
Grawitacja 2018! z 2018-02-06 16:36 (8)
KWAS 13 w Sopocie z 2018-01-29 18:46 (27)
Zbierajmy papiery! z 2018-01-28 02:52 (25)
Reedycja kolejnej klasycznej książki: „Atari Basic” z 2018-01-24 23:30 (11)
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (33)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (4)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (28)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał (0)
Choplifter! opisał (0)
Joust opisał (16)
Commando opisał (35)
Mario Bros opisał (13)
Xenophobe opisał (34)
Robbo Forever opisał (16)
Kolony 2106 opisał (0)
Archon II: Adept opisał (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał (7)
Wyspa opisał (9)
Archon opisał (16)
The Last Starfighter opisał (30)
Dwie Wieże opisał (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał (121)
Inny Świat opisał (17)
Inspektor opisał (19)
Grand Prix Simulator opisał (16)
Rescue On Fractalus opisał (18)
Stranded opisał (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Czeskie gry multijoyowe z BAHA Software
Jednym z wydarzeń kwietniowej Atariády 2017 było zawiązanie się nowej grupy BAHA Software, którą utworzyli: znany m.in. z naszego forum Michael „Baktra” Kalous oraz Petr „HardCore” Postava. Podczas tej czeskiej imprezy pokazane zostały wstępne wersje ich dwóch nowych gier wykorzystujących Multijoy4, ostatecznie gry te doczekały się oficjalnej premiery w czerwcu.

Pamiętacie pewnie prezentowane u nas w zeszłych latach dwie części gry HardCore'a Chcete být milionářem, oparte na popularnym teleturnieju „Milionerzy”. Dwie nowe propozycje częściowo wykorzystują istniejący silnik z tamtych gier.

Trudno jest nam niestety w nie grać, podstawową przeszkodą jest oczywiście materia czeskiego języka. Nawet jeśli pokonamy barierę językową, to pojawia się kolejny poważny problem: często wymagana znajomość lokalnego kontekstu, kultury i historii, popularnych filmów i programów.


  • Kde domov můj? M4 („Gdzie jest dom mój?”)


  • Tytuł gry pochodzi z hymnu państwowego Czech. Jest to jednocześnie nazwa teleturnieju w czeskiej telewizji, realizowanego na podstawie tzw. formatu telewizyjnego „National Pride”. Nie jest on znany w Polsce, natomiast sporą popularność zyskały u nas inne formaty licencjonowane przez ten sam koncern medialny Endemol: Big Brother, wspomniani wyżej Milionerzy, czy też Twoja twarz brzmi znajomo.

    Gra jest luźną adaptacją zasad tego programu telewizyjnego. Rozgrywka składa się z 3 rund. Od uczestników wymagana jest – poza znajomością czeszczyzny – również wiedza z wszelkich dziedzin dotyczących Czech, od geografii i historii po kulturę, sztukę i sport.


    („kolo” = runda, „otázka” = pytanie)

    W pierwszej rundzie zadawanych jest kolejno 15 pytań. Każdy z 4 graczy może wybrać odpowiedź z przygotowanej listy: jeśli udzielił dobrej odpowiedzi, dostaje punkty, jeśli nie – punkty są rozdzielane między jego przeciwników. Brak odpowiedzi ze strony żadnego z graczy powoduje, że musi jej udzielić losowo wybrany uczestnik zabawy.

    Po pierwszej rundzie odpada najgorszy gracz, a w drugiej rozgrywka wygląda tak samo, tyle że grono jest mniejsze. Na koniec ponownie eliminowana jest osoba z najmniejszą liczbą punktów.

    W trzeciej, ostatniej rundzie dwaj gracze na przemian wybierają jeden z 13 krajów Czech (tak się nazywa jednostka administracyjna odpowiadająca naszemu województwu) i zadawane jest pytanie dotyczące tego właśnie kraju.



    Plik ATR z grą pobieramy stąd.

    Osoby, które bądź to znają czeski, bądź nie boją się wyzwań, mogą jeszcze obejrzeć filmik z prezentacji, z którą wystąpili autorzy gry podczas Atariády. Możemy dzięki niemu poznać pewne szczegóły techniczne kodu. Program został napisany w Turbo Basicu XL 1.5, pytań jest około 900 i ciekawy jest sposób ich upakowania. Autorzy opowiadają m.in. o preprocesorze napisanym w Javie (na peceta), który odpowiednio indeksuje pytania i na koniec tworzy obraz dyskietki ATR.




  • Rozstřel M4 („Kto pierwszy, ten lepszy”)


  • Rozstřel to po prostu czeska nazwa pierwszej, eliminacyjnej fazy telewizyjnych Milionerów – jej angielski odpowiednik to: „Fastest Finger First”. a polski: „Kto pierwszy, ten lepszy”. W grze bierze udział 4 graczy, a każdej z czterech możłiwych odpowiedzi przypisany jest jeden kierunek dżojstika. Oczywiście trzeba jak najszybciej udzielać poprawnych odpowiedzi.


    Grę pobieramy stąd.




  • HardCore Music Box 1 i 2

  • Na koniec na osłodę proponuję dwa dyski muzyczne przygotowane przez HardCore'a – na szczęście język muzyki jest nieco bardziej uniwersalny ;) Listę pełnych tytułów utworów znajdziecie na stronie BAHA Software.


    HardCore Music Box 1


    HardCore Music Box 2

    2017-09-18 23:20 by Adam Wachowski
    komentarzy: 4
    xeen @2017-09-19 09:39:54
    dzięki Adam. Fajny pomysł na grę na Party z tymi "milionerami".
    Można by zrobić crazy kompo z jakimiś śmiesznymi historycznie pytaniami związanymi ze środowiskiem Atari - np. filtr Smaka to... itp.
    gorgh @2017-09-19 12:43:52
    dzięki Adam. Twoje artki mają zawsze sporo ciekawych szczegółów. A gierki ciekawe.
    larek @2017-09-19 14:24:41
    Czeski nie do przejścia, więc pozostały mi Music Boxy ;)
    CharlieChaplin @2017-09-20 01:08:52
    There is a version of Trivia Quiz, that is very similar to "How to be a millionaire" - one question and four given answers (only one of them is correct). This game is played with two players and joystick, but the full Mac65 sourcecode is available, as well as a question editor in Atari Basic.

    So it should be possible to change joystick to paddles (or multijoy4) and up to four players. And most of all, the editor does allow any language, so we also have this game with german language under the name "Abbuc Quiz". But you could use any language you want (including polish language)...

    The game is not on aol right now, but you can find an image on Fandal's webpage. I used the questions from various german (quiz) board games and entered them into this program, my wife was reading the questions and answers and I typed them into the editor. So now I have four (or more?) disksides of Trivia Quiz with german questions.

    Would be great if someone would take the M65 source of Trivia Quiz and change the controller type to paddles (and maybe also to multijoy4) and up to 4 players. Afaik, the program will always choose 10 questions randomly from the question disk and then end the game, so gameplay is rather short. This should also be changed, so one can choose between 10, 20, 30, 50 or maybe up to 100 questions (and the correct answer should always be displayed, even when guessed wrong by a player)...
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Atari ST hicolor video (12)
    ostatni: 19-02-2018 20:33, Jacques
    Wywiad z Duddim (9)
    ostatni: 19-02-2018 19:43, string
    Wywiad z Maciejem Zwolińskim (1)
    ostatni: 19-02-2018 17:15, Kaz
    Retro Na Gazie (100)
    ostatni: 19-02-2018 16:58, Kaz
    Atarociekawostki na blogu TDC (39)
    ostatni: 19-02-2018 11:30, Kaz
    Atari Font Creator (26)
    ostatni: 19-02-2018 02:10, bocianu
    Wywiad z Yolkiem (5)
    ostatni: 18-02-2018 19:21, string
    trzeci kolor łącznych spritów 1 i... (11)
    ostatni: 18-02-2018 16:56, sis101
    ATARI.PL i inne takie - BARDZO WA... (10)
    ostatni: 18-02-2018 12:11, Kaz
    Game Maker ... nadchodzi (122)
    ostatni: 18-02-2018 08:51, TheFender
    Wykład o Atari w Krakowie (19)
    ostatni: 17-02-2018 16:29, jesionen
    Kontakt do Voyagera potrzebny . (13)
    ostatni: 17-02-2018 04:50, IRATA4
    Radio Aktywne (12)
    ostatni: 16-02-2018 19:47, Kaz
    Zmiany / usprawnienia na AOL (126)
    ostatni: 16-02-2018 09:00, wieczor
    Update, update i czeski film ;) (27)
    ostatni: 15-02-2018 15:44, wieczor

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1799
    Ostatnio zarejestrowany: kski
    Postów ostatniej doby: 24

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy
    Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał (17)
    SIO2PC-USB napisał (45)
    Nowe SIO2SD napisał (0)
    SIO2SD w CA12 napisał (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał (12)
    Projektowanie cartów napisał (12)
    Joystick do Atari napisał (54)
    Tygrys Turbo napisał (7)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał (13)
    Soczyste kolory napisał (29)
    XEGS Box napisał (13)
    Atari w różnych rolach napisał (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał (5)
    Atari steruje tokarką napisał (14)
    DarkMouse napisał (7)
    «« nowszestarsze »»