atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
RetroKomp/LOAD ERROR 2017 – zapraszamy! z 2017-10-18 20:01 (2)
Robimy plakaty z 2017-10-11 23:56 (19)
Festiwal retro już za chwilę z 2017-10-10 12:26 (0)
Beyond the Borders – zbiórka na Kickstarterze z 2017-10-08 23:46 (42)
Remanent growy – ACTris! 2.1 z 2017-10-03 22:22 (6)
Silly Venture 2k17 – invitka na… C-64! z 2017-10-01 12:48 (13)
Relacja z KWAS-a 12 z 2017-09-30 02:03 (15)
Remanent growy – mini-Slots z 2017-09-28 00:25 (8)
Gry na Atari w IPN z 2017-09-26 08:18 (3)
Nowa polska gra na Atari ST z 2017-09-23 01:49 (25)
07 się zgłasza... z 2017-09-21 10:36 (26)
Czeskie gry multijoyowe z BAHA Software z 2017-09-18 23:20 (4)
Krakowskie Retrospekcje #6 z 2017-09-15 00:26 (4)
Atari 2600 – 40 lat minęło... z 2017-09-11 23:51 (19)
Remanent growy – Tag! M4 z 2017-09-10 12:48 (4)
Remanent growy – Bored of Floppy z 2017-09-07 21:49 (8)
Festiwal retro w Krakowie z 2017-09-04 15:27 (1)
Riverwash 2017 i KWAS #12 z 2017-09-02 13:56 (12)
NRV i jego silnik do gier platformowych z 2017-08-31 21:43 (9)
Tre Robbo 52 – Kraina Stworków 2 z 2017-08-29 18:07 (7)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Nowa polska gra na Atari ST
Niedawno po raz kolejny czciliśmy pamięć bohaterskich uczestników Powstania Warszawskiego, którzy wplątani w międzynarodową rozgrywkę polityczną, nieświadomi beznadziejności swojego poświęcenia, oddali życie z miłości do ojczyzny, do polskości, dla wyższych wartości, które kształtowały ich życie. Przykład wspaniałego hartu ducha zwykłych ludzi i jednocześnie nieodpowiedzialnego, zbrodniczego wykorzystania tego hartu przez przywódców. Tragiczna lekcja, którą powinniśmy pamiętać na różnych poziomach publicznego dyskursu.

Te 63 dni powstania, między 1 sierpnia a 3 października 1944 roku, znalazło odzwierciedlenie w książkowej grze paragrafowej, którą przygotowali z zamiłowania do historii dr Maciej Słomczyński oraz Beniamin Tytus Muszyński. Wydawać by się mogło, że do przedstawienia tak smutnej historii, tragicznych wydarzeń, trudno zaprząc rozrywkę, jaką jest gra. Uprzedzając te zarzuty, we wstępie do książki dr Słomczyński wyjaśnia: "W społeczeństwie hołdującym przede wszystkim rozrywce, trudno jest z należytym szacunkiem poruszać tematykę wojenną. Środkiem przekazu coraz częściej stają się gry, które kusząc przynętą zwaną „rozrywką”, przyciągają młode pokolenie. (...) Z drugiej strony musimy pogodzić się z faktem, że książki czy nawet filmy nie stanowią już konkurencyjnej alternatywy dla Facebooka, Second Life czy gier komputerowych. (...) Próbując przełamać edukacyjny impas, oddajemy w Wasze ręce edukacyjną grę książkową poświęconą Powstaniu Warszawskiemu. Gra jest przeznaczona dla uczniów szkoły podstawowej, jak i gimnazjum. Bohaterem naszego opowiadania jest członek najmłodszej grupy Szarych Szeregów, Zawiszaków, który próbuje przetrwać koszmar wojny. Jego decyzje nie zmienią biegu historii - powstanie i tak upadnie - ale pozwolą czytelnikowi lepiej poznać siebie i atmosferę historycznych wydarzeń tego okresu."

grafika autorstwa Przemysława Ochni


W ramach tego przełamywania impasu w dotarciu do młodzieży pojawił się pomysł, żeby książkową wersję gry paragrafowej Janek - historia małego powstańca przenieść do świata komputerów, czyli na PC. Pod auspicjami Instytutu Pamięci Narodowej powstały grafiki do gry, muzyka, a wszystkie teksty zostały zamienione w głos lektora i aktorów. Gra w wersji PC ma posiadać różne efekty graficzne i dźwiękowe, które uatrakcyjnią interakcję z komputerem. Prace nad tą komputerową wersją wciąż trwają, ale są już na ukończeniu.






Dzięki Grzegorzowi Gałęzowskiemu, który jest programistą wersji PC, pojawił się ponadto pomysł, żeby grę przenieść także na retrokomputery. I udało się przekonać do tego pomysłu IPN! Wczoraj informowałem o niezwykłym wydarzeniu, jakim jest objęcie patronatem merytorycznym przez Instytut Pamięci Narodowej gry na retrokomputer jakim jest 8-bitowe Atari. I jest to pierwsza taka sytuacja w historii, prawdopodobnie również pierwszy taki przypadek na świecie, że gra "na stare komputery" przebija się "na salony", tym razem "salony urzędnicze". Niezmiernie mnie to cieszy, że udało się zrobić coś, czego nikt wcześniej nie zrobił, a 8-bitowa gra została uznana za pełnowartościowy obiekt kultury, godny objęcia patronatem przez instytucję państwową.

Dzisiaj mogę poinformować, że to nie jedyna wieść tego typu, przełomowy moment dla retromiłośników. Miło mi poinformować, że IPN, podobnie jak i autorzy scenariusza, zgodził się na konwersję swojej gry o powstańcu Janku ze współczesnego komputera i wykonanie wersji dla Atari ST. Co więcej, po zakończeniu prac zamieści ją na swojej stronie oraz będzie udostępniał za darmo. Pliki nowej gry retro na urzędowej stronie, tego jeszcze nie grali!

Atari ST/STE, mimo, że było w Polsce dość popularnym komputerem 16-bitowym, zazwyczaj zasilał u nas raczej studia muzyczne, nie doczekał się akceptacji jako typowa i topowa maszynka do grania. Z tegoż powodu polskich gier na ten sprzęt powstała zaledwie garstka i podejrzewam, że do ich policzenia wystarczy użyć palców dwóch rąk. Niniejszym nieco zmieniamy ten stan rzeczy - i obiecujemy tym 16-bitowym misiem, że to nie jest nasze ostatnie słowo!



Gra Janek - historia małego powstańca jest typową grą paragrafową, a więc nie namachamy się w niej joystickiem, a kluczowe jest czytanie historii oraz podejmowanie decyzji. Mimo, że ostatnie prace nad nią jeszcze trwają, to wiadomo już, że działa na standardowym ST/STE z 512KB pamięci, można ją uruchamiać zarówno na monitorze mono, jak i w trybach kolorowych. Mimo grafik i obszernego tekstu, zajmie jedną, klasyczną dyskietkę 3,5 cala. Autorem programu na Atari ST/STE jest Rafał "Bober" Ciepiela z grupy MEC, bardziej znany na scenie małego Atari. Za konwersję grafiki i koordynację projektu odpowiada niżej podpisany czyli Krzysztof "Kaz" Ziembik. Koordynacją zajmuje się również Grzegorz Gałęzowski. Konwersją muzyki, ale z dużą dozą autorskiej interpretacji, zajmuje się Jakub Husak, również znany z twórczości na małe Atari.

Gra zostanie zaprezentowana w ramach Lubelskiego Festiwali Nauki w oddziale lubelskim IPN, 27 września 2017 roku, o godzinie 10.00, serdecznie zapraszam. Zostanie też zaprezentowana na tegorocznym SillyVenture. Data premiery i uwolnienia pliku nie jest jednak znana, ponieważ zależy to od instytucji, a nie od autorów wersji Atari.



2017-09-23 01:49 by Kaz
komentarzy: 25
MKM @2017-09-23 08:13:20
brawo
Kaz @2017-09-23 10:26:04
Zapomniałem dodać w artku, że zdjęcia gry z Atari ST podesłał Grzegorz Gałęzowski, dziękuję!
Specjal @2017-09-23 12:44:26
Gratuluję kolejnej wspaniałej inicjatywy. Jest jakaś nadzieja na wydanie w postaci fizycznej?
WANKES @2017-09-23 13:16:17
Vypadá to nádherně!!!
Velká gratulace a poklona, bravo!!!
pigula @2017-09-23 13:17:54
Rewelacja - fajnie by było wydać grę także w formie kolekcjonerskiej.
trophy @2017-09-23 16:14:52
Super pomysł! Wielkie gratulacje. Na pewno zagram razem z synami. Zacna inicjatywa, panowie :-)
tdc @2017-09-23 19:26:12
Genialne, jeszcze nie grałem, ale gra mi się na oko bardzo podoba;)
Yolk @2017-09-23 21:57:29
Super sprawa. Gdyby gra wyszła na dyskietkach to od razu zapisuję się jako chętny na zakup.
mariuszbox @2017-09-23 22:45:00
Kolejnym logicznym krokiem jest konwersja na malucha :)
Kaz @2017-09-24 11:12:51
Uzyskanie zgody na wydanie tej gry w postaci pudełkowej jest skomplikowane. Umowa między autorami historii a IPN, a także wykorzystanie do produkcji PC środków publicznych wyklucza proste rozwiązania. Ale szukamy rozwiązania.

Konwersja na malucha była rozważana, nawet były przymiarki, nie jest wykluczona.

A osobiście uważam, że takie gry powinny być dostępne również w językach obcych.
Felice @2017-09-24 17:34:13
Without meaning to be rude, are there any plans for an English-language version of this ? Have always been interested in the history of Poland over the years.
bob_er @2017-09-24 18:30:45
@Felice - there's no silly questions. You're not the first person who ask for EN translation.

@all - thanks for your applause :). If we will find volunteer, we can consider XE version. Please ask Kaz/Grzegorz for details. I can share some tech details.

btw: I'll write next article, how to mix C+ASM for ST, so stay tuned!
firestorm @2017-09-24 21:17:05
Wspanialy pomysl, nie moge sie doczekac by pokazac to mojemu synowi.
grey / mystic bytes @2017-09-24 22:45:29
Świetnie, brawo! :) Cieszę się, że wygrane STe na SV przyczyniło się do powstania tej produkcji :)
as... @2017-09-24 23:59:19
Mam nadzieję że autor zrobi wersję też na Falcon-a, nowa gra na st/e
szacun!!!
*tak aby udało się w to zagrać na Falconie,
pirx @2017-09-25 00:31:42
brawo! dużo tekstu? mógłbym pomóc w dirty translation.
larek @2017-09-25 13:07:45
Gra w wersji książkowo-elektronicznej dostępna jest tu: http://masz-wybor.com.pl/gry-ksiazkowe/
(trzeba trochę zjechać na dół)
Dostępne są wersje PDF, MOBI i ePub

PDF: http://masz-wybor.com.pl/wp-content/uplo...
pgru @2017-09-25 13:20:45
Wydaje mi się, że taka konwersja na Atari 8 bit + wersja choćby angielska mogłaby bardziej przybliżyć historię Polski zagranicą niż wiele innych inicjatyw. Może się mylę, ale w wielu krajach jeśli ktoś ma i używa Atari czy emulatora to często czeka na produkcje z Polski. Widać to po komentarzach nawet tutaj...
Kaz @2017-09-25 18:40:51
Pirx - chłopaki wyliczyli, że około 100KB tekstu w formacie txt lub 200 KB w formacie RTF.
gsgalezowski @2017-09-26 09:18:22
Na stronie masz wybór jest krótsza wersja Janka. Ta, którą zaimplementowaliśmy na PC i Atari ST jest rozszerzona o dodatkowy rozdział. Jest planowany wydruk Janka na papierze. Jeden z autorów tekstu przygotuje nowego ebooka, który będzie zawierał dodatkowy tekst.
gsgalezowski @2017-09-26 09:20:32
Coś w rodzaju zapowiedzi Janka na Atari 8bit istnieje. Cała para poszła w zrobienie wersji ST. W przypadku ST była nawet planowana wersja z digitalizowanymi lektorami. Wersja PC zawiera dostosowane utwory muzyczne do określonych scen i nagrania profesjonalnych aktorów do wszystkich kwestii tekstowych.
gsgalezowski @2017-09-26 09:22:35
Tak się zastanawiam jeżeli udałoby się zrobić wersję na Falcona to od razu z digitalizowanymi nagraniami i efektami specjalnymi. Wersja PC ma dodane animowane efekty typu ogień, dym do rysunków. A może bylibyście też za tym by zrobić wersję na ST/STE HDD z digitalizacją?
wtf @2017-09-26 10:52:07
Tygrys w powstaniu warszawskim... very IPN.
Kaz @2017-09-26 14:33:24
Nie bardzo wiem, w czym problem? Twierdzisz, ze Tygrysów w powstaniu nie było i IPN je sobie wymyślił? No to chyba w wielu źródłach tez wymyślono. Kilka z nich znjadziesz tu: http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=34... . Ja tam znawcą militariów nie jestem, więc jutro zapytam zarówno autora tekstu o tę kwestię, a i może recenzenta z IPN sie uda spotkać.
p @2017-09-27 10:48:22
super ! extra ! ne mogę się doczekać aby uruchomić na moim ST!
piszę się także na ew. wersję pudełkową !
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Zestawy gier na kasetach od ATAREX (6)
ostatni: 19-10-2017 13:54, raphis
RetroKomp / LOAD ERROR 2017 (31)
ostatni: 19-10-2017 13:32, stryker
Plakaty (14)
ostatni: 19-10-2017 13:19, Kaz
Silly Venture 2k17 - uniting the ... (111)
ostatni: 19-10-2017 09:07, greymsb
Mousetari (7)
ostatni: 19-10-2017 06:34, piomet
Problem with one of the archived ... (1)
ostatni: 18-10-2017 23:08, bodkinz
SV2k17 - rejestracja, koszulki i ... (2)
ostatni: 18-10-2017 18:45, Barman
The Goonies - wersja Turbo Blizza... (84)
ostatni: 18-10-2017 00:59, QTZ
4 listopada - Inscenizacja Giełdy... (11)
ostatni: 18-10-2017 00:45, Creonix
AY-3-8910 music player (12)
ostatni: 17-10-2017 20:41, mariuszw
[S] 5 kartridży z grą NAG (19)
ostatni: 17-10-2017 16:03, pgru
Arabic cartridges (7)
ostatni: 17-10-2017 12:49, Kaz
Kraków, GK, DKIG fotek kilka. (4)
ostatni: 16-10-2017 08:17, Cezik
Kupię joya albo dwa (9)
ostatni: 15-10-2017 13:52, Yosh
Zasilacz (22)
ostatni: 14-10-2017 22:39, Barman

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1733
Ostatnio zarejestrowany: wjakobczyk
Postów ostatniej doby: 16

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (44)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (28)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»