atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Wykład o demoscenie z 2018-01-16 17:54 (21)
Różności z ostatnich tygodni z 2018-01-14 19:21 (21)
Pismo "Astronomia" z nami z 2018-01-12 16:12 (9)
Odkurzone gry Gandalfa – część II z 2018-01-09 23:47 (5)
Boulder Dash Mugen – nowe zestawy plansz z 2018-01-05 00:05 (18)
Wykłady o retro z 2018-01-04 02:14 (2)
NYD 2018 z 2018-01-01 14:50 (24)
Jack the Nipper na małe Atari z 2017-12-31 14:32 (27)
Wyniki Kaz Kompo 2016 z 2017-12-29 21:37 (53)
Last Party 2017 - stuff, wyniki z 2017-12-28 23:59 (55)
Last Party rozpoczęte! z 2017-12-27 22:35 (24)
Święta, Skool Daze i Bosconian z 2017-12-24 15:01 (12)
Atari Last Party już za kilka dni! z 2017-12-22 08:03 (68)
"Atari Fan" powrócił! z 2017-12-22 01:52 (4)
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry z 2017-12-19 14:17 (10)
Kaz Kompo 2016 – aktualizacja z 2017-12-16 23:56 (29)
Uwolnienie Topornego z 2017-12-11 12:59 (40)
SV2017 - prace, wyniki z 2017-12-10 22:27 (108)
SV2017 – krótka relacja z 2017-12-10 11:07 (81)
Silly Venture 2k17 – relacja na żywo z 2017-12-08 16:08 (80)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Użytki/Utils
Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Relacja z KWAS-a 12
Na początku września udało nam się zorganizować dwunastą edycję Kolejnego Wrocławskiego Atarowskiego Spotkania. Tym razem miejsca użyczył Tytus w swoim sklepie Pixel Retro Shop we Wrocławiu, na ulicy Świętego Wincentego. Miejscówka na Nadodrzu całkiem przyjemna, sklep klimatyczny, pachnący latami 80-tymi i 90-tymi, z fajnym nagłośnieniem oraz projektorem. Mam nadzieję, że jeszcze kilka KWAS-ów tam zorganizujemy.

Spotkanie rozpoczął Tytus przeglądem dem na małe Atari. Dotychczas na zlotach spotykałem się z tym punktem programu w postaci surowej - dema leciały na big-screenie i kto chciał to oglądał. Tytus wybrał do pokazu te dema, które jemu osobiście najbardziej się podobają i przygotował do nich komentarz. Taka formuła, gdy można dowiedzieć się więcej o demie, na przykład które miejsce zajęła na danym zlocie, bardzo przypadła mi do gustu. Po latach takie szczegóły się zapomina. Dodatkowym smaczkiem było to, że na spotkaniu byli obecni autorzy niektórych z tych dem: Laoo, Konop i Xeen! Komentarze publiczności siłą rzeczy były fachowe.

Skorzystałem z tej wczesnowrześniowej okazji, żeby na mikrozlocie zaprezentować powstającą, prawie ukończoną grę "07 zgłoś się". Wygłosiłem frywolny wykładzik na temat serialu o tym samym tytule, opowiadań kryminalnych dających inspirację serialowi, a także komiksów czerpiących z serialu. No i do tego była opowieść o kulisach powstawania gry. Rządziły wspominki o czasach PRL, z których większość z nas miała okazję trochę pożyć.

Dziękuję tym kilkunastu osobom, które zaszczyciły KWAS-a swoją obecnością, a szczególnie dziękuję Tytusowi, który poświęcił masę czasu, żeby dobrze przygotować imprezę.

Poniżej trochę zdjęć z wydarzenia. Wszelkie podobieństwo do rzeczywistych wydarzeń, osób, miejsc jest czysto przypadkowe. W trakcie zlotu nie ucierpiało żadne zwierzę ani człowiek.

nie wszyscy się załapali na zdjęcie grupowe, ale tak to jest, jak się przychodzi za późno albo wychodzi za wcześnie








ja z Rafałem Komorowskim, redaktorem naczelnym czasopisma "STe-fan"










fragment zdobienia z automatu z grą "Night Driver"


świętowanie powstania nowej gry


demko z KWAS-a nr 8, na którym byli niektórzy obecni na KWAS nr 12


kto powiedział, że Android jest tylko na komórki? Na Atari też jest!


2017-09-30 02:03 by Kaz
komentarzy: 15
larek @2017-09-30 02:49:57
Oprócz prezentacji dem i pokazu nowej gry był też kurs programowania w Atari Basic-u oraz turniej gry w Bomb Jacka.
Bardzo udane spotkanie. Kiedy następne?
cacodemon666 @2017-09-30 07:14:48
Dziewczyna zachwycona imprezą nerdów
pgru @2017-09-30 08:23:58
Ostatnie zdjęcie - świetne :-). Swoją drogą ciekawe czy ktoś miał stacje dyskietek. Bo jakoś zauważyłem, że w dzisiejszych czasach to ciężko na atarowskiej imprezie taką znaleźć... Zdecydowanie ktoś powinien wznowić produkcję :-) Tym bardziej, że same napędy 5,25 nawet nowe można w miarę łatwo dostać...
Op @2017-09-30 12:41:12
Stare dziady, jak to wygląda...
anon @2017-09-30 14:03:15
Płódź dzieci i zabieraj na atarowskie imprezy. Nikt nie broni
Yosh @2017-09-30 18:05:44
że też musiało mnie to minąć... :(
Basia @2017-09-30 23:41:48
Żałosne stare chłopy przy dziecinnych komputerkach
rotflandlol @2017-10-01 04:51:49
Skomentowała żałośnie sfrustrowana pusta Barbara ze swojego taniego komputera na raty spłacane z 500+ i z osiedlowego doklejanie tipsów w szarej strefie :D
Stoopi @2017-10-01 09:41:05
Można wiedzieć co to za mixer podpięty do Atarynki? Albo może nie jest podpięty.
tdc @2017-10-02 01:07:07
Pozdrowienia dla Rafała Komorowskiego i redakcji "STe-fan", którego czytałem z przyjemnością i bardzo ubolewałem że jest ogromny problem aby go dostać (tzn. w stolicy nigdzie go nie było! :( ). Jeden raz lub dwa (już nie pamiętam) naczelny Atari Magazynu dostał kilka sztuk i był tak miły że mi je sprezentował (mam je do dziś!), ale poza kontaktami Maćka to naprawdę było trudno go znaleźć...


@pgru, a nie prawda, na którymś z ostatnich Silly Venture na moim stole była cała masa (wieża) stacji dysków;)
tdc @2017-10-02 01:08:57
Na zdjęciach identyfikuję Amigowców, więc KWAS się robi multi-kulit jakoś ;):P
grey / mystic bytes @2017-10-02 08:31:38
@tdc: STe Fan był tylko w prenumeracie i nie było żadnego problemu z jego otrzymaniem :) (wiem bo miałem prenumeratę) Gorzej z ST Fanem, który ukazywał się w kiosku w niezbyt dużym nakładzie (w kioskach nie było więcej niż 1 - 2 szt. max).
tdc @2017-10-02 20:41:37
No bardzo fajnie że był w prenumeracie, ale skąd miałem wiedzieć że istnieje (a co dopiero o prenumeracie) no i gdzie wysłać zapotrzebowanie na prenumeratę...
Creonix @2017-10-12 16:45:23
Behringer VMX100 Mixer - to w kwestii Twojego pytania Stoopi
Stoopi @2017-10-16 06:15:47
Dzięki Creonix za info.
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (214)
ostatni: 20-01-2018 19:32, TheFender
Cartridge do CP/M, kilka pytań (22)
ostatni: 20-01-2018 19:00, pgru
Update, update i czeski film ;) (15)
ostatni: 20-01-2018 18:46, xxl
SID i POKEY (315)
ostatni: 20-01-2018 18:43, emkay
Książki SOETO (180)
ostatni: 20-01-2018 17:36, sid7039
HI SCORE (192)
ostatni: 20-01-2018 14:57, xxl
Pomysł na turbo na magnetofonie b... (7)
ostatni: 20-01-2018 02:12, CharlieChaplin
Niedziela Wawa ktoś coś? (1)
ostatni: 20-01-2018 00:00, mav
Zasilacz Atari 65 XE (3)
ostatni: 19-01-2018 22:44, Pudens
Odnowienie ekranu Atari 800XL (1)
ostatni: 19-01-2018 20:52, xtrem007
[K] Kupię Atari STE QWERTY (6)
ostatni: 19-01-2018 08:57, Jacques
Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2448)
ostatni: 17-01-2018 22:18, xeen
Vortex ATonce-386SX (58)
ostatni: 17-01-2018 16:23, bruno_j
RMT tutorial (18)
ostatni: 17-01-2018 14:14, mav
128kb do 800XE - prosto i tanio -... (12)
ostatni: 17-01-2018 12:52, Mq

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1782
Ostatnio zarejestrowany: rosomak
Postów ostatniej doby: 45

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (17)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (13)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»