atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
RetroBorsuk przedstawia: hacki Montezumy i Donkey Konga z 2019-01-15 00:08 (19)
ASAP 4.0.0 z 2019-01-11 20:01 (26)
Świąteczne Robbo SWS-15 z 2019-01-06 23:27 (14)
Atari Lynx: Unseen + Unnamed z 2019-01-04 08:23 (28)
6502 Compo vol. 2 z 2019-01-02 16:32 (6)
NYD 2019 z 2019-01-01 16:19 (5)
Na 30-lecie firmy Mirage z 2018-12-31 15:09 (11)
Pisma składane w Calamusie z 2018-12-29 23:26 (10)
KryoFlux w działaniu z 2018-12-28 21:27 (4)
Retrohistorie autorów kangurka Kao z 2018-12-27 16:53 (9)
Wywiad z Mishą z 2018-12-25 08:04 (8)
Świąteczne życzenia, Milionerzy i RodMän z 2018-12-24 15:52 (8)
Zrzuta na Pigwę z 2018-12-23 20:37 (9)
Highway Encounter - wersja ostateczna z 2018-12-20 20:24 (14)
Szóste urodziny muzeum w Katowicach z 2018-12-18 20:29 (4)
Zwycięzcy z nagrodami z 2018-12-16 13:02 (4)
Film „Gry, użytki – co dla Ciebie?” z 2018-12-10 21:10 (21)
Zapraszamy do Katowic! z 2018-12-09 15:22 (4)
Gra „New Adventures of Laura” z 2018-12-06 21:52 (5)
Remanent – gry z 2017 roku (1) z 2018-12-04 23:47 (21)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (122)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Zanim stali się znani... Kto wystąpił w reklamach Atari?
Atari w swoim czasie było mocno obecne w reklamach, a do promocji gier przez firmę spod znaku góry Fudżi angażowane były także ówczesne gwiazdy, np. słynny piłkarz Pele, koszykarz Karim Abdul czy aktor Jack Palance. Ale czasem wśród występujących w reklamach aktorów pojawiały się osoby, które w tamtym czasie były raczej mało znane, a prawdziwą sławę zyskały dopiero później...

  • Jak się chwalić swym chłopakiem-graczem

  • Mamy rok 1983 i filmik promujący konsolę Atari 2600 z młodą Elisabeth Shue, która zaczynała od reklam i wkrótce została zaangażowana do takich filmów, jak „Karate Kid” czy „Powrót do przyszłości” (część II i III). Z późniejszych lat można wymienić m.in. tytuły „Zostawić Las Vegas” czy „Człowiek widmo”.

    W reklamowej roli z wielką dumą opowiada, jaki to dobry jest jej chłopak w grach Berzerk, Star Raiders i Defender:



  • Jak zostać maszynistką

  • Przez kilka lat „twarzą” 8-bitowego Atari w wielu reklamach był aktor Alan Alda (wówczas u szczytu popularności, niedługo po zakończeniu produkcji serialu M.A.S.H.). W jednej z nich prezentował grę Typo Attack na małe Atari, uczącą – poprzez zabawę – rozmieszczenia klawiszy na klawiaturze.


    Towarzyszyła mu Stacy Ann Ferguson, bardziej znana jako Fergie. Wkrótce zaczęła występować w programach telewizyjnych, a wiele lat później zyskała sławę w zespole „Black Eyed Peas”.

    Dla przypomnienia – tak wygląda duża już Fergie:



  • Jak zostać podróżnikiem-odkrywcą

  • W roku 1982 firma Activision promowała swoją przełomową platformówkę Pitfall! na konsole Atari 2600 i Intellivision. Na samym początku poniższej reklamy pojawia się 13-letni Jack Black, który już jako dorosły mężczyzna zagrał m.in. w filmach „Przeboje i podboje” (High Fidelity), „King Kong” (wersja Petera Jacksona z 2005 r.) i „Podróże Guliwera”, możecie go też kojarzyć z zespołu Tenacious D.



  • Jak wyjechać motorem z pokoju

  • W 1982 roku w reklamie gry Mega Force na Atari 2600 wystąpił anonimowy wówczas aktor Bryan Cranston. Na samym początku przez moment pojawia się jego postać w żółtym swetrze i twarz. Cranston przez lata „grał ogony”, zaliczył wiele występów w produkcjach kinowych i telewizyjnych oraz reklamach, ale dopiero rola nauczyciela chemii Waltera White'a w serialu „Breaking Bad” (2008-2013) dała mu rozpoznawalność na całym świecie.



  • Jak się ukryć ze swoją konsolą

  • To już jest późna reklama firmy Atari, bo z okolic 1990 roku. W głównej roli młodziutki Tobey Maguire, który wymyka się w czasie lekcji do toalety, aby sobie pograć w California Games na przenośnej konsoli Atari Lynx. Dziś jest przede wszystkim kojarzony z rolą Spidermana (3 części w latach 2002-2007).



  • Jak nakłonić opiekunkę do gry

  • Z popularnych aktorów można jeszcze wymienić rudowłosego Setha Greena, który w bardzo młodym wieku wystąpił reklamie kultowej gry Yars' Revenge na Atari 2600. Jest nieco mniej rozpoznawalny niż pozostali na tej liście, znalazł się m.in. w obsadzie trzech części Austina Powersa (jako Scott Zło), a od 1999 roku podkłada głos Chrisa Griffina w popularnej kreskówce „Głowa rodziny” (Family Guy).



    2017-11-07 21:27 by "Adam"
    komentarzy: 8
    Creonix @2017-11-08 12:09:28
    Fajne te reklamy kiedyś były a nie to co teraz, 90% to Big Pharma i debilne teksty :)
    larek @2017-11-08 19:47:58
    He, he, chłopak wyjmuje z kieszeni konsolę Lynx, która nie jest do niczego podłączona, a w drugim ujęciu pojawia się znikąd kabelek od zasilacza...
    Czyżby baterie im siadły podczas kręcenia reklamy? ;)
    xeen @2017-11-08 22:04:32
    Jak to się teraz mówi, tak naprawdę nie tęsknimy za tymi grami tylko za tymi czasami / latami. Ile ja bym oddał za ten jeszcze jeden (ale prawdziwy) taki dzień z kluczem na szyi, filmem video z kolegami, wizytą na automatach, pójściem do kogoś "na komputer", czy tam grę w kapsle po szkole z kolegami.
    desmo @2017-11-09 12:19:42
    Ja kiedyś zaprosiłem kolegów po lekcjach właśnie "na komputer" wchodzimy a tu mój tatuś z kolegami grają w Fort Apocalypse :-)
    z80 @2017-11-09 19:41:19
    Świetnie zobaczyć małą Fergie :) Większość (ale nie wszystkie) reklam Atari, C64 było kierowane do dzieci z początku edukacji. Sam Jack Tramiel w wywiadzie telewizyjnym jak prezentował Atari ST mówił, że to jest komputer bodajże dla ludzi w wieku 15-24 lat, czyli następny level ale też z ograniczeniem górnym. Moja przygoda z Atari zaczęła się coś około w wieku 8 lat jak zobaczyłem ten komputer u kuzynów ze Spy vs Spy III i to był moment który związał mnie na wiele lat przygody z Atari, nawet gry Arcade okazaly sie tylko marna namiastka wlasnego komputera. Później w wakacje 1990 się dowiedziałem, że w kioskach jest takie pismo dla młodzieży jak Bajtek, potem odkupiłem od starszego kuzyna kolegi w klasie całą siatkę Bajtków od początków wydawania, potem były inne czasopisma o Atari, i jeszcze wspaniała książka z tego czasu Komputery osobiste D.Madeja i zespołu, to wszystko coś jakby Biblia nowego wspaniałego a zarazem własnego świata, niedawno z piwnicy to wyciągnałem wszystko a nie wyrzuciłem i ciągle jeszcze przeżywam;).
    A Fort Apocalypse super gra z klimatem, pamiętam:)
    xeen @2017-11-09 21:41:44
    W tych starych grach i reklamach tych gier do tych "paru pixli" były dorabiane jakieś niesamowite historie. Czasem mam takie skojarzenie że stare i nowe gry to jak książki i filmy. W "starych" grach trzeba było mieć wyobraźnie aby się wczuć :) Kiedyś w Bajtku niejaki "Luke" przy opisach gier wymyślał zawiłe (choć krótkie) historie jako tło. Zastanawia się, czy on to brał z instrukcji gier, czy po prostu "jechał na spontanie'. Zawsze mnie ciekawiło kto krył się pod tym pseudonimem.
    z80 @2017-11-09 22:24:22
    Luke to redaktor Łukasz Czekajewski, znany też z Top Secretu, był moim idolem :)
    Enjo @2017-11-15 17:22:49
    Skądś wiedziałem, że mogę podejść do Fergie i zagadać ją jakoś w stylu: "Cześć mała... lubisz Atari?"
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    MAD-Pascal - Poczatki (27)
    ostatni: 17-01-2019 08:16, tebe
    15 kHz (380)
    ostatni: 16-01-2019 22:53, makary
    XC11 - problem - pomocy (6)
    ostatni: 16-01-2019 22:45, ppperkoz
    Kartridże AtraX (zestawy) - ktoko... (17)
    ostatni: 16-01-2019 22:12, pin
    Lost Party 2019 (1)
    ostatni: 16-01-2019 22:06, Kaz
    VBXE zepsute? (50)
    ostatni: 16-01-2019 14:04, pin
    Retro Na Gazie (429)
    ostatni: 16-01-2019 09:06, RetroBorsuk
    Włodzimierz Kotoński - także Atar... (5)
    ostatni: 15-01-2019 21:37, pabloz1974
    Warsaw Basic (3)
    ostatni: 15-01-2019 13:09, gorgh
    UBU lab (9)
    ostatni: 15-01-2019 13:02, Kaz
    MORTAL KOMBAT (288)
    ostatni: 15-01-2019 08:34, xxl
    Sophia 2 czyli GTIA na sterydach (15)
    ostatni: 14-01-2019 23:20, Rocky
    Atari Fan nr 6 (65)
    ostatni: 14-01-2019 21:50, jesionen
    Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (371)
    ostatni: 14-01-2019 01:25, IRATA4
    CO14806 (8)
    ostatni: 13-01-2019 23:38, pin

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1944
    Ostatnio zarejestrowany: dj_turbo
    Postów ostatniej doby: 25

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy
    Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

    Stragan
    Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
    Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
    Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (19)
    Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
    Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
    Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
    Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
    Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

    Użytki/Utils
    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (33)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (10)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
    Soczyste kolory napisał scalak (29)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»