atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Gra Pad (v1.84) z 2018-06-18 23:49 (21)
Opisy gier lotniczych z 2018-06-16 18:21 (18)
Pavros o POKEY-u z 2018-06-11 10:34 (16)
Nowy RECOIL z 2018-06-11 01:27 (10)
Nowy scan-doubler z 2018-06-10 10:58 (13)
Minotaur 16K z 2018-06-09 23:37 (11)
Nowy design Atari z 2018-06-04 17:36 (21)
WAP-niak 2018 – wyniki, stuff z 2018-06-03 20:39 (60)
Wywiad z Pinem z 2018-06-03 02:06 (20)
Trwa WAP-niak 2018 z 2018-06-02 01:01 (10)
Wkrótce Pixel Heaven z 2018-05-30 20:40 (12)
Historia żółtej ciżemki z 2018-05-29 14:44 (42)
Robbo na festiwalu nauki i sztuki z 2018-05-29 02:54 (1)
Atari 2600 zaprasza na SV z 2018-05-28 10:19 (7)
Pendrive plug&play z 2018-05-27 12:49 (12)
WAP-niak 2018 Invitka z 2018-05-25 22:14 (11)
O demoscenie z 2018-05-22 07:09 (19)
Recenzja "Aces of Aces" z 2018-05-20 22:29 (28)
Robbo na festiwalu nauki z 2018-05-18 12:32 (27)
Premiera "Time Pilot" z 2018-05-17 10:14 (32)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Poradnik programisty Atari – nowe wydanie
Jak już pisaliśmy wcześniej, prowadzona przez Duddie'ego firma Retronics przygotowała reedycję klasycznej książki „Poradnik programisty Atari” (autorstwa Wojciecha Zientary), pozycja ta ukaże się ostatecznie w grudniu.


Nowe, poprawione wydanie zawiera łącznie 320 stron, z czego 50 to dodatek, w którym Marcin „Montezuma” Sochacki tłumaczy krok po kroku na podstawie gry „1K ATASCII Blaster” (2016, Frederik Holst & Ulf Petersen), jak w asemblerze można napisać grę w 1 kilobajcie.

Duddie będzie odbierał wydrukowane egzemplarze około 20 grudnia i pisze tak:

    Książka „Poradnik Programisty Atari” powinna być wysyłana do osób, które ją zamówiły, jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia. Niestety, nie mamy wpływu na czas pracy drukarni, która jest mocno obciążona zadaniami pod koniec roku. (...)


    Przy okazji zachęcamy do zamawiania ostatnich sztuk w planowanym nakładzie, zanim się wyczerpie – a do tego już niedaleko! Książka zawiera zupełnie nowy skład oryginału, poprawione błędy, a także świetny dodatek Marcina Sochackiego – tego w oryginale nie było – i do tego w kolorze! Książka w twardej, laminowanej okładce, szyte strony, papier kredowy.


    Tradycyjnie, dla zachęty, prezentujemy fragment rozdziału oraz dodatku o pisaniu gry w asemblerze. Do pobrania tu.

    (...) Osoby, które jeszcze chciałyby się załapać na niższą, przedsprzedażową cenę, proszę o wpłatę kwoty 89 zł plus wybrana przesyłka (14 zł Poczta Polska, 19 zł kurier UPS) na konto:

    Retronics
    Olchy 41/1
    05-506 Magdalenka
    56 1140 2004 0000 3102 7434 1496

    oraz o przesłanie na zamowienia (małpa) retronics (kropka) eu adresu wysyłkowego.


2017-12-04 13:35 by "Adam"
komentarzy: 16
MDW2 @2017-12-04 14:08:20
„Poradnik programisty Atari” Wojciecha Zientary to dla mnie wręcz legendarna książka. W latach 1990/92 dałbym się za nią pokroić. Robiłem co mogłem żeby ją kupić ale nie było gdzie. No po prostu nie było i już. I tutaj pozwolę sobie na bardzo wstydliwe wyznanie. Tak bardzo chciałem mieć tę książkę, że po prostu ją ukradłem. :) Może nie tak zwyczajnie zbierając komuś z torby ale jednak ukradłem. Po prostu pożyczyłem od kogoś kto miał jedyną znaną mi sztukę od razu z takim zamiarem, że mu jej nie oddam. :) Jemu już nie była potrzebna (znał ją na pamięć) ale sprzedać mi jej nie chciał. Później przesiadł się na Amigę i już mu na książce nie zależało. :)
Porąbane to były czasy...
z80 @2017-12-04 15:06:56
Ja z książek Zientary miałem (mam do teraz) tylko "Mapa pamięci ATARI XL/XE: Procedury interpretera Basica", innych nie udało mi się upolować. Marzyłem szczególnie o "Mapa pamięci ATARI XL/XE: Podstawowe procedury systemu operacyjnego", sam spróbowałem nawet zdeasemblować i wydrukować ROM na kilkudziesięciu kartkach. O "Mapping The Atari" Iana Chadwicka nawet nie śniłem, a teraz wszystko jest w necie :D Tylko nadal nie wiem dlaczego "Moje Atari" przestało być wydawane tak szybko skoro ciągle miało nakład podobny do Bajtka (ponad 100 tys)...
ak @2017-12-04 19:38:25
A ja już kupiłem tę książkę 25 lat temu i mam ją do dzisiaj. Ale nie wiem po co się wznawia takie rzeczy, bo informacje zawarte w tej książce to Zientara wyssał z palca.
Adam @2017-12-04 20:24:40
@ak: A możesz podać jakieś przykłady takich nieprawdziwych Twoim zdaniem informacji?
Marek @2017-12-04 21:41:21
@ak: W dodatku wspomniane jest Windows. Bedzie swiadectwo dla potomnych ze cos takiego kiedys istnialo.
mono @2017-12-04 22:29:05
A ja pamiętam tylko tyle, że namierzyłem w księgarni Assembler 6502 Ruszczyca, po czym napisałem do SOETO bezpośrednio i poprosiłem o wysyłkę za pobraniem kompletu tytułów: Procedury interpretera BASIC-a, Poradnik programisty Atari, Podstawowe procedury Systemu Operacyjnego i Procedury Wejścia/Wyjścia. Przysłali!
Kaz @2017-12-04 23:41:33
Ja jeszcze podkreślę, że to nie jest zwykła, poprawiona wersja książki sprzed 25 lat. Jest tam świetnie napisany poradnik Montezumy, jak rozpocząć programowanie w asmie. Tego w oryginalnej książce nie było. No i jakość się różni, tamto wydawnictwo to "syrenka" przy obecnym "mercedesie", jak się mawiało w czasach PRL :P
xxl @2017-12-04 23:46:23
zawiera tez poradnik jak wzbogacic gre i umieszczac wynki w HI SCORE CAFÉ
Montezuma @2017-12-05 16:46:27
O HSC nie ma akurat nic w moim dodatku.
Chyba, że Ty coś napisałeś?
xxl @2017-12-05 19:09:48
szkoda
tdc @2017-12-05 22:17:26
Przyjemnie czytać i trzymać w ręce takie fajne książki!
Doktorek @2017-12-06 13:08:43
A ja byłem szczęściarzem. Jakoś dowiedziałem się o tych książkach SOETO, zamówiłem i kupiłem wszystkie. Mam je do dziś. Ach ten gazetowy papier i druk z igłówki. Jedynie właśnie Poradnik Programisty pożyczyłem kuzynowi, który nigdy mi nie go oddał (a pewnie już lata temu wyrzucił na śmietnik).
Duddie @2017-12-06 13:14:43
Niektórzy lubią oryginały, a niektórzy wolą współczesny druk. Mnie osobiście lepiej czyta się współczesne książki, ówczesne SOETO to droga przez mękę.... Zresztą nie tylko przy czytaniu ;)
Doktorek @2017-12-06 13:51:32
Oczywiście, oryginały są trudne w czytaniu (rodzaj i wielkość czcionki, łamanie), w dodatku zawierają różne błędy. Trzymam je z sentymentu. A PPA'2017 oczywiście kupię :)
z80 @2017-12-06 15:20:53
ZTCP oczywiście dzwoniłem do SOETO na Hożą, ale to musiało być trochę później, w 1993, 1994, i nie mieli już żadnych książek do Atari (a może też mieli tylko jakąś która nie była dla mnie atrakcyjna?), chyba że mi się to później przyśniło :D Ale mam też pozaznaczane w gazetach z tego okresu oferty ludzi którzy sprzedawali literaturę do Atari, widocznie czułem że ten świat odchodzi i można by jeszcze zdobyć i zachować wiedzę. W końcu sam sprzedałem Atari... Szkoda, że dziecięca miłość do Atari (a przez to do komputerów/informatyki/programowania) okazała się w moim przypadku błędem, bo teraz nawet nie stać mnie na książki w tej cenie :) W ekosystemie Atari podobało mi się to, że na przełomie PRL/III RP było wielu domorosłych twórców, programistów, literatury i czasopism, tworzono gry i programy użytkowe. Z tego co się zorientowałem raczej niespotykane wśród innych komputerów domowych z tego okresu (gry na c64 czy amige powstawały później) czy nawet polskich programów profesjonalnych na PC było niewiele (kojarzę tylko edytor tekstu TAG).
kski @2018-02-12 19:07:15
Właśnie dostałem mój egzemplarz świetne wydanie oj łezka się kręci w oku biorę się za lekturę trzeba będzie napisać coś po prawie trzydziestu latach...
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Atari ST vs Amiga co było lepsze ... (10)
ostatni: 21-06-2018 23:15, IRATA4
Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2464)
ostatni: 21-06-2018 23:06, IRATA4
Laura (580)
ostatni: 21-06-2018 22:49, QTZ
Słynne zniszczone Atari (30)
ostatni: 21-06-2018 22:37, drygol
Laura - Wszystkie drogi prowadzą ... (9)
ostatni: 21-06-2018 19:42, IRATA4
Mój konwerter obrazków z Atari do... (35)
ostatni: 21-06-2018 14:50, Prawdziwy
Minotaur16K (33)
ostatni: 21-06-2018 14:50, xxl
prince of persia (471)
ostatni: 21-06-2018 13:53, tebe
Nowa gra na Atarie STE - Escape 2... (4)
ostatni: 21-06-2018 10:24, martinez
Retro Na Gazie (129)
ostatni: 21-06-2018 08:50, RetroBorsuk
sprzedam zamienię duble (18)
ostatni: 19-06-2018 22:29, tooloudtoowide
Time Pilot (70)
ostatni: 19-06-2018 16:26, IRATA4
Rick Dangerous (125)
ostatni: 19-06-2018 13:12, gorgh
Silly Venture 2k18 - 10th Celebra... (37)
ostatni: 19-06-2018 12:07, greymsb
Sprzedaję nadwyżki i niepotrzebne... (131)
ostatni: 19-06-2018 00:10, Kaz

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1852
Ostatnio zarejestrowany: zchyla
Postów ostatniej doby: 40

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»