atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Technonostalgia pod lupą naukowców z 2018-04-23 14:32 (4)
Wywiad z Wojciechem Zientarą z 2018-04-20 22:23 (28)
Urodziny AtariOnline.pl z 2018-04-20 08:06 (49)
Wkrótce mega-wywiad z 2018-04-18 08:45 (33)
Wyniki Grawitacji 2018 z 2018-04-15 20:42 (38)
Kwietniowe imprezy z 2018-04-11 23:23 (19)
Wyniki konkursu BASIC Tenliners 2018 z 2018-04-07 23:33 (36)
Wywiad z Kyą z 2018-04-03 11:29 (15)
Silly Venture nadchodzi! z 2018-04-01 05:32 (47)
Konkurs na paski nostalgii z 2018-03-30 03:56 (10)
Spotkanie z "Astronomią" z 2018-03-28 15:49 (9)
Wykład o kulturze cyfrowej z 2018-03-27 10:35 (4)
Prezentacja rozszerzeń Atari z 2018-03-26 11:15 (25)
Premiera książki o Robbo i konkurs! z 2018-03-24 10:14 (34)
Wywiad z Drygolem z 2018-03-23 02:14 (20)
"Gramy" na Nie-Atari we Wrocławiu z 2018-03-22 13:03 (24)
Wyniki Forever 2018 z 2018-03-19 17:38 (24)
Zaproszenie na JagNES z 2018-03-17 19:55 (14)
Pamiętamy Vulgara z 2018-03-16 22:14 (5)
Forever 2018 z 2018-03-16 17:43 (26)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się"
Nadchodzący zlot "Silly Venture", który zaczął się już dzisiaj, a będzie trwał do niedzieli, będzie obfitował w wiele niespodzianek, ale i spodziewanek. Gra "07 zgłoś się" była przez nas, ekipę tworzącą grę, zapowiadana już kilka miesięcy temu, że będzie miała premierę na zlocie w Gdańsku, organizowanym przez Michała "Greya" Michałowskiego. Byliśmy tego pewni, ponieważ prace nad samą grą zakończyły się już w sierpniu. Jednak rozbudzony apetyt spowodował, że chcieliśmy dodać stosowne intro oraz muzykę i przy nich prace trwały do samego końca, wywołując sporo stresu. Do tego pojawił się pomysł wydania gry w wersji kolekcjonerskiej, a to też wywołało sporo opóźnień w zakończeniu prac. Miło mi jednak poinformować, że wszelakie prace ukończyliśmy i obietnic dotrzymamy - na "Silly Venture" będzie miał miejsce najpierw mój wykład o grze, a potem premiera gry w postaci pudełkowej - oraz tuż po zlocie - razem z pracami konkursowymi - plik z grą w wersji dyskietkowej.







Gra w wersji kolekcjonerskiej, wyprodukowana przez Retronics czyli jednoosobowego pasjonata retro Jurka "Duddie" Dudka składa się nie tylko z pudełka i cartridge'a do Atari, ale zawiera również instrukcję, której nadaliśmy troszkę edukacyjny, a trochę żartobliwy charakter. Jeszcze do wczoraj Duddie montował cartridge i pakował je w pudełka, można więc szczerze powiedzieć, że to świeży towar, jeszcze pachnący nowością :). Wyprodukowane zostało tylko 50 sztuk i z przykrością stwierdzam, że wszystkie zostały sprzedane na pniu, długo przed ich powstaniem... w cenie 99 złotych bez kosztów przesyłki. Udało się jednak namówić Duddiego, żeby dorobić jeszcze 20 sztuk dla chętnych na Silly Venture - kto wcześniej nie zdążył kupić będzie miał szansę. Gra, jak już wielokrotnie było to podnoszone, działa na standardowym Atari z 64KB pamięci RAM, nie wymaga dodatkowej pamięci, stereo ani innych wodotrysków.





Przy okazji warto przypomnieć, że jest to pierwsza po latach gra Atari, która ma okładkę na pudełku rysowaną specjalnie dla wydawcy (jej autorem jest Jarosław "Odyniec" Wyszyński). To celowy nasz zabieg, żeby nawiązać do czasów, gdy "LK Avalon" czy "Mirage" wydawały gry z malowanymi przez grafików okładkami. Dla Duddiego jest to też przełomowe wydarzenie, bo to pierwsza całkowicie nowa gra (a nie reedycja) w jego kolekcji wydawanych gier. Już wiadomo, że nie ostatnia...

Chciałbym podziękować całej ekipie, z którą miałem zaszczyt pracować - nie tylko dwóm wymienionym osobom. Programiście Adamowi "Muffiemu" Sokołowskiemu - za to, że odważnie podjął się pisania swojej pierwszej gry na Atari w asemblerze i zrobił świetną robotę. Muzykowi Michałowi "Caruso" Brzezickiemu za szybkie wsparcie nas swoimi zdolnościami i skrzyżowanie własnych pomysłów muzycznych z naszym wymaganiem, żeby gra była w filmowych klimatach Włodzimierz Korcza. Grzegorzowi Gałęzowskiemu dziękuję za lobbing na rzecz patronatu Instytutu Pamięci Narodowej. Podziękowania należą się również Rafałowi "Boberowi" Ciepeli za wskazówki programistyczne. A ostatecznie programistycznie ekipie pomógł również Jerzy "Mono" Kut i to w taki sposób, że bez niego gra i intro nie wyglądałyby tak, jak sobie wymyśliliśmy - za to wielkie dzięki!




Mieliśmy ten zaszczyt, że prasa, nie tylko komputerowa, pisała o naszej grze, a przy okazji także o Atari czy szerzej - o całym środowisku retro. Tutaj podziękowania należą się Bartkowi Klusce za zachęcanie, żeby prasa głównonurtowa, komputerowa - w postaci "CD-Action" zechciała w swoim numerze napisać o "07 zgłoś się" oraz "Janku", grze dla Atari ST/STE. Z kolei w "Retrokompie" piękny artykuł wysmażył kolega Adam Zalepa. W prasie głównego nurtu, czyli niekomputerowej, a konkretnie w "Gazecie Polskiej Codziennej" ukazał się artykuł pana Tomasza Panfila na podstawie mojej instrukcji do gry, poszerzony o historie z PRL wzięte. Niezwykłą przyjemnością było otworzenie gazety codziennej i zobaczenie, że w 2017 roku piszą tam coś o grze na Atari XL/XE :).

Pozostaje mi zaprosić wszystkich zainteresowanych na wykład o grach tekstowych, w szczególności o "07 zgłoś się" i "Janek", który będzie miał miejsce na "Silly Venture" w sobotę, o godzinie 12.30. Będzie też pokaz gier, w tym obu tych pozycji. A na stoisko Retronics zapraszam po odbiór/zakup wersji kolekcjonerskiej, jeżeli komuś nie wystarczy sam plik.







2017-12-08 00:05 by Kaz
komentarzy: 6
nosty @2017-12-08 12:38:44
Pierwsza od dawna nowa gra na Atari, którą kupiłem i to w ciemno, tylko na podstawie tytułu i gatunku. Jadę po odbiór :)
Jacques @2017-12-08 15:35:31
Cacko :-)
kamilosik @2017-12-08 16:07:55
Już nie mogę się doczekać swego egzemplarza ;)))))
glowas11 @2017-12-10 14:48:29
Ja również liczę że do świąt dotrze 😊
Daniel @2017-12-24 22:37:14
po 5 miuntach ukonczalem gre szkoda. myslalem ze bendzie grania na 5 dni a nie na 5 minut
Miś @2018-01-14 11:12:17
Gdzie można kupić tego retrokomputera ?
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Stunt Car Racer (50)
ostatni: 24-04-2018 12:13, Rocky
Co byście zmienili: "Robbo" (14)
ostatni: 24-04-2018 11:47, blanketman
Czy to jeszcze Atari? (266)
ostatni: 24-04-2018 11:14, Rocky
Dziwny ekran po podłączeniu 65XE ... (15)
ostatni: 24-04-2018 10:02, atariki50
Wojciech Zientara (1)
ostatni: 24-04-2018 09:00, Kaz
128kb do 800XE - gotowy videopora... (6)
ostatni: 24-04-2018 07:23, Montezuma
Nowy emulator XE/XL na Androida (84)
ostatni: 24-04-2018 00:00, Ataripuzzle
Ciekawostki (3996)
ostatni: 23-04-2018 23:26, Banan
Atari 800 win (2)
ostatni: 23-04-2018 19:53, Iron
RETROnizacja (55)
ostatni: 23-04-2018 18:31, renton
40 lat Ponga (8)
ostatni: 23-04-2018 18:29, TheFender
Retroage (91)
ostatni: 23-04-2018 18:26, tbxx
Wykład o demoscenie (UJ, Kraków) (8)
ostatni: 23-04-2018 11:24, Kaz
graWITACJA - 8bit GameJam - TERMI... (89)
ostatni: 23-04-2018 01:02, IRATA4
Najbardziej pokręcone teorie (629)
ostatni: 23-04-2018 00:59, IRATA4

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1827
Ostatnio zarejestrowany: marbed
Postów ostatniej doby: 63

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (7)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»