atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Propozycje książkowe Retronics – zbiórka deklaracji z 2018-11-15 21:02 (4)
Kalendarz z Silly Venture z 2018-11-09 21:05 (32)
Wyniki Silly Venture 2018 z 2018-11-06 22:28 (36)
Pierwsze prace na małe Atari z SV2k18 z 2018-11-04 00:51 (138)
Rozpoczyna się Silly Venture z 2018-11-02 11:01 (63)
"Atari Basic" do kupienia z 2018-10-30 20:08 (13)
Rozwiązanie konkursu z 2018-10-29 10:38 (10)
Premiera konwersji Total Eclipse z 2018-10-26 20:07 (27)
Wkrótce RETROnizacja z 2018-10-25 19:34 (22)
Zapowiedź: Laser Squad i Total Eclipse z 2018-10-22 23:04 (38)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2018 z 2018-10-20 19:19 (60)
Gry konkursu ABBUC 2018 i „Get Up! 2” z 2018-10-19 22:19 (11)
Konkurs AtariOnline.pl z 2018-10-17 00:30 (13)
Coraz bliżej do SillyVenture! z 2018-10-15 21:53 (28)
Unseen – wkrótce premiera z 2018-10-14 09:56 (20)
Zapowiedzi gier – Animal Keeper, Dungeon Hunt II z 2018-10-12 11:02 (19)
Rozmowa z Mateuszem Stryjeckim z 2018-10-10 21:36 (5)
Pan Turbo Cogito z 2018-10-09 03:25 (12)
Taśmy Atar Systemu z 2018-10-07 11:26 (16)
Wkrótce giełda Pixela z 2018-10-07 10:22 (1)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (122)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Nadchodzi premiera "07 zgłoś się"
Nadchodzący zlot "Silly Venture", który zaczął się już dzisiaj, a będzie trwał do niedzieli, będzie obfitował w wiele niespodzianek, ale i spodziewanek. Gra "07 zgłoś się" była przez nas, ekipę tworzącą grę, zapowiadana już kilka miesięcy temu, że będzie miała premierę na zlocie w Gdańsku, organizowanym przez Michała "Greya" Michałowskiego. Byliśmy tego pewni, ponieważ prace nad samą grą zakończyły się już w sierpniu. Jednak rozbudzony apetyt spowodował, że chcieliśmy dodać stosowne intro oraz muzykę i przy nich prace trwały do samego końca, wywołując sporo stresu. Do tego pojawił się pomysł wydania gry w wersji kolekcjonerskiej, a to też wywołało sporo opóźnień w zakończeniu prac. Miło mi jednak poinformować, że wszelakie prace ukończyliśmy i obietnic dotrzymamy - na "Silly Venture" będzie miał miejsce najpierw mój wykład o grze, a potem premiera gry w postaci pudełkowej - oraz tuż po zlocie - razem z pracami konkursowymi - plik z grą w wersji dyskietkowej.







Gra w wersji kolekcjonerskiej, wyprodukowana przez Retronics czyli jednoosobowego pasjonata retro Jurka "Duddie" Dudka składa się nie tylko z pudełka i cartridge'a do Atari, ale zawiera również instrukcję, której nadaliśmy troszkę edukacyjny, a trochę żartobliwy charakter. Jeszcze do wczoraj Duddie montował cartridge i pakował je w pudełka, można więc szczerze powiedzieć, że to świeży towar, jeszcze pachnący nowością :). Wyprodukowane zostało tylko 50 sztuk i z przykrością stwierdzam, że wszystkie zostały sprzedane na pniu, długo przed ich powstaniem... w cenie 99 złotych bez kosztów przesyłki. Udało się jednak namówić Duddiego, żeby dorobić jeszcze 20 sztuk dla chętnych na Silly Venture - kto wcześniej nie zdążył kupić będzie miał szansę. Gra, jak już wielokrotnie było to podnoszone, działa na standardowym Atari z 64KB pamięci RAM, nie wymaga dodatkowej pamięci, stereo ani innych wodotrysków.





Przy okazji warto przypomnieć, że jest to pierwsza po latach gra Atari, która ma okładkę na pudełku rysowaną specjalnie dla wydawcy (jej autorem jest Jarosław "Odyniec" Wyszyński). To celowy nasz zabieg, żeby nawiązać do czasów, gdy "LK Avalon" czy "Mirage" wydawały gry z malowanymi przez grafików okładkami. Dla Duddiego jest to też przełomowe wydarzenie, bo to pierwsza całkowicie nowa gra (a nie reedycja) w jego kolekcji wydawanych gier. Już wiadomo, że nie ostatnia...

Chciałbym podziękować całej ekipie, z którą miałem zaszczyt pracować - nie tylko dwóm wymienionym osobom. Programiście Adamowi "Muffiemu" Sokołowskiemu - za to, że odważnie podjął się pisania swojej pierwszej gry na Atari w asemblerze i zrobił świetną robotę. Muzykowi Michałowi "Caruso" Brzezickiemu za szybkie wsparcie nas swoimi zdolnościami i skrzyżowanie własnych pomysłów muzycznych z naszym wymaganiem, żeby gra była w filmowych klimatach Włodzimierz Korcza. Grzegorzowi Gałęzowskiemu dziękuję za lobbing na rzecz patronatu Instytutu Pamięci Narodowej. Podziękowania należą się również Rafałowi "Boberowi" Ciepeli za wskazówki programistyczne. A ostatecznie programistycznie ekipie pomógł również Jerzy "Mono" Kut i to w taki sposób, że bez niego gra i intro nie wyglądałyby tak, jak sobie wymyśliliśmy - za to wielkie dzięki!




Mieliśmy ten zaszczyt, że prasa, nie tylko komputerowa, pisała o naszej grze, a przy okazji także o Atari czy szerzej - o całym środowisku retro. Tutaj podziękowania należą się Bartkowi Klusce za zachęcanie, żeby prasa głównonurtowa, komputerowa - w postaci "CD-Action" zechciała w swoim numerze napisać o "07 zgłoś się" oraz "Janku", grze dla Atari ST/STE. Z kolei w "Retrokompie" piękny artykuł wysmażył kolega Adam Zalepa. W prasie głównego nurtu, czyli niekomputerowej, a konkretnie w "Gazecie Polskiej Codziennej" ukazał się artykuł pana Tomasza Panfila na podstawie mojej instrukcji do gry, poszerzony o historie z PRL wzięte. Niezwykłą przyjemnością było otworzenie gazety codziennej i zobaczenie, że w 2017 roku piszą tam coś o grze na Atari XL/XE :).

Pozostaje mi zaprosić wszystkich zainteresowanych na wykład o grach tekstowych, w szczególności o "07 zgłoś się" i "Janek", który będzie miał miejsce na "Silly Venture" w sobotę, o godzinie 12.30. Będzie też pokaz gier, w tym obu tych pozycji. A na stoisko Retronics zapraszam po odbiór/zakup wersji kolekcjonerskiej, jeżeli komuś nie wystarczy sam plik.







2017-12-08 00:05 by Kaz
komentarzy: 6
nosty @2017-12-08 12:38:44
Pierwsza od dawna nowa gra na Atari, którą kupiłem i to w ciemno, tylko na podstawie tytułu i gatunku. Jadę po odbiór :)
Jacques @2017-12-08 15:35:31
Cacko :-)
kamilosik @2017-12-08 16:07:55
Już nie mogę się doczekać swego egzemplarza ;)))))
glowas11 @2017-12-10 14:48:29
Ja również liczę że do świąt dotrze 😊
Daniel @2017-12-24 22:37:14
po 5 miuntach ukonczalem gre szkoda. myslalem ze bendzie grania na 5 dni a nie na 5 minut
Miś @2018-01-14 11:12:17
Gdzie można kupić tego retrokomputera ?
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
15 kHz (355)
ostatni: 18-11-2018 03:36, emkay
Ciekawostki (4092)
ostatni: 18-11-2018 00:30, Dracon
Flight Simulator II (19)
ostatni: 18-11-2018 00:06, pin
Zakończenia gier Atari (108)
ostatni: 17-11-2018 23:14, odislaw
SIO2SD konfigurator 3.5 - nie dzi... (6)
ostatni: 17-11-2018 22:58, sun
Nintendo walczy z ROMami (34)
ostatni: 17-11-2018 21:42, dely
Nowa gra na C64 - "pohandlujmy" z... (474)
ostatni: 17-11-2018 16:33, tbxx
Riverwash 2018 - Atari stuff (3)
ostatni: 17-11-2018 15:40, crrn
Bank pomysłów (10)
ostatni: 17-11-2018 14:39, IRATA4
Nowe folie klawiatur do Atari (15)
ostatni: 17-11-2018 13:56, Duddie
Książki SOETO (252)
ostatni: 17-11-2018 09:57, rr_800xe
Zorro wersja dyskowa (2)
ostatni: 17-11-2018 00:05, RetroBorsuk
s-video euro scart (5)
ostatni: 16-11-2018 23:05, Yosh
In Nihilum Reverteris na ST (2)
ostatni: 16-11-2018 22:26, larek
impossible mission (25)
ostatni: 16-11-2018 20:01, solo/ng

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1909
Ostatnio zarejestrowany: gizus
Postów ostatniej doby: 59

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (33)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»