atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Propozycje książkowe Retronics – zbiórka deklaracji z 2018-11-15 21:02 (0)
Kalendarz z Silly Venture z 2018-11-09 21:05 (32)
Wyniki Silly Venture 2018 z 2018-11-06 22:28 (36)
Pierwsze prace na małe Atari z SV2k18 z 2018-11-04 00:51 (138)
Rozpoczyna się Silly Venture z 2018-11-02 11:01 (63)
"Atari Basic" do kupienia z 2018-10-30 20:08 (13)
Rozwiązanie konkursu z 2018-10-29 10:38 (10)
Premiera konwersji Total Eclipse z 2018-10-26 20:07 (27)
Wkrótce RETROnizacja z 2018-10-25 19:34 (22)
Zapowiedź: Laser Squad i Total Eclipse z 2018-10-22 23:04 (38)
Wyniki konkursu programistycznego ABBUC 2018 z 2018-10-20 19:19 (60)
Gry konkursu ABBUC 2018 i „Get Up! 2” z 2018-10-19 22:19 (11)
Konkurs AtariOnline.pl z 2018-10-17 00:30 (13)
Coraz bliżej do SillyVenture! z 2018-10-15 21:53 (28)
Unseen – wkrótce premiera z 2018-10-14 09:56 (20)
Zapowiedzi gier – Animal Keeper, Dungeon Hunt II z 2018-10-12 11:02 (19)
Rozmowa z Mateuszem Stryjeckim z 2018-10-10 21:36 (5)
Pan Turbo Cogito z 2018-10-09 03:25 (12)
Taśmy Atar Systemu z 2018-10-07 11:26 (16)
Wkrótce giełda Pixela z 2018-10-07 10:22 (1)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (122)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Pac-Mad – premiera ostatecznej wersji gry

Mam zaszczyt przedstawić nową i ostateczną wersję gry Pac-Mad, która pierwszy raz światło dzienne ujrzała na Ironii 2k17. W czasie od party udało mi się dokończyć parę rzeczy, które planowałem od początku, ale nie zdążyłem zaimplementować. Uwzględniłem także kilka uwag spływających od graczy, poprawiłem parę błędów i zoptymalizowałem pod kątem szybkości.


Szczegółowa lista zmian:

• 20 nowych poziomów – aktualnie gra zawiera 30 różnych plansz,
• balans i zmiana kolejności poziomów – trudność poziomów rośnie wraz z postępem w grze,
• bonusy w postaci losowo pojawiających się owoców w 3 wariantach,
• każdy duszek ma teraz osobne AI, różne na różnych poziomach gry,
• wynik jest prezentowany na zakończenie gry i widoczny również na matrycy HSC,
• możliwość wyboru startowego poziomu klawiszem SELECT,
• wyświetlanie bieżącego poziomu na ekranie końca gry,
• nowe efekty dźwiękowe przy zjedzeniu owocu i przy otwarciu drzwi do kolejnego poziomu,
• ukryty 'cheat mode' dający 99 żyć,
• optymalizacje szybkości,
• drobne poprawki graficzne.


Dla tych, którzy nie pamiętają, dodam, że gra napisana jest od zera w MadPascalu. Kod i grafikę stworzyłem sam, a autorem muzyki jest LiSU.

Plik z grą pobieramy stąd.

Jej kod źródłowy jest dostępny pod tym adresem.
Podczas pracy nad grą powstał również edytor plansz:



Mam nadzieję, że granie w tę grę sprawi Wam chociaż tyle frajdy, ile mi zajęło jej pisanie. Przyznam, że gdyby nie pomoc Tebego, pewnie rzuciłbym to w cholerę, bo musiałem się przedzierać przez meandry Pascala. Ale nauczyłem się naprawdę sporo. MadPascal to już całkiem dojrzałe narzędzie i polecam je serdecznie każdemu.


Mogę już chyba zdradzić, że od jakiegoś czasu pracuję nad poradnikiem do tego języka i powoli, ale systematycznie powstają treści, które może w przyszłym roku uda mi się oficjalnie upublicznić.

Tymczasem zachęcam do podjęcia rękawicy i pobicia mojego rekordu w High Score Cafe :)



2017-12-19 14:17 by "bocianu"
komentarzy: 11
Montezuma @2017-12-19 14:47:35
Super gra :) Szacun!
Svoy @2017-12-19 18:00:00
Mega!!
Philsan @2017-12-19 20:22:40
Thank you Wojciech and Piotr.
larek @2017-12-19 20:38:55
Dzięki!
Cezar @2017-12-19 21:28:54
Dawno nie odpalałem emulatora (z braku real sprzętu), ale widzę, że w końcu nadszedł czas... :-)
Adam @2017-12-20 00:35:13
Dodałem do nowinki filmik z rozgrywką.
Renton @2017-12-20 08:48:31
Super się w to giercuje!
at0m @2017-12-20 14:59:57
Czekam na poradnik :)
Kaz @2017-12-21 00:57:17
Miodne, powiem świeżości w temacie Pac-mana :)
Rybags @2017-12-21 12:50:17
I'm not really a PacMan game fan but have to say this looks like a top effort.
LukegaX @2018-09-08 19:55:53
Jest to moim zdaniem najlepszy klon Pac mana jaki powstał, nawet dużo lepszy niż oryginał :)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Kto chętny na prototyp MIDI BOX? (27)
ostatni: 16-11-2018 12:28, Alex
Mads Pascal - deklaracja square1_... (3)
ostatni: 16-11-2018 12:15, Nemo
Tragiczne ładowanie się (lub nie)... (9)
ostatni: 16-11-2018 11:52, falcon030
In Nihilum Reverteris na ST (1)
ostatni: 16-11-2018 11:42, mono
Animacja potrzebna na gwałt :) (8)
ostatni: 15-11-2018 21:40, IRATA4
Nowa gra od gorgha (325)
ostatni: 15-11-2018 21:34, TheFender
Nintendo walczy z ROMami (14)
ostatni: 15-11-2018 17:53, TheFender
impossible mission (18)
ostatni: 15-11-2018 13:58, RetroBorsuk
Pigwa FTP - zbiórka na koszta ene... (43)
ostatni: 15-11-2018 13:49, azbest
Casio CFX-9850G / 9950GB (13)
ostatni: 15-11-2018 13:34, QTZ
Zakończenia gier Atari (101)
ostatni: 15-11-2018 13:03, solo/ng
Nowe folie klawiatur do Atari (14)
ostatni: 15-11-2018 13:02, Duddie
Retro Na Gazie (261)
ostatni: 15-11-2018 12:45, RetroBorsuk
Pigwa FTP - "zaginiony stuff" pow... (11)
ostatni: 15-11-2018 09:35, Dracon
Książki SOETO (250)
ostatni: 15-11-2018 08:16, Duddie

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1908
Ostatnio zarejestrowany: atari123
Postów ostatniej doby: 37

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy
Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (33)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»