atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Recenzja "Aces of Aces" z 2018-05-20 22:29 (16)
Robbo na festiwalu nauki z 2018-05-18 12:32 (27)
Premiera "Time Pilot" z 2018-05-17 10:14 (30)
Łukasz kwestuje z 2018-05-17 06:09 (3)
Noc Muzeów w Retrokompie z 2018-05-16 22:10 (7)
Nachodzi nowa gra z 2018-05-15 19:25 (27)
Atari w czasopismach z 2018-05-14 12:08 (16)
Wyniki konkursu rebusowego 2018 z 2018-05-11 23:42 (52)
Robbo wędruje na salony z 2018-05-07 10:38 (29)
Gra „Train” z 2018-05-05 12:40 (9)
Konkurs rebusowy 2018 z 2018-05-04 11:59 (27)
Magazyn FLOP 61 z 2018-04-30 15:41 (12)
JagNES rozpoczęty! z 2018-04-28 19:34 (17)
Wykłady w UBU Lab z 2018-04-28 14:06 (4)
Giełda retro w Sopocie z 2018-04-26 17:59 (7)
Wyniki konkursu z 2018-04-26 00:08 (7)
Technonostalgia pod lupą naukowców z 2018-04-23 14:32 (11)
Wywiad z Wojciechem Zientarą z 2018-04-20 22:23 (45)
Urodziny AtariOnline.pl z 2018-04-20 08:06 (53)
Wkrótce mega-wywiad z 2018-04-18 08:45 (33)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
"Atari Fan" powrócił!
Otrzymaliśmy od Piotra "Pitera" Krużyckiego informację o powstaniu nowego numeru czasopisma "Atari Fan" we wspomnieniowej formie:



"Pismo "Atari Fan" zostało wymyślone przez nieżyjącego już Pawła "Vulgara" Kaznowskiego podczas przejazdu na pamiętne party "Error in Line" w 1999 roku. Tak mi się wydaje... rozmawialiśmy o tym w pociągu... Paweł był mocno już wciągnięty w demoscenę, pisał i współtworzył ostatnie numery magazynu dyskowego "Echo". Tworzył grafiki na "Silly Venture", wcześniej na "Quasty", a także niemieckie wspomniane wcześniej "EIL". Stworzył cztery pierwsze numery "Atari Fana". Zawsze zapamiętam go jako wielkiego miłośnika Atari i do końca tej marce oddanego.

Niestety, nie będzie już brał udziału w kolejnych numerach pisma... Będziemy starali się godnie ciągnąć jego temat. Pierwsze 4 numery siedzieliśmy z Vulgarem po nocach w pracowni i drukowaliśmy na drukarce cyfrowej Minolta, później je bigowaliśmy i zszywaliśmy. Obecny, piąty numer, wydrukowany został już w drukarni offsetowej, jak każde inne pismo, które współcześnie trafia na rynek. Zastanawiałem się czy to dobry krok ze wznowieniem "Atari Fana", pytałem się wcześniej paru osób, ale jednoznacznej odpowiedzi nie dostałem. Otrzymałem ją dopiero na premierze pisma podczas "Silly Venture 2k17", wszystkim taka forma się spodobała. I takiej będziemy się trzymać, chyba że nie będzie dostatecznej ilości chętnych na pismo drukowane (tak żeby się przynajmniej zwrócił koszt druku).



Piąty numer "Atari Fana" liczy sobie 52 strony i jest edycją specjalną na "Silly Venture" (i podobnie jak prace spływające na wszystkie compo teksty do niego spływały do ostatniej minuty przed deadline - czyli momentem oddania do druku). Nawet nazwałbym ją "party version", a niektórzy nazywają ją także "TDC edition". Czy były jakieś problemy z przygotowaniem? Czas! Przez kilka ostatnich dni przed drukiem siedzieliśmy z Krollem, on w Krakowie, ja w Gdańsku, i pracowaliśmy non stop 24/h przez 3 ostatnie dni. On formatował, sprawdzał treść, ja tą treść dostawałem, robiłem skład, nie czytając nawet co jest w niej zawarte, obrabiałem zdjęcia. Wszystko fajnie wyszło. A najlepsze jest ciepłe przyjęcie czytelników i pytania, co jak powstawało. I to daje energię, która motywuje - dzięki mOOnie, Duddie, KAZ, Wieczór, Bartek030 i wielu innych!

Ponadto BARDZO dziękuję autorom tekstów, którymi byli: Yerzmyey, TDC, Sachy, Sikor, Kroll oraz Jesionowi, a także Adamowi Zalepie. Dziękuję także tym, którym się nie udało dosłać tekstów na czas. Dzięki nim mamy materiały na kolejny numer "Atari Fana", a także odpowiednią motywację. Dziękuję za sprzedaż obwoźną na "Silly Venture 2k17" AdamowiK i Jesionowi, a za wzięcie egzemplarzy do Warszawy TDC-owi. KAZ-owi za ogólne wsparcie! Z kolei za wsparcie techniczne czyli ugrade Atari TT030 dziękuję Bartkowi030, który to dowalił dodatkowe kości w ST-RAM do 10 MB, a także wymienił wiatraczek na CICHY (co za ulga dla mieszkańców domu!). Dziękuję także RJ1307 za rozlutowanie, naprawienie ścieżek i wlutowanie wszystkiego "lepiej niż fabryka by to zrobiła" w karcie graficznej VME!



Stworzyłem sklepik na stronie www.AtariFan.pl, ale nie wiem czy dobrze działa, więc w razie czego zamówienia można umieszczać pod postami na AtariOnline.pl lub AtariArea lub pisać na adres jesionen@atarifan.pl. Cena: 15 zł plus koszty wysyłki. Do nabycia są również reprinty pierwszych czterech numerów. Mamy kilka punktów dystrybucji w Polsce, to jest Gdańsk, Tczew, Warszawa, Kraków (i wkrótce Wrocław - Kaz), gdzie można osobiście odebrać pismo, bez kosztów wysyłki. Jeszcze raz wszystkim dziękuję i życzę miłego czytania. Piter"




2017-12-22 01:52 by Kaz
komentarzy: 4
tdc @2017-12-25 17:03:11
O dzięki Wam, takich Atarowców nam trzeba!;) Dobra (choć szybka) robota!;)

"Tdc edition" - he he dobre, chyba Kaz tak powiedział)
Ja swój artek napisałem w rekordowe 2 dni, gdyż obiecać koledze to święte i trzeba słowa dotrzymać)

Dobra robota - dzięki!;)
Kaz @2017-12-25 22:16:23
Nie mam nic wspólnego z tym stwierdzeniem, aczkolwiek zgadzam się z nim :P
tdc @2017-12-28 03:59:24
Bo najłatwiej jest się zgadzać z samym sobą ;)
Kaz @2018-01-01 13:49:33
To nie ten przypadek :)
nickname
e-mail / website (opcjonalnie)
Aktualne tematy
Noc muzeów w Gdańsku (26)
ostatni: 21-05-2018 18:04, jesionen
20-05-2018 BYŁO grane - retromeet... (14)
ostatni: 21-05-2018 17:37, QTZ
Szukam podobnych gier (10)
ostatni: 21-05-2018 16:36, Kaz
Pierwsze produkcje (71)
ostatni: 21-05-2018 16:02, IRATA4
Problem ze SIO2SD (1)
ostatni: 21-05-2018 15:53, Alex
Time Pilot (24)
ostatni: 21-05-2018 13:57, solo/ng
Pajero i Self Test (11)
ostatni: 21-05-2018 13:08, Kaz
powielanie duszkow (15)
ostatni: 21-05-2018 12:36, IRATA4
oddam w dobre rece (24)
ostatni: 21-05-2018 12:23, IRATA4
Konkurs na pasek nostalgii (16)
ostatni: 21-05-2018 10:12, Kaz
Mad Age & This Guy (10)
ostatni: 21-05-2018 09:47, Kaz
Wapniak 2018 (78)
ostatni: 21-05-2018 06:14, miker
Robbo Solucja (81)
ostatni: 21-05-2018 05:57, QTZ
Książę Harry bohaterem gry na Ata... (4)
ostatni: 21-05-2018 04:01, IRATA4
Konkurs na Recenzję Gry 8-bit z M... (6)
ostatni: 21-05-2018 03:33, IRATA4

Kategorie Forum Atarum

Użytkowników: 1840
Ostatnio zarejestrowany: traq
Postów ostatniej doby: 78

Społeczność/Community

Najbliższe imprezy

Stragan
Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

Użytki/Utils
Sprzęt/Hardware

Wynalazki
Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
SIO2PC-USB napisał Larek (45)
Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
Joystick do Atari napisał Larek (54)
Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
Soczyste kolory napisał scalak (29)
XEGS Box napisał Zaxon (13)
Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
DarkMouse napisał Kaz (7)
«« nowszestarsze »»