atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Gra Pad (v1.84) z 2018-06-18 23:49 (25)
Opisy gier lotniczych z 2018-06-16 18:21 (19)
Pavros o POKEY-u z 2018-06-11 10:34 (16)
Nowy RECOIL z 2018-06-11 01:27 (10)
Nowy scan-doubler z 2018-06-10 10:58 (13)
Minotaur 16K z 2018-06-09 23:37 (11)
Nowy design Atari z 2018-06-04 17:36 (21)
WAP-niak 2018 – wyniki, stuff z 2018-06-03 20:39 (60)
Wywiad z Pinem z 2018-06-03 02:06 (20)
Trwa WAP-niak 2018 z 2018-06-02 01:01 (10)
Wkrótce Pixel Heaven z 2018-05-30 20:40 (12)
Historia żółtej ciżemki z 2018-05-29 14:44 (42)
Robbo na festiwalu nauki i sztuki z 2018-05-29 02:54 (1)
Atari 2600 zaprasza na SV z 2018-05-28 10:19 (7)
Pendrive plug&play z 2018-05-27 12:49 (12)
WAP-niak 2018 Invitka z 2018-05-25 22:14 (11)
O demoscenie z 2018-05-22 07:09 (19)
Recenzja "Aces of Aces" z 2018-05-20 22:29 (28)
Robbo na festiwalu nauki z 2018-05-18 12:32 (27)
Premiera "Time Pilot" z 2018-05-17 10:14 (32)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (121)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Last Party 2017 - stuff, wyniki
Przedstawiamy prace z tegorocznej, jubileuszowej edycji zlotu Last Party. Tutaj znajduje się paczka ze stuffem z party. Nowinka będzie aktualizowana w miarę napływu informacji :)

Filmik z party z czwartku:



  • GFX COMPO

    1. Last Train - Rocky / MadTeam


    2. Snowman - Rocky / MadTeam


    3. Bonsai - Iron


    4. Road To Mountain - Iron


    5. Horror - Krzyś Hauke


    6. Atari Dragon - TomX



  • WILD COMPO

    1. Great Green Adventure - Daniel Koźmiński, Jakub Machnio




    2. To nie jest emulator Odry i systemu George 3 - pgru



  • INTRO 256 COMPO


    1. znowtwst - koala / Agenda



    2. znowkfrs - koala / Agenda



    3. stars - bocianu




  • MSX COMPO

    1. 20 lat później - LiSu / TRS
    2. Oldtekkno - Miker/Blowjobb^NG
    3. Distilled Implant Cleaner - PiGU & ZLEW

  • VBXE

    1. The Dead Astronaout - Slayer / GhostTown



    2017-12-28 23:59 by Xeen
    komentarzy: 55
  • anon @2017-12-29 00:31:47
    "The last train" i "Road to a mountain". Obrazki niesamowite...
    anon @2017-12-29 00:57:02
    To nie ja napisałem
    anon @2017-12-29 06:06:03
    Oczywiście, że nie, bo to ja :)
    Adam @2017-12-29 07:47:33
    Podpiąłem do nowinki zapis transmisji na żywo z czwartku (dostępnej dla supporterów).
    0b-scene @2017-12-29 08:12:45
    Rocznicowe party i nawet pół dema nie było. Trochę to żałosne.
    xxl @2017-12-29 08:39:23
    ej no, daremny ten loader na dyskietce ze stufem - na 3 strzaly odpalil tylko 1 prace.
    speccy @2017-12-29 08:53:15
    Strasznie niekompatybilne to wasze Atari, gdyż co chwila jakieś przepychanki z powodu nie działania oprogramowania :)
    the fender @2017-12-29 09:19:48
    2 pierwsze miejsce z gfx compo super :)
    Renton @2017-12-29 09:39:41
    Prace graficzne bardzo ładne! Reszty jeszcze nie oglądałem.
    Lhuven @2017-12-29 10:28:36
    Grafiki bardzo fajne, patrząc na nie czuć radość tworzenia :)
    solo/ng @2017-12-29 11:12:11
    Last Train Rockiego - miazga, naprawde. W pytke gra Dely'go.
    Vasco/Trs @2017-12-29 11:16:50
    Wyniki na stronie.
    xxl @2017-12-29 12:40:57
    czy platne nagrania ze zlotu beda pubikowane w pozniejszym terminie za darmo?
    Adam @2017-12-29 12:44:04
    Ten kilkugodzinny filmik, który podlinkowałem rano na początku nowinki, to chyba właśnie było to nagranie "płatne" (czyli udostępnione początkowo tylko supporterom). Ale teraz już nie jest dostępne.
    vdl @2017-12-29 12:53:53
    w grze Delego sprobujcie wylaczyc kolizje :)
    xxl @2017-12-29 14:04:45
    @vdl: c 28c4 0c

    nie ma za co :-)
    _rocky @2017-12-29 14:16:31
    Witam,
    Dzięki za spotkanie, generalnie zlot udany z dwoma mocnymi punktami... klimatem oraz występami Pina z zespołem...
    Niedosyt był związany z liczbą i poziomem prac.. ale tak to jest jak są dwie imprezy w jednym miesiącu i sam miałem problemy czasowe, żeby cos przygotować (choć osoby nie byłe w Gdańsku mogłyby się bardziej postarać i dowieźć jakąś produkcję)..

    PS. xxl - na imprezie były przynajmniej 4 Atarki z rapidusem.. Pokey przy tej dopałce wymiata.. covox zbędny..
    eagle @2017-12-29 14:26:43
    GGA (O_O)
    xxl @2017-12-29 14:45:18
    @_rocky: zgadzam sie, to zupelnie nowa jakosc, kilka lat temu dalem posluchac utworu na przetworniki pokeya podlaczone do 20mhz 65816 - posadzali mnie o covoxa :-)
    szkoda ze scena rapidusa ciagle bezplodna, dochodzi do sporadycznych ejakulacji ale ciagle bez efektow. myslalem ze to bedzie "powiew nowosci" tego party ale jak narazie jedyny "powiew nowosci" to wprowadzenie platych strimingow z imprezy... oceniam je tak samo jak zapisy ich "regulaminu". ;-)
    Kaz @2017-12-29 15:05:30
    Wróciliśmy z Laoo do Wrocka dzisiaj nad ranem. Moje wrażenia na gorąco: impreza świetna, inna klimatycznie niż inne :)

    Oczywiście pewnie wśród ludzi będzie sporo porównań Last Party z Silly Venture, bo obie imprezy odbyły się w podobnym czasie, a wokół obu wydarzeń delikatnie narosło zjawisko fanbojstwa - jedni woleli LP, bo coś tam, a inni SV, bo coś tam. Miałem to szczęście, że byłem na obu zlotach i ja OBA sobie bardzo chwalę. Każde z tych spotkań miało wielkie zalety i nieliczne wady. Można wyliczać i wyolbrzymiać te wady, ale można też korzystać, wyliczać i doceniać zalety. Osobiście wolę to drugie podejście.

    Na przykład kwestia frekwencji. Na SV było grubo ponad 200 osób, w tym wiele z zagranicy, na LP nieco ponad 50 osób i chyba żadnego cudzoziemca. I mnie się obie te sytuacje bardzo podobają! Nie rozumiem stawiania w opozycji - albo jedno mi pasuje, albo drugie...

    Na SV odnajduję niesamowitą atmosferę licznego tłumu zafascynowanego Atari, gdzie można spotkać ludzi z całego świata. Fajnie też czuć dumę z tego, że to do Polski ciągną pielgrzymki, bo w Atari jesteśmy tak mocni! Podoba mi się zaangażowanie Greya i osiąganie tego, czego inni nie potrafili (ile inicjatywy i wysiłku trzeba włożyć, żeby np. nagrać na powitanie filmik z założycielem firmy Atari wie tylko ten, kto to zrobił - a zrobił tylko Grey). Tłum, jak na koncertach, dodaje skrzydeł - jesteśmy istotami społecznymi i dobrze być częścią dużej społeczności, tak jak na SV. No i ogrom prac komkursowych, przekrój przez wszystkie platformy Atari. Tego nie ma nigdzie indziej!

    Z kolei frekwencja na LP, cztery razy mniejsza, nie jest żadną wadą! Bardziej kameralne spotkania dają inne możliwości. Mnie udało się w końcu dłużej pogadać z tymi osobami, z którymi chciałem. Na SV nie było na to szans. Mniejsza intensywność wydarzeń dała większą intensywność kontaktu indywidualnego. Udało mi się załatwić takie sprawy jak naprawa sprzętu, wymiana, testowanie, ustalenie realizacji projektów na 2018 rok, etc. Nie było problemów z tak przyziemną sprawą jak kolejki do toalety, etc. No i klimacik kompo zupełnie inny - słychać każdy komentarz, ma to swój urok!
    10 GOSUB 10 @2017-12-29 15:06:48
    Brak xxla na party byl jednym z fajniejszych akcentow imprezy. Dziekuje wszystkim za dobra zabawe i do zobaczenia za 30 lat :-)
    Kaz @2017-12-29 15:09:15
    To tylko o samej frekwencji kilka słów. Jak się weźmie na tapetę inne cechy charakterystyczne imprezy - to wszędzie można odnaleźć pozytywy.

    Dlatego podkreślę jeszcze raz: dla mnie osobiście obie imprezy były fantastyczne. Widziałem pracę i zaangażowanie Greya. Widziałem pracę i zaangażowanie Vasca. Wielki szacun dla obu Panów - swoimi osobowościami stworzyli różne imprezy, zaspokajające różne potrzeby. Z dziką radością pojechałbym na kolejne SV, jeśli się odbędzie. I to samo dotyczy LP, gdyby się miało znowu odbyć (na razie to jubileuszowa, jednorazowa impreza, ale kto wie...) :D
    xxl @2017-12-29 15:20:16
    @10 Gos.10: poklosie genialnego pomyslu Va$ca z platnym strimingiem: jesli bedzie impreza o podobnym profilu to zakladam crowdfunding i jak uzbiera sie okreslona sumka to nie przyjade :-) licze na Twoja kase Gosub :)
    _rocky @2017-12-29 16:12:26
    Co do formuly imprezy to miala swoje wady i zalety.. co do streamingu to z tego co wiem to byl taki chyba nieplanowany bonus dla tych co wsparli impreze i nie przyjechali... jednakze moim zdaniem to troche dziwne... tak samo jak system glosowania.. coz organizatorzy maja swoje prawa.
    IRATA4 @2017-12-29 16:17:28
    @Kaz
    BARDZO WAŻNE
    Vasco prosił abyś nie publikował ŻADNYCH filmów z party przed SYLWESTREM .
    Kuadryk @2017-12-29 16:32:27
    Płatne streamy, zakaz publikacji... jakieś dziwne to wszystko :[ krzyżyk na drogę
    Kaz @2017-12-29 16:33:58
    Spoko luz :)
    Kaz @2017-12-29 16:53:56
    Najpierw była nagonka na SV, teraz na LP. Przestaję czytać takie opinie, bo byłem i swoje wiem, że było mega :D

    Zakazu publikacji nie widzę, tylko prośbę o niekonkurowanie przez dwa dni :). Dla mnie to prośba zrozumiała - organizator ma prawo zmontować swój materiał i publikować go "ku swojej chwale" jako pierwszy :D. Szanuję Vasca czy niepisane prawa i nie widzę tu problemu.

    Płatny streaming? Może nie znam wszystkich okoliczności, ale... nieprawda. Były osoby, które wsparły zlot NIE WIEDZĄC, że będzie jakikolwiek streaming. Nie wiem, czy Vasco to planował wcześniej, bodajże nie, ale w podzięce Vasco dał im streaming. Ktoś docenił Vasco, Vasco docenił kogoś po fakcie. Gdyby streaming był płatny, to wiadomo by było wcześniej, że trzeba zapłacić - w celu otrzymania streamingu.

    Głosowanie - inny system niż zwykle. Zamiast punktów za pracę, uporządkowanie wedle kolejności, którą przyznajemy pracy. Przy tej niewielkiej liczbie prac system ok, mnie nie sprawił trudności. Czemu tak? Nie wiem, ale czemu nie? Wszystko zawsze musi być takie samo?
    IRATA4 @2017-12-29 17:32:50
    @Kuadryk
    bo to materiały nie dla zwykłych śmiertelników :-)
    mgr_inz_rafal @2017-12-29 17:42:32
    Potwierdzam.
    xxl @2017-12-29 18:48:00
    @Kaz: fakty sa takie: zaplaciles - dostales strima, nie zaplaciles - nie dostales. :D i nie ma zadnej nagonki :0 w tego rodzaju przedsiewzieciach platne strimy sa udostepniade za friko po czasie - pytam grzecznie kiedy :-)
    Kaz @2017-12-29 19:52:47
    To się nazywa logiką pozorną. Ostatnio wplacilem pieniądze na cel charytatywny i w zamian dostałem lizaka. To nie oznacza, że musiałem zapłacić za lizaka...

    Co do reszty to się nie wypowiadam, bo nie wiem kto i co, czy i kiedy udostępni.
    xxl @2017-12-29 20:06:06
    to sie nazywa umiejetnosc czytania :) o "bilecie wspierajacym".
    mgr_inz_rafal @2017-12-29 20:07:59
    Tak.
    Creonix @2017-12-29 21:06:21
    "Kaz: Bardziej kameralne spotkania dają inne możliwości"

    No na przykład możliwość zagrania na perkusji :) Olbrzymia radość. Grałem pierwszy raz na prawdziwej elektronicznej perkusji.
    szeryf @2017-12-30 03:27:48
    świetne grafy i 256b! Gratki dla Koali i Bocianu, nie wiem jak to robicie chłopaki... :)!
    vdl @2017-12-30 08:11:27
    pod tym sparcianym loaderem GGA ma skopane zakonczenie.
    nosty @2017-12-30 09:44:10
    A to napewno była kategoria "INTRO 256K COMPO" a nie "INTRO 256 COMPO"? :)

    Już chyba po raz trzeci na jakiejś imprezie/stronie widzę taką pomyłkę. Nawet starzy scenowcy nie mogą w głębi ducha uwierzyć, że można coś zakodować w 256 BAJTACH? ;)

    Koala MISTRZ!
    nosty @2017-12-30 09:52:29
    BTW. Ja przepraszam za lamerstwo, ale czy ktoś mógłby mnie oświecić jak obsługiwać zbiorczy plik z pracami pod emulatorem?

    Odpala mi się jakiś SPARTADOS LOADER, mogę Enterem wejść do katalogu i tyle :P Konkretnie to nie działają strzałki, mimo, że wg wyśiwtlonego na ekranie helpa powinny działać. Oczywiście we wszystkich innych programach strzałki na emulcu działają poprawnie.
    Próbowałem Altirę i Atari800Win.
    Nie udało mi się też otworzyć tej dyskietki pod innym dosem.
    Prace Koali znalazłem na Demozoo, ale inne chciałbym też obejrzeć...
    Dziękuję uprzejmie Spartanom za pomoc.
    Adam @2017-12-30 10:21:19
    Nosty, te strzałki odnoszą się do strzałek na klawiaturze na fizycznym Atari, czyli góra to minus, dół to =, lewo to plus, prawo to *.
    nosty @2017-12-30 10:32:58
    @Adam, dzięki działa. To o tyle dziwne, że mam w emulatorze włączone mapowanie strzałek Atari, na strzałki kursora i chyba zawsze mi to działało poprawnie w innych programach.
    Adam @2017-12-30 10:36:44
    @Nosty: w emulatorze standardem jest mapowanie strzałek, ale na kierunki dżojstika i to Ci pewnie działa w innych programach :)
    mgr_inz_rafal @2017-12-30 10:48:22
    Fajnie ta paczuszka zorganizowana w formie jednej dyskietki. Podoba mnie się :)

    Szkoda tylko, że np. kliknięcie w .txt nie wyświetla podglądu pliku.
    Kaz @2017-12-30 15:01:35
    Ja nie pojmuję, dlaczego genialna praca Koali w 256 bajtach, zajęła drugie miejsce, za jego inną pracą? :). Ta druga jest genialna, bo ma nie tylko świetny efekt graficzny, ale także... muzykę! Ja dałem jej pierwsze miejsce :)

    Chciałbym też zwrócić Wam uwagę na zjawisko wchodzenia następnego pokolenia na demoscenę! Rocky przybył z synami i możemy oglądać pracę jednego z nich w konkursie!!! Do tego ważnym ogniwem w organizacji i prowadzeniu party był syn Pina!!! Radził sobie lepiej niż ojciec :D. Młode wilki atakują! :D
    Adam @2017-12-30 15:13:17
    @Kaz: TomX to ksywa drugiego z synów, więc obaj wzięli udział w konkursie :)
    Cobra of Samar @2017-12-30 15:24:30
    grafika, która zajęła 1 miejsce by Rocky rewelecyjna.
    Gratuluję autorowi i pozdrawiam. Cobra
    xeen @2017-12-30 18:56:37
    @Nosty, oczywiście poprawiłem
    _rocky @2017-12-31 00:37:06
    thx :)
    mam takie pytanie @2017-12-31 01:02:32
    xxl w końcu był na tym party, czy nie? Tak trudno o tę informację, że w końcu nie wiem. A to przecież istotne. Czy xxl mógłby o tym jeszcze chociaż z raz gdzieś napisać? Dziękuję.
    tdc @2017-12-31 04:49:43
    Bardzo fajne prace, gratulacje dla autorów (choć szkoda że tak mało, liczyłem że jednak impreza będzie większa), wygląda na to że się fajnie bawiliście, bardzo żałuję że nie widziałem tego.
    xxl @2017-12-31 09:30:28
    @?: jako zywo, bo xxl jest wszechobecny, i nie rozladaj sie teraz nerwowo, ale nastepnym razem pod prysznicem zanim schylisz sie po mydlo uwazaj... by nie poczuc jego obecnosci :D
    sv-fan @2017-12-31 09:56:42
    wyniki i prace szybciej niż z sv2017, gdzie wciąż czekamy na wszystkie prace z kategorii Wild ;)
    Wiesław @2017-12-31 15:44:35
    Przy trzech pracach na krzyż to prawidło :-)
    Vasco/Trs @2017-12-31 16:42:21
    Różnica w preferencjach między 2 pracami Koali była niewielka: 21:18, ale początkowo prowadziła pierwsza praca, gdy w puli były tylko głosy cyfrowe. Analogowcy odwrócili wynik :)

    Ilość prac nie ma wielkiego znaczenia na termin publikacji prac. Czy ten opublikowany .atr zawierał 20 prac czy 300 nie ma znaczenia. Był wysłany do osób wpierających tuż przed rozpoczęciem kompotów, aby mogli się z nim zapoznać i... zagłosować. Czasochłonne jest tylko umieszczenie prac w tym pliku, ale to się odbywa raczej przed kompotami. Gdyby głosowanie było tradycyjne, czyli z użyciem punktów, to wynik byłby znany 30 min. po zakończeniu głosowania (bo tyle mniej więcej trwało wklepanie głosów analogowych). Tutaj trwało dłużej, bo należało przeliczyć preferencje. Niestety ręcznie, bo nie zdążyłem napisać kodu. Gdyby był, to wyniki byłyby od razu.

    O streamach napisałem pod poprzednią nowinką, więc nie będę się powtarzał.
    voy @2018-01-02 13:31:06
    Stuff z party dostępny już jest na Pigwie . Pliki dostępne są również pojedynczo. :)
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Atari ST vs Amiga co było lepsze ... (22)
    ostatni: 23-06-2018 09:31, IRATA4
    Nie samym Atari człowiek żyje, cz... (2466)
    ostatni: 22-06-2018 22:51, RetroBorsuk
    Słynne zniszczone Atari (32)
    ostatni: 22-06-2018 16:52, drygol
    Pomoc jak zwykle potrzebna i przy... (22)
    ostatni: 22-06-2018 06:13, QTZ
    Laura - wydanie II (angielska wer... (40)
    ostatni: 22-06-2018 00:53, QTZ
    Laura - Wszystkie drogi prowadzą ... (10)
    ostatni: 22-06-2018 00:34, QTZ
    Laura (580)
    ostatni: 21-06-2018 22:49, QTZ
    Mój konwerter obrazków z Atari do... (35)
    ostatni: 21-06-2018 14:50, Prawdziwy
    Minotaur16K (33)
    ostatni: 21-06-2018 14:50, xxl
    prince of persia (471)
    ostatni: 21-06-2018 13:53, tebe
    Nowa gra na Atarie STE - Escape 2... (4)
    ostatni: 21-06-2018 10:24, martinez
    Retro Na Gazie (129)
    ostatni: 21-06-2018 08:50, RetroBorsuk
    sprzedam zamienię duble (18)
    ostatni: 19-06-2018 22:29, tooloudtoowide
    Time Pilot (70)
    ostatni: 19-06-2018 16:26, IRATA4
    Rick Dangerous (125)
    ostatni: 19-06-2018 13:12, gorgh

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1852
    Ostatnio zarejestrowany: zchyla
    Postów ostatniej doby: 16

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy

    Stragan
    Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
    Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
    Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (18)
    Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
    Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
    Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
    Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
    Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

    Użytki/Utils
    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (32)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (9)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
    Soczyste kolory napisał scalak (29)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»