atarionline.pl
atarionline.pl Atari
Login:
Hasło:
Zapamiętaj mnie
Translate to RSS RSS
Echa Revision 2019 z 2019-04-22 07:53 (58)
15 lat AtariOnline.pl z 2019-04-20 06:37 (22)
Mechanism - nowa strona o grach retro z 2019-04-17 20:26 (10)
Flop numer 63 z 2019-04-15 22:03 (7)
Grawitacja 2019 - prace na Atari z 2019-04-07 18:34 (23)
Najbliższe zloty, imprezy, spotkania z 2019-04-02 19:52 (20)
Adventure Ponies i inne gry w produkcji z 2019-03-31 23:50 (11)
Nowe gry w 2019 roku z 2019-03-25 22:51 (34)
Berks Four – nowa gra z 2019-03-24 15:11 (47)
Forever 2019 z 2019-03-16 20:46 (49)
Milionerzy i RodMän – aktualizacja z 2019-03-10 16:44 (15)
Jaskinie retro po raz dziesiąty z 2019-03-07 09:45 (4)
Festiwal komiksowy w Rumii z 2019-03-05 17:13 (7)
Boulder Dash Mugen 21 z 2019-03-03 21:19 (15)
RetroBorsuk przedstawia: Ski-It z 2019-02-22 23:53 (52)
Nowy sezon High Score Club i wyniki 6502 Compo vol. 2 z 2019-02-18 22:42 (3)
6502 Compo vol. 2 - prace i głosowanie z 2019-02-05 16:18 (31)
Aktualności zlotowe z 2019-01-28 18:14 (49)
Wojna i Teenage Queen Black Jack z 2019-01-23 01:32 (26)
Port gry Combat z 2019-01-19 23:55 (5)
«« nowszestarsze »»

Pomocnik/Helper
Gry/Games

Katalog gier

Opisy gier
Frogs opisał Xeen (0)
Choplifter! opisał Urborg (0)
Joust opisał Urborg (16)
Commando opisał Urborg (35)
Mario Bros opisał Urborg (13)
Xenophobe opisał Urborg (34)
Robbo Forever opisał tbxx (16)
Kolony 2106 opisał tbxx (0)
Archon II: Adept opisał Urborg/TDC (9)
Spitfire Ace/Hellcat Ace opisał Farscape (7)
Wyspa opisał Kaz (9)
Archon opisał Urborg/TDC (16)
The Last Starfighter opisał TDC (30)
Dwie Wieże opisał Muffy (17)
Basil The Great Mouse Detective opisał Charlie Cherry (122)
Inny Świat opisał Charlie Cherry (17)
Inspektor opisał Charlie Cherry (19)
Grand Prix Simulator opisał Charlie Cherry (16)
Rescue On Fractalus opisał Kaz (18)
Stranded opisał Kaz (10)
«« nowszestarsze »»

Wewnętrzne/Internals



   Nowinki tworzone dzięki CuteNews
Odkurzone gry Gandalfa – część II
Rok temu pisałem o odkurzonych ze starych nośników grach Słowaka Milana Skoludy, używającego ksywy Gandalf. Co kilka miesięcy udostępnia on na swojej stronie kolejne tytuły i dzisiaj przedstawię kolejną ich partię.

Żadna z tych gier nie była upubliczniona „w dawnych czasach”, premierę mają właśnie współcześnie na stronie autora. Założenie Gandalfa przy powrocie do starego kodu było takie, że nie będzie zmieniał oryginalnej rozgrywki, najwyżej poprawi bugi. We wszystkich grach dodane zostało automatyczne zapisywanie na dysku najlepszego wyniku (w przypadku emulatora Altirra trzeba ustawić możliwość zapisu: File → Disk Drives → R/W).

  • U-boat (premiera: marzec 2017)


  • Ta gra pochodzi z 1988 roku i jest jedną z pierwszych produkcji Gandalfa napisanych w Turbo Basicu. Rozgrywka jest podobna do takich klasyków, jak Seafox czy Seawolf 2 – z tą różnicą, że tutaj na ekranie w jednym momencie jest najwyżej jeden statek przeciwnika i jedna torpeda (z dziesięciu), którą wystrzeliwujemy. Są trzy typy statków-celów – dostajemy 30/ 60/ 100 punktów w zależności od trudności trafienia.

    Aby przejść do drugiego levelu, trzeba uzyskać w pierwszym co najmniej 100 pkt, aby przejść do trzeciego – co najmniej 200 pkt w drugim i tak dalej.


    Na początku widzimy czarny ekran, następuje inicjalizacja grafiki. Gandalf – jak pisze – mógłby obecnie zrealizować to inaczej, mając dzisiejszą wiedzę, ale nie chciał zbytnio modyfikować oryginalnego kodu.

    Grę możemy pobrać stąd.


  • Pristátie na Mesiaci, czyli Lądowanie na Księżycu (premiera: styczeń 2017)


  • W roku 1987 powstała pierwsza gra napisana przez Gandalfa, jeszcze pozbawiona jakichkolwiek elementów graficznych. Milan swój kod w Atari Basicu oparł na algorytmie z czasopisma ABC. Niestety istnieje tylko wersja słowacka, ale rozgrywka jest na tyle prosta, że łatwo jest się w niej zorientować.

    Celem gry jest bezpieczne wylądowanie na powierzchni satelity Ziemi. Tor lotu naszego pojazdu opisywany jest przez 3 parametry prezentowane na ekranie:
    Výska – wysokość,
    Rýchlost' (rýchlost' klesania) – prędkość opadania,
    Zásoba paliva – zapas paliwa.


    Na początku wybieramy jeden z 5 wariantów warunków startowych, od najłatwiejszego poczynając. Lądowanie składa się z kolejnych tur, w każdej z nich ustawiamy moc silnika (t'ah motorov) w procentach, a komputer odpowiada nam nową trójką obliczonych parametrów.

    Rozgrywka zakończy się sukcesem, jeśli w momencie osiągnięcia wysokości zero prędkość opadania nie będzie przekraczała 2 m/s.

    Plik z grą znajdziemy tutaj.


  • Meteors PMG (premiera: luty 2017)


  • Udoskonalona wersja gry Meteors, o której pisałem poprzednio. Tym razem rój meteorów przesuwa się z góry na dół, a nasz statek – wykonany w grafice PMG – jest wyraźnie większy, co czyni grę trudniejszą niż poprzednio i stąd 3 początkowe życia zamiast jednego.

    Plik z grą pobieramy z tego miejsca.


  • UFO Hunt (premiera: kwiecień 2017)



  • Gra powstała w 1989 roku. Łapiemy w niej latające spodki, a używamy do tego zadania latającej maszyny z dwiema teleskopowymi rękami wysuwanymi po naciśnięciu przycisku. Obce statki gwałtownie manewrują: trzeba zbliżyć się na tyle, aby móc wykonać swą misję, ale równocześnie uważać, aby nie zderzyć się z którymś z nich.

    Nieco przeszkadza nie najlepsze odświeżanie grafiki obiektów w grze, gdy nakładają się na siebie.

    Grę można pobrać stąd.

    2018-01-09 23:47 by "Adam"
    komentarzy: 5
    Znafca @2018-01-11 13:03:08
    "inicjalizacja"
    Polska język trudna język.
    Adam @2018-01-11 13:30:05
    Zgadza się, jest trudny nawet dla znawców ;)
    https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/inicja...
    xeen @2018-01-11 22:10:31
    zagrałem chwilę w ubota, bo lubię gry na jeden przycisk. Cytując klasyka: "W grę można zagrać, nic się nie stanie. Można też nie zagrać, też nic się nie stanie" :)
    Sędzia Stuleja @2018-01-12 01:00:39
    Makabryczne te "gry"....
    xeen @2018-01-13 08:58:07
    bez przesady. to są gry z 88. Wielu z nas miało taki okres i pisało sobie proste gierki w basicu. Sam nie moge odżałować, że moje przepadły ... w części. Bo o część poprosiłem kolegę Voya aby mi spróbował z kaset odzyskać. I też się "pochwalę" :)

    A sam ubot jest nawet grywalny
    nickname
    e-mail / website (opcjonalnie)
    Aktualne tematy
    Niedokonczone gry (212)
    ostatni: 25-04-2019 01:23, astrofor
    Atarowe i nieatarowe newsy scenowe (386)
    ostatni: 24-04-2019 23:14, mono
    Dlaczego w retro nie ma dziewczyn? (76)
    ostatni: 24-04-2019 22:17, astrofor
    Książki SOETO (277)
    ostatni: 24-04-2019 18:58, Duddie
    Reedycje gier (53)
    ostatni: 24-04-2019 17:40, mono
    Motocross (LiteRally) (278)
    ostatni: 24-04-2019 12:59, gorgh
    Kim byl Krzysztof "Krzys" Kubeczk... (13)
    ostatni: 24-04-2019 09:39, Dracon
    Ciekawostki (4195)
    ostatni: 23-04-2019 23:13, Yosh
    Spotkanie w Warszawie - wkrótce! (10)
    ostatni: 23-04-2019 21:28, gorgh
    [K] Atari 520ST / 260ST / 520ST+ (2)
    ostatni: 23-04-2019 16:58, Kaz
    Atari Fan nr 6 (131)
    ostatni: 23-04-2019 14:14, Dracon
    WASTELAND (2019) (23)
    ostatni: 23-04-2019 13:36, bruno_j
    Wesołych Świąt (81)
    ostatni: 22-04-2019 11:10, Arti
    Sdrive-Max - UNO2SIO (89)
    ostatni: 21-04-2019 22:44, Montezuma
    AgaCart (1)
    ostatni: 21-04-2019 21:27, jesionen

    Kategorie Forum Atarum

    Użytkowników: 1980
    Ostatnio zarejestrowany: quamus
    Postów ostatniej doby: 42

    Społeczność/Community

    Najbliższe imprezy
    Jeżeli znasz termin i miejsce jakiegoś zlotu albo spotkania milośników Atari to poinformuj nas. Tutaj możemy wstawić baner i link.

    Stragan
    Atari USBJoy Adapter oferuje Jakub Husak (0)
    Programy: Kolony 2106 oferuje Kaz (6)
    Sprzęt: rozszerzenia oferuje Lotharek (19)
    Gadżety: naklejki, pocztówki oferuje Sikor (11)
    Sprzęt: cartridge RAM-CART oferuje Zenon (4)
    Miejsce na drobne ogłoszenia kupna/sprzedaży oferuje Kaz (51)
    Sprzęt: interfejs SIO2IDE oferuje Piguła (0)
    Sprzęt: interfejs SIO2SD oferuje Piguła (22)

    Użytki/Utils
    Sprzęt/Hardware

    Wynalazki
    Atari i Bluetooth napisał Kaz (33)
    SIO2PC-USB napisał Larek (45)
    Nowe SIO2SD napisał Larek (0)
    SIO2SD w CA12 napisał Urborg (10)
    Ratowanie ATMEL-ów napisał Yoohaas (12)
    Projektowanie cartów napisał Zenon (12)
    Joystick do Atari napisał Larek (54)
    Tygrys Turbo napisał Kaz (8)
    Testowałem "Simple Stereo" napisał Zaxon (3)
    Rozszerzenie 1MB napisał Asal (20)
    Joystick trzyprzyciskowy napisał Sikor (18)
    Moje MyIDE oraz SIO2PC na USB napisał Zaxon (16)
    Jak wykonać płytkę drukowaną? napisał Zaxon (26)
    Rozszerzenie 576kB napisał Asal (36)
    Soczyste kolory napisał scalak (29)
    XEGS Box napisał Zaxon (13)
    Atari w różnych rolach napisał Różyk (8)
    SIO2IDE w pudełku napisał Kaz (5)
    Atari steruje tokarką napisał Kaz (14)
    DarkMouse napisał Kaz (7)
    «« nowszestarsze »»