Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Jaques:
A najlepsze, że nasze Atari ma swój wielki software-owy renesans właśnie teraz :-)Krotki:
Powiedz to Kazowi, bo to na jego tezy odpowiadałem.Krotki:
Zatem co z tego, że profesjonaliści, że DLI było znane od wojny burskiej, skoro użycie DLI jest ćwiczeniem umysłowo zupełnie innej kategorii niż "LDA przesuń sprajta, STA ustaw kolor". To po prostu jest obiektywnie trudniejsze, a co za tym idzie bardziej czasochłonne.Krotki:
Gdzie zatem łatwiej napisać platformówkę albo strzelaninę?Krotki:
Czepiałem się tylko Twojego stwierdzenia, że "wykorzystanie pełni możliwości" dla zawodowca było łatwe.Rastan:
Pewien znany koder Atarowy powiedział mi, że w chwili obecnej Atari poznane jest prawie w 100%. Myślisz, że kiedyś to twierdzenie było prawdziwe ?Rastan:
Sprowadzasz dyskusję do "lepszości" bądź "gorszości" jakiegoś sprzętu. A nie o to tutaj chodzi. Po prostu C-64 miał mechanizmy dzięki, którym prościej i szybciej robiło się gry niż na Atari. I jest to dla mnie niewątpliwe.Pet:
A to ile pikseli w poziomie na Atari można wyświetlić? Bo ja na szybko przed chwilą sprawdziłem i wychodzi, że widać akurat 384.Rastan:
Kaz, pytam zatem ponownie, czy masz jakieś wątpliwości, co do tego, że na C-64 robiło się łatwiej gry ?mono:
Na C64 udało się to zmieścić w 64KB, na Atari przy zastosowaniu sprajtów softwareowych niestety dopiero w 320KB, International Karate + - C64 - 64K, Atari 128 oidp.Dracon:
Przy calej sympatii i nostalgii do XL/XE, nie spodziewam sie, by na Atari (jesli by ktos sie na to porwal) wygladalo (prawie) identycznie (kolory, szczegolowosc gfx, itd.):Rastan:
Kaz: niepotrzebnie tyle złośliwości.Rastan:
ja również jakiś czas temu nie byłem świadomy ograniczeń Atari. dopiero w latach 2000nych dowiedziałem się, że większości gier na Atari była pisana w trybie 4 lub 5 kolorowym - co było dla mnie niemałym szokiem.;kod cpu wykonany raz
ovscanen:
lda #%100011 ;włączamy szeroki ekran
sta dmactls
ldx #<dlist ;włączamy dlist
ldy #>dlist
stx dlptrs
sty dlptrs+1
rts
dlist:
.db 0 ;1 pusta linia
.db $4f,a(screen) ;pierwsza linia obrazu w trybie OS8
.db :84 $4f ;84 linie OS8
.db $4f,a(screen+$4000) ;86 linia obrazu w trybie OS8
.db :84 $4f ;kolejne 84 linie OS8
.db $4f,a(screen+$8000) ;171 linia obrazu w trybie OS8
.db :67 $4f ;kolejne 67 linii OS8
.db $41,a(dlist) ;oczekiwanie na vblk i start od początku
screen = $4000 ;ekran zajmuje nieciągłą pamięć o rozmiarze $2CC0 (na końcu 4KB bloków znajduje się 16B dziura)