Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Kaz:
Chwileczke. W zadnej mojej wypowiedzi nie uzylem stwierdzenia "wykorzystanie pelni mozliwosci", wiec to raczej Ty dyskutujesz z kims innym i o czyms innym! I przez to przegrywasz w dyskusji :PKaz:
Moim zdaniem niepotrzebnie zwracasz sie w tak nieuprzejmy sposob do rozmowcow, mozesz troche wyluzowac?Kaz:
akurat Adv napisal, ze ekran ma szerokosc 384 piksele, a nie ze tyle widac. Wiec jego zdanie "Inne: Ekran można zwęzić do 32 kolumn (256 pikseli) lub poszerzyć do 48 kolumn (384 pikseli)" jest poprawne.adv:
Informację wziąłem stąd:akapit Tryby bitowe.Pet:
A to ile pikseli w poziomie na Atari można wyświetlić? Bo ja na szybko przed chwilą sprawdziłem i wychodzi, że widać akurat 384. Na 356 swobodnie mamy wpływ natomiast na resztę duszkami lub cyklując kolor ramki. To był szybki test w trybie tekstowym ale może są i inne metody.Pet:
@KrótkiPet:
Założyłem że z powodu elastycznych możliwości Atari zmiany szerokości tego piksela nawet w czasie linii już dawno podajemy takie wymiary w pikselach najwyższej rozdzielczości.Pet:
Wciąż nie odpowiedziałeś też na moje pytanie. Poprosiłem abyś podał ile pikseli można wyświetlić i wciąż nie podałeś.Pet:
I czy masz 100% pewność, że wymiar który podasz jest pewny?Pet:
Czy zsumujesz ze sobą piksele różnych rozmiarów czy może w ogóle nie policzysz tych podwójnych?Pet:
Czy we wszystkich modelach Atari 8-bit ta maksymalna szerokość jest taka sama?Pet:
Jestem ciekaw bo wydaje mi się, że gdzieś czytałem że ktoś te ramki normalnie otworzył jeszcze dalej jakimś trikiem.Pet:
Parę lat temu sam bym zapewniał, że np. więcej niż 240 linii na Atari nie da się wyświetlić a dziś wiadomo, że można ponad 2x tyle.Pet:
Szerokość linii obrazu 384 podawana w każdym źródle o Atari jest faktycznie taka i chodzi tu o szerokość jaką widzi Antic.Pet:
Dane do wyświetlenia kolejnej linii w najszerszym trybie są brane dokładnie 384 piksele dalej niż początek poprzedniej linii.Pet:
Atari zalecało do 320 dla informacji które muszą byś widoczne.Pet:
Bardzo dobrze też, że obszar jest ograniczony bo niepotrzebnie Antic by zabierał czas CPU rysując fragment, który i tak jest niewidoczny.Krotki:
Zaproponuj zatem lepszą interpretację swoich słówKrotki:
Ale ekran to jest właśnie to co widać - ta szklana szybka, wiesz. To co ANTIC wewnętrznie sobie ustala na szerokość 48 znaków, nazywa się polem gry, i tak się składa że część tego pola gry na ekran nigdy nie dociera.krotki:
Zresztą adv o wyświetlaniu 384 pikseli na ekranie napisał jeszcze raz parę akapitów dalej, chyba nie będziesz się upierał że to też jest prawda?Adv:
ANW:Porsche is not a power without the price.Pet:
Na koniec ciekawa historia, przykład że na Atari już nie chciano wydawać w 1987 roku gier:Kaz:
Nie interpretuj, po prostu przeczytaj WPROST, to co napisalem. (...)Kaz:
Szklana szybka to jedno ze znaczen slowa "ekran" i dobrze o tym wiesz. Czasem z powodu braku prezycji tego slowa uzywa sie slow doprecyzowujacych jak "ekran monitora" albo "widoczny ekran" (w przeciwienswie do niewidocznej czesci) czy "wirtualny ekran".Kaz:
Takze w przypadku Atari uzywa sie tego slowa w wielu roznych kontekstach, takze do okreslenia tego, co ty nazwales "polem gry" (a jak mamy demo albo program uzytkowy to co to jest? "pole dema"?).Kaz:
Wiec niepotrzebnie sie bulwersujesz, bo Adv napisal to zdanie nieprecyzyjnie, ale z formalnego punktu widzenia poprawnie.Kaz:
Tego drugiego wpisu nie zauwazylem i dlatego do niego sie nie odnosilem.Pet:
Ale ktoś kto nic nie wie o programowaniu - jak autor wątka - raczej nie zrozumie pojęcia "cykl koloru".Pet:
Przecież różne działające tricki na C64 i Atari były niemożliwe w/g dokumentacji producentów.Pet:
Przecież napisałeś to na poprzedniej stronie:Pet:
No tak. Zakładają, że gra toczy się poza ekranem ;) O szerokości ekranu, jak zauważyłeś, podają że jest on tak wąski że wystarczy o wiele mniej pikseli w poziomie rysować niż pozwala na to komputer bo i tak nie będzie widać tych z boku z powodu odbiornika tv.Pet:
Wydaje mi się, że o wiele bardziej pojechałeś w trolling niż ja z tym zdaniem odjechałem od porównania możliwości graficznych komputerów.Pet:
Mogę sobie różnie poustawiać ANTICA, także aby mi brał w kolejnej lini 8 pikseli dalej ale linia nie ma przecież 8 pikseli szerokości...Pet:
Nie wiem. Ale z tego co pamiętam jak kiedyś, dawno dawno temu, kodowałem to cykli na ramce było tyle ile powinno dla CPU więc raczej nie bierze więcej niż potrzeba, jeśli nie ma scrolla. Timmingi są do dostępne.Rastan:
Ale co to znaczy "nie chciano wydawać" ? Kto nie chciał ? Jak by programiści pisali, to by wydawali.Rastan:
Upadek Atari nie miał tutaj nic do rzeczy. Sinclair też upadł i na ZX Spectrum producenci dalej wydawali gry.Rastan:
Sorry, ale dla mnie, tłumaczenie w ten sposób, że na Atari nie pisano gier jest niedorzeczne.Krotki:
proszę, napisz tę swoją wypowiedź innymi słowami, tak jak wcześniej proponowałem,Krotki:
Znaczenie słowa ekran jest konkretne, proponuję zajrzeć do słownika.Krotki:
No to znowu, skoro ktoś używa języka polskiego błędnie, niech się spodziewa krytyki.Krotki:
"Pole gry" to nie jest nazwa wymyślona przeze mnie, tylko oficjalne miano (w dokumentacji i literaturze) tego czegoś, czego szerokość ANTIC może regulować.Rastan:
Activision to tylko jeden przykład. Dużo więcej firm produkowało stuff na Atari. W USA był Datasoft, Synapse Software, SSI czy Brøderbund. Jak nie chciała wydać jedna firma to szło się do konkurencji. (...) No chyba, że Activision nie chciała wydawać gier ze względu na to, że były to totalne gnioty - zresztą taki scenariusz jest bardzo prawdopodobny ponieważ, o ile się nie mylę to Activision wydało Rampage i jeszcze jakieś gry na Atari po 1987 roku. Czyli co raz nie chcieli wydawać, drugi raz chcieli ?CharlieChaplin:
Well, some background to Shanghai which you may not know: It was german programmer Peter Sabath who ported the A8 version from the C64. Originally he cracked the C64 version, ported the code and made an A8 version out of it (a pirate version/port at that phase). But luckily (or not?) he asked Activision if they would release his A8 version officially. At first they were not interested, because they thought the A8 market was already too small. But since Peter was a member of Abbuc he wrote about this in the Abbuc magazine and then Wolfgang Burger (Abbuc chief, at that time approx. with 800 members userbase) and some Abbuc members also wrote to Activision and even pre-ordered the game - and so in the end the game was officially distributed by Activision... One can only imagine what would have happened if Activision had refused to publish the game, maybe it would have been around as an unofficial copy (like some protos or 5200 conversions), but maybe it would not have seen the light of day... -Andreas Koch.Rastan:
Activision to tylko jeden przykład. Dużo więcej firm produkowało stuff na Atari. W USA był Datasoft, Synapse Software, SSI czy Brøderbund. Jak nie chciała wydać jedna firma to szło się do konkurencji.Rastan:
Tak, że Twoja teza, że programiści byli jest nieprawdziwa. ;) Po prostu w tym okresie programiści przesiadali się na inne platformy.Rastan:
w Wielkiej Brytanii był np. Mastertronic, Firebird (to akurat duże firmy)Rastan:
Było wiele mniejszych niezależnych firm wydających stuff na Atari. (...) i oni co pewien czas wydawali nawet na Atari jakieś gry. Tyle, że w bardzo małej liczbie i tylko poszczególne tytuły.Rastan:
Ponadto nie jest do końca prawdą, że Atari totalnie olała rynek 8-bitowy, gdyby to była prawda w 1987 nie zostało by wypuszczone Atari XE Game System.dely:
W takim razie proszę o sfinansowanie sprzętowych 8 duchów w hiresie dla Atari. Zapłacę również za 8 duchów w multicolorze 12x21.Kaz:
Prosze bardzo, inna wersja: (...)Kaz:
Podejrzewam, ze uzyles tego sformulowania jako figury stylistycznej, bo do slownika to na pewno nie zajrzales... Jezeli naprawde zajrzysz to zobaczysz potwierdzenie tego, co Ci napisalem - jest wiele znaczen slowa "ekran", a wszystkie jak najbardziej konkretne - i wiekszosc z nich ma dodatek precyzujacy, o jaki ekran chodzi.Kaz:
Potoczne stwierdzenie jako scisla definicja? :)Kaz:
Autorzy dokumentacji ANTIC-a pisali w jezyku polskim i uzywali slowa "pole gry"?Kaz:
To samo tyczy sie innych gier, przygotowanych w latach nastepnych: "Commando", "Xenophobe", "Dark Chamber", "Crime Buster", etc, etc, etc.Kaz:
zawiesil takie programy rozwoju oprogramowania homebrew jak APX,Kaz:
ograniczyl siec sprzedazy, etc.Kaz:
bodajze w 1988 roku Atari oficjalnie oglosilo koniec wsparcia dla linii 8-bit.Rastan:
Kaz: to co napisałeś dotyczy chyba wszystkich komputerów 8-bitowych - nie tylko Atari i gdyby przeanalizować listy wydanych gier na Spectrum lub C-64 statystyki wyglądałoby podobnie. po prostu wraz z pojawieniem się ST i Amigi (również konsol 16bitowych) coraz mniej programów pisano na komputery 8-bitowe i nie neguję, że tak było.Rastan:
Jacques: ale ja właśnie napisałem dokładnie to co Ty. po prostu o wydaniu gry nie decydowały tylko względy biznesowe, ale i techniczne. no, ale goście (Kaz i Pet) upierają się, że tylko biznes wchodził tutaj w grę. po prostu nie umieją zrozumieć, że Atari miał ograniczenia sprzętowe, umożliwiające napisanie gry w rozsądnym czasie z rozsądną jakością. to się nazywa "klapki na oczach" i tak mogę to podsumować.Rastan:
natomiast nie mogę się zgodzić, że odpowiednie finansowanie załatwi sprawę. niektórych rzeczy po prostu nie da się fizycznie zrobić choćby nie wiem jakie pieniądze dawał pracodawca. jedyną możliwością jest uproszczenie problemuadv:
Z odpowiednimi modyfikacjami wszystko można zrobić. Choć to nie zawsze będzie to samo.Dely:
W takim razie proszę o sfinansowanie sprzętowych 8 duchów w hiresie dla Atari. Zapłacę również za 8 duchów w multicolorze 12x21.Rastan:
Nam chodzi o hity na Atari - dlaczego ich nie było? I tutaj raczej się nie dogadamy, ponieważ Ty uważasz, że zadecydowały względy czysto biznesowe (w sensie opłacało się lub nie), a ja uważam, że nie tylko.Rastan:
Strona techniczna również miała znaczenie i być może też inne kwestie. Polecam Ci żebyś szerzej na to spojrzał i ogarnął, bo wielokrotnie pisałem tutaj, że problem nie jest taki prosty.Rastan:
Ale do Ciebie najwidoczniej to nie dociera. Odnoszę wrażenie, że szukasz na siłę usprawiedliwienia na to, że na Atari zostało wydanych tak mało gier, a niektóre z nich były tak słabej jakości i dorabiasz do tego różne teorie.Rastan:
Przeczytałem również wypowiedź CharlieChaplina i wynika z niej, że gra została jednak wydana - a zatem o wydaniu zadecydowały jakieś względy (czyżby się jednak opłacało).Rastan:
Myślisz, że gdyby było wszystko takie proste to nie powstały by gry Robocop, Turrican, Batman, Rick Dangerous (;), Last Ninja, IK+ i wiele innych hitów.Rastan:
Nawet jeśli nie zrobili by tego programiści z zachodu to dawno zrobiliby to polscy programiści i wydali te gierki pod innymi tytułami. Zresztą po części to zrobili z kilkoma tytułami, które wymieniłem wcześniej - ale efekty ich pracy nie były niestety zadawalające.Rastan:
Myślisz, że panowie z Zeppelin Games na złość Atari zrobili słabe graficznie wersje takich tytułów jak Draconus, Zybex, Blinky i innych.Rastan:
W chwili obecnej możemy zamontować sobie większą pamięć i niektóre z tych ograniczeń ominąć, ale w latach 80tych było to niemożliwe. Nie opłacało się również wydawać gier na cartach jak Commando ze względu na drogą pamięć.Rastan:
Oczywiście nie mówię, że te gry są niemożliwe do zrobienie - ale zobacz ile czasu trwa pisanie choćby IK+ przez Pavrosa (w gruncie rzeczy znakomitego kodera). A jakie będzie miała wymagania ta gra też teraz nie wiemy.Rastan:
Jacques: ale ja właśnie napisałem dokładnie to co Ty. po prostu o wydaniu gry nie decydowały tylko względy biznesowe, ale i techniczne. no, ale goście (Kaz i Pet) upierają się, że tylko biznes wchodził tutaj w grę.Rastan:
moim zdaniem dalsza dyskusja na ten temat nie ma sensu i nikt nikogo tutaj nie przekona do swoich racji.Rastan:
nie chodziło mi o pisanie gniotów, tylko czegoś o rozsądnej jakości (takiej jak na C-64) w rozsądnym czasie. byle jak przeportować szło wszystko i tutaj się z zgodzę z Tobą (co potwierdza wiele gier na Spectrum).Krotki:
Nudzi Ci się?Adv:
Kasa nie załatwi takiego samego efektu graficznego jak na C64.