atarionline.pl Czym zastapic Philipsa 8833-II - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorsecon
      • CommentTime24 Jan 2011 08:01 zmieniony

Witam otóz tak sie składa że padł dość poważnie mój monitor, teraz mam problem bo nie wiem kto je naprawia i z tego co słyszałem że to trafo padło więc drogie to i ciężko dostać.
      Na czym wyświetlacie u siebie obraz z atari, jest jakiś sprawdzony konwerter albo monitor?
      • 2: CommentAuthornosty
      • CommentTime24 Jan 2011 13:01

No jak to czym? Commodore 1084S! (koniecznie z S na koncu).

Tylko trzeba sie spieszyc bo niedlugo na aukcjach ceny dogonią nowe modele LCD 40" :P
      • 3:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime24 Jan 2011 13:01

LCD-TV 17" LG M1721A-BZ.

Podłączysz pod to wszystko, ma composite, S-video, RGB (SCART), VGA. Używam i jestem zadowolony.
      • 4: CommentAuthorsecon
      • CommentTime24 Jan 2011 14:01

Jacques, i jaki jest na tym obraz mógłbyś zrobić zdjęcie? Czy ekran atari wypełnia te 17" czy jest m,niejszy na środku? I gdzie moge kupić ten egzemplarz bo na allegro juz takich 17stek raczej nie ma.
      • 5:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime24 Jan 2011 16:01

Nie no... Widać cały obraz z Atari 8-bit oczywiście przeskalowany do pełnego ekranu. Obraz z S-video uważam za bardzo dobry.

A tu masz screenshoty z tego monitora i Atarki VBXE:
      ->link<-

Jedyna jego wada, to fakt, że głośniki nieco szumią, reszta jest git i nie żałuję pozbycia się z biurka krowy CM-8833-II ;-) Jeżeli chodzi o dostępność, to musisz szukać używki...
      • 6: CommentAuthorsecon
      • CommentTime25 Jan 2011 13:01

A mozna prosić o schemat kabelka z din5 na s-video, celem zrobienia ?
      • 7:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime25 Jan 2011 13:01 zmieniony

->link<-

Aczkolwiek stare 800XL nie mają w gnieździe bodajże chrominancji.
      • 8: CommentAuthorbartcom
      • CommentTime8 Mar 2011 21:03

NIE SATYSFAKCJONUJE MNIE UŻYWANIE CZEGOŚ, CO MA ZNAK C=
      A już na pewno nie będę wyświetlal obrazu Atarka na monitorze C=.

?

Bo nie.
      • 9:

CommentAuthorinsert
      • CommentTime8 Mar 2011 21:03

ja dlugo szukalem display'u do atarki i w koncu zdecydowalem sie na commodore 1085s - rewelacja, polecam, mimo ze to jakby inna stajnia
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime11 Mar 2011 11:03

bartcom - mam philipsa CM-8833-II i sobie chwale. Ale to juz wiekowy sprzet, i jak zauwazyl Jacques - zajmuje miejsce, wiec trzeba myslec o LCD.
    1.  
      @Bartcom – znaczek można zamalować. :P

Poza tym monitory C= to czołówka, a nie ma rzeczy zbyt dobrej dla atarynki. :>
      • 12:

CommentAuthormiker
      • CommentTime11 Mar 2011 18:03

Ja za namową Lotharka z powodzeniem używam Medion (Tevion) MD 30108H. Może nie jakaś zabijająca marka, ale z atarką działa pięknie. Na allegro są akurat wersje bez S-VIDEO, ale znalazłem także coś takiego: ->link<-