Zamieszczam youtube'owe nagrania z oryginalnymi wersjami utworów, wykorzystanych przez twórców gier na małe Atari w swoich produkcjach (ograniczyłem się do mniej "oczywistych" przykładów):
Montezuma's Revenge Przedpremierowa, nieukończona wersja gry z roku 1983 zawiera efektowne "intro" z muzyczką tytułową, którego brakuje w nieco uproszczonej wersji sklepowej (1). Ta muzyczka to "cover" utworu "Spanish Flea", skomponowanego przez Juliusa Wechtera i wykonywanego w latach 60-tych przez Herba Alberta & the Titujana Brass:
(1) Napisałem kilka lat temu artykuł o Montezuma's Revenge, w którym opisałem historię powstania gry: ->link<-
--
Lasermania Utwór "Touched By The Hand Of God" grupy "New Order", wydany na singlu w 1987 roku.
--
International Karate Championship Uznawany za jeden z najlepszych utworków na małym Atari nie jest oryginalną kompozycją Hubbarda - proszę porównać z kompozycją z filmu "Wesołych świąt, pułkowniku Lawrence" (film z 1983 roku). Od 55 sekundy nagrania:
--
Mouse Trap Skoczny utwór to "Taniec Pajaca" Claude'a Debussy'ego z suity "Kącik dziecięcy" (ang. tytuł: "Golliwogg's Cakewalk").
--
Nadral Utwór kojarzony z gangsterskim filmem "Żądło" to - pochodzący z 1902 roku - ragtime'owy "The Entertainer" Scotta Joplina.
--
Mr. Do! Tło dźwiękowe do samej gry to fragment dziewiętnastowiecznej operetki "Orfeusz w piekle" Jakuba Offenbacha (fragment od 00:30 nagrania), czyli popularny podkład do tańczenia kankana.
Melodyjka odgrywana po zebraniu wszystkich 5 liter w napisie EXTRA (towarzysząca otrzymaniu dodatkowego "życia") to fragment tytułowego utworu z japońskiego anime z lat 60-tych pt. "Astro Boy" (tzn. pod takim tytułem było ono emitowane w krajach anglosaskich - ja poznałem tę serię kilka lat temu z bardzo udanej gry na Gameboya Advance pt. "Astro Boy: Omega Factor").
--
Incydent
Utwór tytułowy - "Tańcz, głupia, tańcz" zespołu Lady Pank. Utwór przygrywający podczas gry - "Sadness Part I" Enigmy.
--
Miecze Valdgira Dead Can Dance - "Saltarello"
--
Pooyan Humoreska (nr 7) - Antonik Dvorak
--
"Self Test" to pierwsze 6 nut z "Promenady" Modesta Musorgskiego (z cyklu miniatur "Obrazki z wystawy").
@galu: przeczytałem opisaną przez Ciebię historię powstania gry Montezuma's Revenge. Świetny tekst! Dodatkowe informacje znaleźć można w wywiadzie z Robertem Jaegerem pod tym adresem: ->link<- (m.in. o tym, kim był i jaką rolę odegrał Mark Sunshine, jak doszło do wydania gry przez BCI i Databyte, jest nawet skan kartki z wyrysowanym przy pomocy ołówka projektem postaci Pedro :-)
Żeby ta wyliczanka nie była bezproduktywna - panowie, w archiwum ASMA jest taki plik Docs/STIL.txt, w którym umieszcza się takie informacje jak te o coverach. Moglibyście dodać tam coś od siebie...
Saltarello nie jest utworem DCD. To jest czternastowieczny (co najmniej, bo może być starszy), włoski taniec ludowy. ;-) Inna sprawa, że autor covera prawie na pewno z wersji DCD korzystał i zapewne nie zdawał sobie sprawy z rzeczywistego pochodzenia.
Poza DCD Saltarello wykonuje masa zespołów (na przykład dość znany Wolgemut) i pojawia się w różnych dziełach (na przykład w filmie Death Stalker (jeśli dobrze pamiętam tytuł)). ->link<-
Gdyby ktoś szukał inspiracji, to warto pogrzebać właśnie w tym, co gra Wolgemut (i podobne zespoły), wykonuje muzykę dawną, więc nie ma problemu z prawami autorskimi. ;-) DCD to też świetna inspiracja, ale już trzeba ewentualnie uważać na prawa autorskie.
edit: Tak mi przyszło do głowy, że motyw wspólny dla International Karate Championship i filmu też może być jakiś tradycyjnym japońskim utworem. Inaczej chyba twórcy gry musieliby raczej zapłacić.
Odnośnie "Inaczej chyba twórcy gry musieliby raczej zapłacić." - nie wydaje mi się, żeby miało to jakiekolwiek znaczenie. Wydawca World Karate Championship / International Karate miał natomiast wytoczony proces w związku z podobieństwem IK do wydanej 2 lata wcześniej gry "Karate Champ" ( ->link<- ), natomiast mnie zawsze zastanawiało dlaczego zawodnicy w IK wyglądają dokładnie tak samo jak w ci z wydanej w 1985 roku (na Spectrum i C64), chyba dosyć popularnej, gry pt. "The Way of the Exploding Fist" :)
Końcowe takty muzyki w grze Blip i motyw muzyczny z gry International Karate, czy Self Test na A8 to utwory, w których został zastosowany cytat innego utworu muzycznego. W sferze praw autorskich jest to tzw. prawo cytatu, które mieści się w granicach dozwolonego użytku chronionych utworów.
-->adv, nie wiem jak w BLIPe, ale w pozostałych przypadkach to plagiat jak patrzyć (nie zostały zachowane praktycznie żadne zasady cytowania).
ps. czy mógłby ktoś powiedzieć co oznacza cóś co się czasem tut wyświetla, tzn. "Napotkano pewne problemy Wystąpił problem przy sprawdzaniu autentyczności wysłanych informacji."
@Lt_Bri Masz rację, moje niedopatrzenie: powinien być podany autor utworu oraz źródło cytatu (nazwa utworu) oraz jego zakres. W orzecznictwie przyjmuje się, że cytatem muzycznym można objąć tylko kilka taktów.
Powinno wyglądać to tak:
Hans Kloss - utwór D.K. W utworze zastosowano cytat z motywu głównego muzyki do filmu "Hans Kloss" autorstwa Jerzego Matuszkiewicza.
Nie, Echoing ma swoje źródło z trackera muzycznego, nie istniało jako utwór jakiegoś zespołu. To moduł znany od wielu lat (okolice końca lat 80) i nikt nie skojarzył go jak dotąd z czymś wcześniej zagranym.
Nie przypomnisz sobie, bo jest tak jak napisał s2325. Nie jest to cover żadnego utworu. Jest to oryginalna kompozycja 'wytrackerowana' na Amidze przez gościa o ksywie 'Banana' w 1988 roku. Użyty w wielu produkcjach na Amidze w tamtym okresie. Ja go najbardziej pamiętam z 'Gigadema 3' grupy Triangle.
Może słyszałeś gdzieś cover tego modułu. Na 'AmigaRemix' jest ich chyba z 10. Znalazłem jeden na YT:
Sorka nie zauważyłem,wobec tego proszę Admina o usunięcie tego posta ,wszystkie dotknięte moim postem osoby bardzo przepraszam i proszę o ułaskawienie a także o usunięcie posta wytykającego mój nieświadomy błąd .
w nagrodę podsyłam
Ps.Wersja Austryjacka najładniejsza i nie do dostania .
Gyrrus kolejny motyw z Bacha - Toccata i Fuga w D-minor - nie uwierzycie, pierw usłyszałem ten utwór w grze, potem dowiedziałem się, że to Toccata, a na końcu zostałem wiernym słuchaczem Bacha :-)
//EDIT: najbardziej jednak podobna jest do wersji symfonicznej (transkrypcji) Leopolda Stokowskiego
Kurka, oglądam teraz ten Sweet Dreams (skąd inąd kultowy utwór) - ale ten teledysk jest cienkiiiiiiii.... Typowy układ: Co wyśpiewane słowo, to ilustracja do tego słowa. Ale to chyba popularne w tamtych czasach było. Teraz uważam to za żenujący brak pomysłu.
Echoing to pierwszy utwór, w którym usłyszałem takie echo i nie wiem, czy nie pierwszy, gdzie zastosowano taką technikę leadu + echo na tym samym kanale.
Od razu zacząłem to wykorzystywać. Teraz w RMT jest taka opcja nawet ... (o ile mnie pamięć nie myli).
Alfa Boot - motyw z drugiej części gry to U96 i "Das Boot" z jego pierwszej płyty o tym samym tytule, zaś część trzecia to Koto i "Visitors" z albumu "Masterpieces".