atarionline.pl Ciekawostki - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  
      KAz ,najlepsze oko we wsi ;) pa na to ..wszędzie to atari :)
    2.  
      • 3: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime8 Jun 2024 01:06

Heart of the Ages? Jedna z moich ulubionych plyt. Myslalem ze nikt juz tego nie pamieta ...
    3.  
      pierwsza ich którą usłyszałem to "isle of men " ;)
      • 5:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime28 Jun 2024 19:06 zmieniony

ktoś sobie przyopomniał o demie gry "Another World" na małe Atari :)

->link<-
      • 6: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime28 Jun 2024 20:06

grey napisales posta nr 5555 w tym topicu; ).
      • 7:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime28 Jun 2024 20:06

@solo/ng: oh lol, faktycznie =)
      • 8:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime29 Jun 2024 02:06

Świetny remiks kultowego demosa z ST(e), teraz w wersji "sieciowej":
      ->link<-

Z zeszłego roku, ale dopiero teraz to widzę. :) Warte obejrzenia i porównania...
    4.  
      River raid w psełdo 3d.
      ->link<-
      • 10: CommentAuthorbruno_j
      • CommentTime9 Aug 2024 13:08

Ostatnia buda z grami ;
      • 11:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime13 Aug 2024 22:08 zmieniony

• 12: CommentAuthorGRooBY
      • CommentTime19 Aug 2024 21:08

->link<-

Nowa konsola? 800XLmini?
      • 13:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime19 Aug 2024 23:08

Taka ciekawostka... Podczas instalowania brazyliskiego systemu operacyjnego "BigLinux" (wersja na dziś, czyli "biglinux_2024-07-24_k69.iso") pojawia się gra PONG, gdzie można sobie pograć z komputerem. Jako że instalka trwa dłuższą chwilę, jest to zabawny "umilacz czasu". ;)))
      • 14: CommentAuthorbruno_j
      • CommentTime20 Aug 2024 00:08

"Porozmawiajmy o komputerach" (1975)

PS. Ten wyluzowany blondas to profesor (ówczesny magister) Marek Hołyński ;)
      • 15:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime6 Sep 2024 18:09

Crrn zapowiada ciekawy materiał o Silicon Graphics, będzie próba stworzenia studia a'la lata 90'. Kibicuję, bo mnie ten temat też kręcił w starych czasach.

• 16:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 Sep 2024 23:09

Takie coś mi yt podpowiedziało:
      • 17:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime13 Sep 2024 23:09

apropo silikona to goście mają tutaj kilka sztuczek, prawie 3x taniej niż falkon :)))

->link<-
      • 18:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime18 Sep 2024 02:09

->link<-

komodorowiec atari wspomina
      • 19: CommentAuthortebe
      • CommentTime18 Sep 2024 08:09

do którego trybu graficznego Atari on nawiązuje? Graphics 3 czy 15?
      • 20:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime18 Sep 2024 09:09

pewnie jeszcze bardziej do atari2600, to jego urządzenie ma 1024 elektrody, nie wszystkie zadziałowywyują, więc pewnie będzie rozdzielczość będzie 25 x 25 czy coś w ten deseń. ale spox, musk (ten w czaszcze) dorobi szczegółów, jak my grając na 8-bit.
      • 21:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Sep 2024 09:09

Polski Gamedev powraca:

->link<-
      • 22:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Sep 2024 15:09

Stare, ale jare :)
      • 23: CommentAuthorEagle
      • CommentTime24 Sep 2024 19:09

Sosy Atari :)

->link<-
      • 24:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime24 Sep 2024 20:09

@eagle: o nie, błagam, powiedz że to fake... ;)
      • 25:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Sep 2024 20:09 zmieniony

Sosy mają świetne opakowania :)
    5.  
      Te sosy i cała strona wyglądają jak zrobione w ai
      • 27:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime25 Sep 2024 21:09

TaNiEj NiŻ FalcoN :OOOO
      ->link<-

na takiej maszynce atari developowało większośc gier na 2600 i 8-bit
      • 28: CommentAuthortatko74
      • CommentTime7 Oct 2024 08:10

Po prostu geniusz :)

• 29: CommentAuthorj_g
      • CommentTime10 Oct 2024 18:10

Ładne wibrato w tym gejmboju, stacja dyskietek jakaś oszukana, a szczoteczka to chyba jakiś fejk.

• 30: CommentAuthorbruno_j
      • CommentTime14 Oct 2024 16:10

Zagadka szybkości i podkręcanie MERA 400 ;)
      • 31: CommentAuthorblb
      • CommentTime19 Oct 2024 20:10

Znajomy motyw od 3:41 ;)

• 32:

CommentAuthorgreymsb
      • CommentTime2 Nov 2024 00:11

6.  
      Gniazda SIO znalazłem przypadkowo.
      ->link<-
      • 34: CommentAuthorZenon
      • CommentTime2 Nov 2024 20:11

W tym sklepie kupić też można wyłączniki/włączniki kołyskowe do komputera i stacji dysków 1050
      • 35: CommentAuthorAnbernic
      • CommentTime5 Nov 2024 13:11

Maszyne Turinga już zrobili z lego :D teraz czekać na Atari
      • 36: CommentAuthorBanan
      • CommentTime7 Nov 2024 22:11

Trafiłem na parkingu przy autostradzie, w strefie gier, takie cudo
      • 37:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime8 Nov 2024 01:11 zmieniony

Intellivision: How a Videogame System Battled Atari and Almost Bankrupted Barbie

Tom Boellstorff, Braxton Soderman | 2024 | ISBN: 0262549506 | English | 428 stron

Wciągająca historia Intellivision, pomijanego systemu gier wideo z przełomu lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, którego losy zostały ukształtowane przez Mattel, Atari i niezliczone inne firmy, które wymyśliły branżę gier.
      Astrosmash, Snafu, Star Strike, Utopia - czy te nazwy brzmią znajomo? Nie? A może? Wszystkie one były grami wideo stworzonymi dla systemu Intellivision, sprzedawanego przez Mattel Electronics w latach 1979-1984. System ten był głównym rywalem Atari w kluczowym okresie, gdy gry wideo przenosiły się z salonów gier do domów. W Intellivision, Tom Boellstorff i Braxton Soderman opowiadają fascynującą historię tego pomijanego systemu do gier. Po drodze analizują również chipy i kod Intellivision, gry, strategie marketingowe i biznesowe, historię organizacyjną i społeczną oraz kontekst kulturowy i ekonomiczny wczesnej amerykańskiej branży gier od połowy lat 70. do wielkiego krachu branży gier wideo w 1983 roku.
      Podczas gdy wielu pamięta Atari, Intellivision zostało w dużej mierze zapomniane. W związku z tym Intellivision wypełnia kluczową lukę w badaniach nad grami wideo, opowiadając historię konsoli, która sprzedała się w milionach egzemplarzy i agresywnie konkurowała z Atari. Opierając się na bogactwie danych z archiwów instytucjonalnych i osobistych oraz ponad 150 wywiadach z programistami, inżynierami, kadrą kierowniczą, marketingowcami i projektantami, Boellstorff i Soderman badają związek między grami wideo a zabawkami - niedostatecznie przeanalizowany aspekt historii gier wideo - i omawiają wpływ komputerów domowych na rozwój gier wideo, genderowe implikacje zabawy i projektowania gier wideo w firmie Mattel oraz zacieranie się pracy i zabawy we wczesnej branży gier.
      • 38: CommentAuthorbruno_j
      • CommentTime8 Nov 2024 10:11

Dekodowanie płyty Oxygene J. M. Jarra.
      • 39: CommentAuthorj_g
      • CommentTime29 Nov 2024 21:11

Na długo przed malinką:
      ->link<-
      • 40: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime7 Dec 2024 01:12 zmieniony

Atari czy Amiga?

Zwróćcie uwagę na lewą część ekranu.
      • 41: CommentAuthoras...
      • CommentTime7 Dec 2024 02:12

@Sam, przed chwilą wręcz "zmusiłem" .. Pina aby zapodał porażkę, pamiętasz ;)
      • 42: CommentAuthortatqoo
      • CommentTime9 Dec 2024 17:12 zmieniony

Może było, starałem się przeszukać forum.

Co to ja tu odkrywam, że Mariusz Zając taki sławny teraz. Moje gratulacje :)

->link<-
      • 43: CommentAuthorrozyk
      • CommentTime9 Dec 2024 19:12

• 44: CommentAuthorbruno_j
      • CommentTime19 Dec 2024 09:12

Człowiek orkiestra ;)
      • 45:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime22 Dec 2024 17:12

• 46:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Dec 2024 12:12

Młody konstruktor:

->link<-

– Zależało mi, żeby pokazać, jak trudne jest, by nie być rozpraszanym przez telefon oraz kierować w tym samym czasie. Tej gry nie da się wygrać. W końcu i tak spowodujemy wypadek, to nieuniknione, bo nie skupiamy się w pełni na drodze – mówi o swoim szkolnym projekcie Nikodem Szczypiński, uczeń II LO w Elblągu.

Nikodem Szczypiński ma 14 lat, jest uczniem pierwszej klasy szkoły średniej w Elblągu i niedawno na zajęcia z edukacji dla bezpieczeństwa wykonał grę o ruchu na drodze.

Praca domowa polegała na wykonaniu dalszej części rysunku Andrzeja Milewskiego, znanego jako Andrzej Rysuje, który przedstawiał postać korzystającą z telefonu podczas prowadzenia auta.

– Tylko ja nie bardzo umiem rysować, więc postanowiłem zrobić coś, co umiem, czyli grę – mówi Nikodem Szczypiński. – Nie jestem artystą, interesuję się programowaniem.

Programuje od 8. roku życia

Nikodem programuje już od ósmego roku życia i jak przyznaje, wcale go to nie nudzi, a jego pasja narodziła się, gdy pewnego dnia postanowił sprawdzić, jak działają strony internetowe. Dzięki licznym tutorialom oraz kursom, Nikodem nauczył się tworzyć swój własny kod.

Gra, którą wykonał na zajęcia, składa się z małego monitora oraz dwóch joysticków i polega na kierowaniu autem w taki sposób, by nie uderzyć w drzewo. Zadanie jest utrudnione przez telefon, który co jakiś czas pojawia się na ekranie, odciągając wzrok od drogi, przez co kierownica automatycznie skręca w którąś stronę, bo, jak podkreśla Nikodem, nie jesteśmy wtedy skupieni na prowadzeniu pojazdu.

Elbląg, "Wnętrze" gry
      "Wnętrze" gry (fot. Anna Dembińska)
      – Lewy joystick kontroluje auto i prędkość. Kiedy pojawia się telefon, a kierownica nam ucieka, musimy ruszyć prawy joystick w górę, by wyrównać. Cały czas musimy jechać środkiem drogi, by nie uderzyć w drzewo – tłumaczy autor.

Co się dzieje, gdy jednak tak się stanie?

– Pojawi się napis „game over, walnąłeś w drzewo, a co byś zrobił, jakby to było w prawdziwym życiu? Nie prowadź z telefonem” – mówi Nikodem. – Zależało mi, żeby pokazać, jak trudne jest, by nie być rozpraszanym przez telefon oraz kierować w tym samym czasie. Tej gry nie da się wygrać. W końcu i tak spowodujemy wypadek, to nieuniknione, bo nie skupiamy się w pełni na drodze – mówi Nikodem.

Gra nie służy więc zdobyciu refleksu i podzielności uwagi między kierowaniem a używaniem telefonu, a jest przestrogą, że jeśli będziemy z niego korzystać, w końcu spowodujemy wypadek.

– Częścią inspiracji było zdarzenie drogowe między moimi rodzicami, a panią, która za kierownicą używała telefonu, przez co spowodowała kolizję – wyjaśnia Nikodem.

Gra w 16 godzin

Jak skromnie przyznaje, gra jest jednym z jego najmniejszych i najprostszych projektów. Samodzielne wykonanie całości zajęło mu 16 godzin.

Obecnie pracuje nad dwoma większymi projektami. Pierwszy to strona służąca do komunikowania się z innymi ludźmi, inspirowana Discordem. Druga aplikacja, nad którą uczeń pracuje już dwa lata, ma losowo łączyć ze sobą osoby z całego świata i dawać im możliwość nawiązywania interakcji. Myśli też o dodaniu kolejnych gier do projektu, na przykład Tetrisa.

– Największym wsparciem jest mój tata, który kupuje mi części elektroniczne. Bardzo mu za to dziękuję, ponieważ bez nich nie mógłbym nic zrobić – mówi Nikodem.

W przyszłości Nikodem chciałby studiować na Politechnice Gdańskiej oraz otworzyć swoje studio lub firmę (dla której ma już nawet nazwę).

Anna Malik
      • 47: CommentAuthorPawex (RTG)
      • CommentTime1 Jan 2025 03:01 zmieniony

Trafiłem na takie coś:
      ->link<-

Autor posta chce pozyskać wszystkie odcinki "Joysticka". Docelowo chciałby je udostępnić publicznie na YT. Pytanie tylko czy TVP mu na to pozwoli.
      • 48:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime3 Jan 2025 09:01 zmieniony

->link<-
      - czy jak zwykle kupicie, bo to od samego /|\ ? ;)))
      • 49:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime3 Jan 2025 11:01

Będzie przenośny Jaguar:

->link<- x.com/PixelCNinja/status/1874433876170510689
      ->link<- www.timeextension.com/news/2025/01/atari-jaguar-is-coming-to-analogue-pocket
      • 50: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime11 Jan 2025 02:01 zmieniony

Padł mi pad do PC o 2-giej nad ranem.
      Zaimprowizowałem więc taki schemat:

Czego to człowiek nie zrobi żeby sobie pograć na Atari :))