atarionline.pl Gry tekstowe Level 9 Computing - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthormono
      • CommentTime24 Nov 2009 15:11 zmieniony

Chciałem sobie zawsze skompletować wszystkie gry tej firmy. Sprawdzając kolejne tytuły wg listy ze strony w Wikipedii okazuje się, że w zbiorach AtariOnline jest PRAWIE WSZYSTKO aż do roku 1989! Brakuje tylko:
      - The Growing Pains of Adrian Mole (for Virgin Games, 1987) - AO zawiera część 1 i 3 tylko, ale chyba komplet jest na Atarimanii,
      - The Saga of Erik the Viking (for Mosaic, 1985) - nigdzie tego nie znalazłem :(
      - Scapeghost (1989) - tego też, choć Atarimania pokazuje, że ten tytuł był w materiałach reklamowych na Atari (!).
      Nowe rzeczy - możliwe, że nigdy na Atari się nie pokazały:
      - The Legend of Billy The Kid (for Ocean Software, 1990; never released) - no ale tu się nie ma co dziwić :)
      - Champion of the Raj (1991)
      - It Came from the Desert (PC port for Cinemaware, 1991)
      Może ktoś coś wie na temat tych tytułów?
      • 2:

CommentAuthorxeen
      • CommentTime24 Nov 2009 15:11

It Came from the Desert na atari jest - ale st :)
      btw .port PC to żenada, polecam wersję na amigę
      na steka nie widziałem
      zagrywałem się na początku lat 90 w to
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Nov 2009 16:11

The Growing Pains jest u nas taki jak na Atarimanii, a OPROCZ tego XEX-i z czescia 1 i 3 :)

Scapeghost (1989) - rok wydania tej gry sugeruje, ze nigdy sie pewnie nie ukazala, a moze nawet nie powstala. Przypomina mi to moje poszukiwania "Jackal". Byla nawet reklama w Atari User - ze gra jest takze w wersji Atari XL/XE. A potem cisza...

->link<-
      • 4: CommentAuthormono
      • CommentTime24 Nov 2009 16:11 zmieniony

Ha! Na planetemu.net jest Champion of the Raj dla ST, ale dyski 1 i 2 z 3. I Scapeghost też jest.
      Ale w wersji na Amigę są pełne za to chyba po francusku (It came from the desert też jest!)...

Edit: http://snesorama.us - It came from the desert na Amigę
      Edit 2: http://snesorama.us - Champion of the Raj na Amigę
      Edit 3: http://snesorama.us - Scapeghost na Amigę
      • 5: CommentAuthormono
      • CommentTime19 Dec 2009 17:12

Tutaj znajduje się archiwum z grami l9c na Atari XL/XE/ST i Amigę (30925226 B). Nie jest jeszcze sprawdzone - są różne wersje programów.
      • 6: CommentAuthormono
      • CommentTime17 Feb 2010 23:02

Fajne archiwum dotyczące Level9 Computing jest tutaj. Warto poczytać o historii i języku A-Code oraz KAOS i HUGE tutaj.
      • 7: CommentAuthormono
      • CommentTime11 Nov 2011 01:11

A komodorowcy mają wszystkie części (łącznie ze Scapeghost, ale bez 3 ostatnich, które ukazały się chyba tylko na 16-bit) tutaj.
      • 8:

CommentAuthorTenchi
      • CommentTime11 Nov 2011 05:11 zmieniony

Xeen:

btw .port PC to żenada, polecam wersję na amigę

Obadaj sobie w wolnej chwili wersję na PC Engine. Jest taka cokolwiek ciekawa... ;)
      • 9: CommentAuthorAdam
      • CommentTime2 Sep 2017 16:09

Gra "Scapeghost" zgodnie z informacją na AtariAge została jednak wydana (tyle że nie są tam znane działające egzemplarze), tak wyglądała dyskietka:

Mike Langer, czyli Homesoft, chyba stracił cierpliwość i niedawno po prostu przekonwertował tę grę z ZX Spectrum:

Scepeghost - Part I: ->link<-

Part II: ->link<-

Part III: ->link<-

Przypomnę jeszcze tylko, że w 2015 roku Homesoft przeniósł też na Atari "The Saga of Erik the Viking", o którym mowa we wpisie rozpoczynającym ten wątek.
      • 10: CommentAuthorAdam
      • CommentTime3 Sep 2017 13:09 zmieniony

Na AtariAge zapytałem Homesofta, ile tekstówek Level 9 Computing przeniósł na małe Atari - lista jest taka:

- Emerald Isle (with graphics)
      - Growing Pains of Adrian Mole (Part 2 and 4 undumped, Part 3 - fixed graphic problems)
      - The Worm in Paradise (Text Only)
      - Lords of Time (Text Only)
      - Red Moon (Text Only)
      - Price of Magik (Text Only)
      - The Saga of Erik the Viking
      - Scapeghost

Jego zdaniem Scapeghost był ostatnią brakującą grą i teraz mamy komplet: ->link<-
      • 11: CommentAuthormono
      • CommentTime3 Sep 2017 17:09

Rewelacja! Dzięki za informacje.
      • 12: CommentAuthornosty
      • CommentTime4 Sep 2017 09:09

Przyłączam się do podziękowań! Też jestem fanem Level 9 i kolekcjonuję ich gry w formie fizycznej.

Ciekaw jestem czemu Homesoft konwertował z ZX gry, które ukazały się oficjalnie na Atari (np trylogia Time and Magik). Czyżby się różniły treścią?
      • 13: CommentAuthorAdam
      • CommentTime4 Sep 2017 23:09

nosty:

Ciekaw jestem czemu Homesoft konwertował z ZX gry, które ukazały się oficjalnie na Atari (np trylogia Time and Magik). Czyżby się różniły treścią?

Dopisałem jeszcze "Emerald Isle (with graphics)", jakoś mi się nie przekleiło za pierwszym razem. W tym przypadku Homesoft przeniósł na Atari wersję z grafiką.
      Przyznaję - nie wiem, czy istnieją jakieś różnice w fabule.
      • 14:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 Jun 2020 18:06 zmieniony

Wpadł mi w ręcę skan "Świata Młodych" z 24 maja 1988 roku, w którym opisywano serial o Adrianie Molu z 1985 roku. U nas też był to hit. Może się komuś przyda do przypomnienia sobie dwóch tekstówek, które mamy na Atari:

Secret Diary of Adrian Mole: ->link<-

Growing Pains of Adrian Mole: ->link<-