teoretycznie jest to możliwe, w windowsie jest przecież hid . Mi windows wykrywa na przykład ekspress do kawy i chyba pralkę, ale obsługa świateł to dla mnie temat z kosmosu. Wszystko zależy od zasilacza, atari umożliwa takie rzeczy, tylko to bardzo skomplikowane i nierealistyczne. Potrzebne wspomaganie hardwarowe niestety. To nie takie proste , trzeba najpierw tym sterować. Nię łatwo zamienić maszynę w komputer, a co dopiero sterować wyłącznikiem światła, który nie jest przystosowany do takich rzeczy. Ja rozumiem, że to fajna sprawa, jak ktoś bardzo chce to da sie to zrobić za wielkie pieniądze. Nie wymagaj za wiele od tego komputera, ma wiele zalet, to prawdziwy komputer, posiada zupełny asembler, nawet basic ma swój węwnętrzny język. Gierki są w porządku. Jego największą zaletą jest wysokie napięcie procesora, umożliwia to programowanie maszynowe, prąd przebija się przez procesor. Poza tym jest węwnętrzne cpu do takich rzeczy, i nawet cache malutki w procesorze. Ja używam emulatora, bo mam za mało miejsca w domu, by eksperymentować. Ja próbowałem na przykład napisać atarynką sterowniki do mojej wieży, jest to możliwe zupełnie. Ale wstawiać atari do poloneza to oznacza już koniec świata. Nie szkoda ci atarynki? To już antyk.