atarionline.pl U nas wszystko gra! - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
  • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime24 Oct 2021

5. Iron Man.
    • 2:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime24 Oct 2021

6. Primes Attack.
    • 3:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime24 Oct 2021 zmieniony

• 4:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime24 Oct 2021

8. Stargate.
    • 5:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime24 Oct 2021

9. DaggerQuest Bielany.
    • 6:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime18 Nov 2021

Odnośnie serii TDC-a o Mega-Lo-Manii taki komentarz z neta:

Hubert K:

Hubert K
    moja ulubiona seria jednak zostala dokonczona! nieprawdopobnie profesjonalny i jedyny w swoim rodzaju material! zawierajacy ogromna ilosc ciekawostek dotyczacych samej gry jak i jej historii, wiele bardzo przydatnych wskazowek dla graczy a jakby tego bylo malo, cala seria zostala wykonana w niezwykle przyjemnej formie z duza dawka humoru, dzieki wielkie TDC, ze podzieliles sie z nami swoja ogromna wiedza i za ta niezwykla podroz z MegaLoMania, mam nadzieje ze znajdziesz czas zeby opowiedziec nam tez o innych grach, dzieki serdeczne i pozdrawiam!!!
    • 7:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime12 Jul 2022

A tu kolega Retro Marcin gra sobie w gry na Atari :D
    Lajkujemy, subskrybujemy, bo to spoko gość :). Akurat dzisiaj live z International Karate:

• 8:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime5 May 2023

Już w najbliższą niedzielę Xorcerer będzie grał w grę na małym Atari - Mercenary Escape From Targ. Ale nie tylko obiecał pograć, ale również ją ukończyć, dzięki czemu chętni zobaczą przejście całości (w około 40 minut). Zapraszam na naszego zooma 7 maja 2023 roku o godzinie 18:00.
    • 9:

CommentAuthorpirx
    • CommentTime5 May 2023

ale by było dobrze zrobić nową wersję --
    Mercenary: Escape from Nowy Targ.
  1.  
    O swego czasu grałem, nie zapomnę jak "samolotem" udało mi się wystartować, grałem bez celu, nie wiedziałem kompletnie o co w tym chodzi.
    • 11:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime6 May 2023

zdradzę tajemnycę, że najlepiej lata się trójkątnym kawałem sera.
    • 12:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime7 May 2023 zmieniony

Za momencik zaczynamy! Romek "bedzie grał w gre", a że umie grę ukończyć Mercenary to liczę na ujawnienie więcej niż jednej tajemnicy tej świetnej gry :D

->link<-
    • 13: CommentAuthorAdam
    • CommentTime7 May 2023

Nie mogłem się powstrzymać - odpowiedni obrazek z naszego konkursu rebusowego z 2016.
    • 14:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime7 May 2023

Już jesteśmy w zaawansowanym miejscu :)
    • 15:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime7 May 2023

Adam - rebus zacny, szczególnie druga część - całe wyrażenie na jednym zdjęciu :D

A dzisiaj zaszczycił nas swoją obecnością Vitezslav Havelek, autor tej gry przeniesionej z Atari na PC. Oczywiście za tydzień lub w zbliżonym terminie zagramy w jego wersję :)
    • 16:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime7 May 2023 zmieniony

Opis gry pana Wojtka w Moje Atari nr 1 oraz mapa z Moje Atari nr 2:
  2.  
    @ KAZ możesz podesłać mi linka do tego materiału z przejścia tejże gry ?
  3.  
    Irata, wkrótce pojawi się na YouTube :)
    • 19:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime8 May 2023

Link do spotkania na zoomie jest zawsze ten sam:

->link<-
    • 20:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime11 May 2023

Krótkie, niepubliczne nagranie Mercenary Reloaded na szybko przed niedzielnym posiedzeniem:

• 21:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime11 May 2023 zmieniony

..dla porównania początek rozgrywki MDD clone, starszego portu i nigdy niedokończonego (ale da się na nim grę ukończyć). Własnej roboty stary engine, grafika wzorowana na wersji ST. Testowałem, czy teleporty w pomieszczeniu oznakowanym na mapach jako "Switchboard" działają tak, jak w pierwotnej wersji na Atari 8-bit. Niestety nie:

• 22:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime14 May 2023

Dzisiaj o 18:00 zaczynamy na zoomie, zapraszam :)
    • 23:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime14 May 2023

Jeszcze parę cennych słów od autora:

Vita:

najnowsza wersja Mercenary Restart jest do ściągnięcia na stronie ->link<- (...) Zawiera ona pare istotnych poprawek (...). Ciekawostka, dzwiek Bensona, komputera w Mercenary, tworzyłem od podstaw, jest generowany proceduralnie, na podstawie analyzowania częstotliwości próbek z oryginalnej gry.

8-bitowy syntezator Atari ma jednak dużo niedoskonałości, co skutkuje niepowtarzalnym, specyficznym dźwiękiem. Przykładowo prostokątna fala nie jest wcale prostokątna, a lekko zdeformowana.

Wiec przy tworzeniu repliki Bensona musiałem symulować te niedoskonałości, i wynikiem jest prawie identyczny dźwięk. To są szczegóły, o których gracz nie ma pojęcia.
    • 24:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime14 May 2023 zmieniony

Dzisiejsze nagranie będzie szło z wersji pod macOSem (hackintosh High Sierra) tak by zapewnić maksymalną stabilność i nieporównywalnie większą kontrolę nad tym, co się dzieje z dźwiękiem. Ścieżki gry, mojego mikrofonu i zooma będą osobno nagrane, więc nawet jak podczas prób się tego ostatecznie nie zbalansuje, to będzie materiał wystarczający do masteringu "w poście". Start prób o 17tej, zapraszam do wcześniejszego nasłuchu. Ja zwróciłem uwagę na te detale specyfiki dźwięku i bardzo mi się spodobała ta wierność naśladownictwa dźwięku Pokeya.
    • 25:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime14 May 2023 zmieniony

Zaczęliśmy :)
    • 26:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime15 May 2023

Przeszedłem dla wprawy kompilację pod linuxem, jest tam drobny problem z renderowaniem linii (i wizualizacją postrzelenia gracza chyba też) ale gra funkcjonuje generalnie tak samo jak wszędzie indziej.
    • 27:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime16 May 2023

A już w niedzielę o 18:00 - zagramy w wersję ST/STE. Na tej platformie jest więcej części gry Mercenary (nie tylko Escape From Targ i Second City, ale nawet Mercenary II i III), ale skoncentrujemy się na pierwszej części pierwszej części, ponieważ chcemy porównać detale z wersją XL/XE oraz PC. Okazuje się, że jest trochę drobiazgów, którymi się te wersje różnią...
    • 28:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime19 May 2023

W ramach rozgrzewki przeszedłem sobie to zawczasu na MiŚCie (żeby znowu nie było, że coś litera prawa się nie zgadza) i odkryłem między innymi takie dodatkowe kontrolki wersji ST:
    • 29:

CommentAuthorxorcerer
    • CommentTime23 May 2023 zmieniony

Zdjęcia oryginalnego opakowania z dystrybucji Datasoft. Ciekawy cover art. Źródło: ->link<-
    • 30:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime24 May 2023

No proszę, całkiem inna grafika niż rozpowszechniona w sieci!
    • 31:

CommentAuthorKaz
    • CommentTime18 godzin temu zmieniony

Romek zaczyna!