atarionline.pl atari800 5.X a liba8cas - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime12 Aug 2022 14:08 zmieniony

Czy ktoś próbował kompilować najnowsze atari800 w wersji 5.0.0. wraz z liba8cas aby mieć wsparcie dla kaset w Turbo?
      • 2: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime13 Aug 2022 12:08

Myślę, że zainteresowanie używaniem obrazów kaset na emu jest minimalne. Większość ludzi używających emu raczej będzie korzystało z XEX lub ATR.
      • 3: CommentAuthorxtrem007
      • CommentTime13 Aug 2022 14:08

@ilmenit
      Nostalgia to specyficzne zjawisko budzące u każdego z nas inne emocje. To, że Ty nie używasz obrazów kaset na emu i jak przypuszczam kaset na prawdziwym sprzęcie, nie oznacza, że inni tego nie robią ;)
      @Wolfen
      Na jakim systemie/sprzęcie chcesz tego używać? Może @kr0tki pomoże?
      • 4:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime13 Aug 2022 21:08 zmieniony

@xtrem007 O pamietam Cię :) Pisaliśmy przy okazji RPi i liba8cas (również z krótkim) kiedyś co zaowocowało krótkim how-to w paru krokach udostępnionym tutaj jak skompilować 4.2.0 z liba8cas pod RPi.

Wracając do tematu 5.0.0 - nie patrzyłem do kodu ani też nie próbowałem "na farta" skompilować. Póki co pytałem czy ktoś już próbował - jak nie to spróbuję ja (jeśli nie będzie wymagać zmian w kodzie lub będą one naprawdę minimalne to może dam radę) i opiszę co i jak tutaj i myślę jutro zaczne
      • 5: CommentAuthorxtrem007
      • CommentTime13 Aug 2022 23:08

Kiedyś dałem taką propozycję na Github ale kr0tki opisał z jakimi to się wiąże problemami. Oficjalnej wersji ze wsparciem liba8cas raczej bym się nie spodziewał.

->link<-

Ostatecznie poprawki do wersji 4.2.0 wprowadził FUJI.

->link<-
      • 6:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime14 Aug 2022 08:08 zmieniony

Tak tak, pamiętam dyskusje o tym na GitHubie (ale dzięki za podrzucenie linku dla porządku w wątku) i co do 4.2.0 jestem na bieżąco :) Interesuje mnie za to czy w podobny sposób będzie się dało "nieoficjalnie" zmodyfikować 5.0.0

*edit* Najpierw muszę siąść i przelecieć diffem jakie były zmiany zrobione w 4.2.0 - może w podobny (czyt. ten sam;) sposób uda się przerobić 5.0.0 - jak nie - trochę podlubie przy tym. Jeśli coś się uda odpalić to dorzucę tu konieczne zmiany i/lub paczkę że spakowanym źródłem po zmianach
      • 7:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime14 Aug 2022 16:08

Patrząc na nowości w 5.0.0 nie widzę jednak specjalnej potrzeby zmiany z 4.2.0+liba8cas. Póki co zostanę z tym co mam jednak
      • 8:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime2 Oct 2024 14:10 zmieniony

Z ciekawostek - wyglada na to ze seriosound zostalo wywalone z atari800 wiec kazda nowa wersja emulatora nie bedzie miala juz dzwieku podczas wczytywania z kasety (oczywiscie zakladajac ze ma sie ustawione siopatch na disabled):

->link<-

--stworze jednak nowy watek
      • 9:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime2 Oct 2024 15:10

P.S. Wyglada na to ze juz sa paczki z liba8cas dla atari800 5.2.0:

->link<-
      • 10: CommentAuthoremka
      • CommentTime18 Jan 2025 17:01

Właśnie próbuję zamienić 4.2.0 na 5.2.0. Fajnie że ktoś myśli o kasetowcach.
      Wersja 5.2.0 ma rozszerzoną obsługę CARTRIDGE'y o RAMCART'y i przeniesienie TURBO do tej wersji to wielka sprawa. Ale od wersji 5.0 emulator zgubił gdzieś obsługę klawisza BREAK (tego obok klawiatury numerycznej) i pozostał tylko F7.
      Klawisza BREAK używam do przerwania listingu (np. w BASIC'u) po znalezieniu właściwego miejsca i dopiero po paru ekranach dalej orientuję się że należało użyć F7.
      1). Czy za usunięciem obsługi tego klawisza stoi jakaś większa idea?
      2). W pliku konfiguracyjnym jest opcja zdefiniowania klawisza SDL_BREAK_KEY=288 czy można tak przedefiniować całą klawiaturę włącznie z Pause/Break?

Skoro działają pozostałe klawisze (Insert Home Page_up Page_down) to (Pause/Break) też powinien, tak jak w wersji 4.2.0.
      • 11:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime7 Feb 2025 10:02 (4 dni temu)

Dobre pytanie. Dzieki za cynk - sam nawet nie zauwazylem ze break przestal dzialac... ale w moim przypadku moze zreszta dlatego ze coz... u mnie zadecydowalo HP za mnie i ja nawet na klawiaturze w laptopie nie mam break (i to w ogole, nawet przez jakies FN+costam).

Dobrze ze F7 dziala.
      • 12: CommentAuthoratariki50
      • CommentTime8 Feb 2025 13:02 (3 dni temu) zmieniony

Nie znajdę teraz tego wątku. Ale swojego czasu A800 i liba8cas było na tapecie dość mocno maglowane. I z tego co pamiętam to urodziło się z tego całkiem zdrowe dziecię :)
      Więc nic nie stoi na przeszkodzie aby historia się powtórzyła.

Nie zgadzam się z opinią że na emu nie używamy obrazów kaset. Używamy. Ja Używam.
      Nie po to ludziska kupują stare motory "motocykle" żeby po odkręceniu manetki usłyszeć dźwięk szlifierki. Oczywiście każdemu według uznania. Ale motorem napędowym tej społeczności jest nostalgia starszych, oraz chęć poznania Atari przez młodszych użytkowników tego sprzętu.
      Nie rozumiem trendu nakazującego natychmiastowe wczytanie gry/programu do Atari. Mamy takie możliwości i fajnie, ale czy nie pozbawiamy się przy okazji sensu całej zabawy? Kiedyś w zamierzchłych czasach było to zrozumiałe ale dzisiaj? Teraz jest czas aby poznawać i bawić się starą zamierzchłą technologią. Poznawać ją i odkrywać od nowa. Bo nareszcie można i nie kosztuje to miliony jak kiedyś.
      Magnetofon, transmisja turbo, sposób zapisu na taśmę, kopiowanie normal/turbo, problemy z tym związane to teraz zabawa, odkrywanie odkrytego, taka inżynieria wsteczna :) prowadząca do ciekawych
      odkryć i owocująca rozwiązaniami typu A8 Pico Sio.

@Wolfen
      Popieram myśl o aktualizację. Też uważam że wywalenie dźwięku to błąd.
      @ilmenit
      Nie zgadzam się.
      @emka
      Daj znać jak się uporasz z materią. Obsługa RamCart plus turbo w jednym A800 to byłby sztos :)
      @xtrem007
      Dzięki za wsparcie magnetofoniarzy :)