atarionline.pl Scorch - pełna gra - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime5 Jan 2026 12:51 (1 dzień temu)

A ja nie przestanę (się) powtarzać, że Scorch na Atari to epokowe wydarzenie, bo ta gra to klasyk pokroju Boulder Dasha czy Prince of Persia (mother of all games) :-)
      A jak to wygląda i działa w hi-resie - cudo!
      • 2:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Jan 2026 15:07 (1 dzień temu) zmieniony

A ten nam tu kadził będzie :))))))

Zasadniczo to jest v. 1.56 ->link<- :) Jeszcze Pirx release nie zrobił.

Bo jak zauważyliście było jeszcze trochę bajtów wolnych a na ekranie wprowadzania nazwy gracza i wyboru poziomu trudności komputera brakowało (bo nie znalazłem miejsca na ekranie - trzeba pamiętać, że część napisów wyświetla się prosto z ROMu na 5200 i nie da się tam nic zmieniać) oznaczenia do której drużyny należy wybierany właśnie gracz.

No jasne, był odpowiedni dla drużyny kolor i można było patrzeć samodzielnie czy numerek parzysty czy nie ;)

Dodałem więc literkę przed numerem gracza (tylko w trybie drużynowym) na tym ekranie.

No i koniecznie muszę się pochwalić tym kodem sprawdzającym czy jest tryb drużynowy a potem czy AI celuje do swojego czy obcego.

Uwaga:
      W Y mamy numer czołgu w którego właśnie chcemy celować, w X (oraz w komórce TankNr na ZP) numer czołgu, który celuje, tych rejestrów nie możemy ruszać. W komórce TeamGame na ZP jest flaga gry drużynowej, która jednocześnie jest kodem ekranowym znaku "t" lub " " na ekranie :) - taka optymalizacja.
      Jeśli na wyjściu procedury bit C jest skasowany, to trzeba szukać następnego celu.

.proc CheckTeamMember
      ; Target tank number in Y
      ; result in C bit ; 0 - the same Team ; 1 - another Team or no Team game
      sec ; if there is no team play, then as a member of another team
      bit TeamGame ; if teams game
      bvc no_teams
      tya
      eor TankNr
      ror ; check lower bits of tank numbers (team)
      no_teams
      rts
      .endp
      • 3:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime6 Jan 2026 05:34 (22 godzin temu)

panie, ja tylko lda sta rozumim a pan mnie tu jakieś lewą nogą przez prawe ucho rozmawiasz
      • 4:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime6 Jan 2026 12:54 (14 godzin temu)

Riliza zróp :)))))
      • 5:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime6 Jan 2026 15:58 (11 godzin temu)

prosz ->link<-
      • 6:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime6 Jan 2026 19:42 (8 godzin temu)

Dziękowac, dziękować,....