atarionline.pl Barbarian na Atari XL/XE - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorWolfen
      • CommentTime11 Feb 2026 11:49

No tak... taki Barbarian to ja rozumiem :D

...chociaz wciaz mnie ciekawi czy gdzies nie mozna zobaczyc jeszcze tego "falszywego" pirata z kodem czy load errorem (albo to byla ta sama wersja... sam juz nie wiem... na pewno mialem go i probowalem uruchomic ale w tamtych czasach jak sie nie udawalo pare razy odczytac to przeznaczalem miejsce na cos innego :)
      • 2:

CommentAuthorMq
      • CommentTime11 Feb 2026 14:23

Miecze mają zmienną długość w różnych klatkach animacji. Wg mnie do poprawy, strasznie to razi jak się już raz na to zwróci uwagę i cały czas się to widzi od tego momentu... Poza tym zapowiada się coraz lepiej:-) Fajna gierka będzie:-)
      • 3:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime11 Feb 2026 14:53 zmieniony

Już teraz to trochę jak nie Atari. Za dużo kolorów :D. Trochę rażą te niewyraźne sample, ale ujdzie. Ale przez te digitki gra zwolniła z 2 razy...
      • 4:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime11 Feb 2026 17:28

Oł, noł... Byle była opcja trwałego wyłączenia sampli, żeby nie trzeba tego robić co level.
      • 5: CommentAuthortebe
      • CommentTime11 Feb 2026 18:11

takie czasy, bez digitki gra nie przejdzie u wydawcy ;)
      • 6:

CommentAuthorpiomet
      • CommentTime11 Feb 2026 19:34

Przecież sam miecz waży z 5kg. Do tego zbroja. Prędkość odpowiednia :)
      • 7:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime11 Feb 2026 21:54 zmieniony

Panowie. Tak sobie ostatnio rozmawiałem na temat SF2 i ... może nie jestem jakimś fachowcem wielkim jeśli chodzi o przyspieszanie kodu na Atari, ale digitalizowane dźwięki muszą "kosztować" czas procesora, wincyj kolorów także.
      A o co chodzi w grze???

O grywalność!!!

SF2 jest dla mnie całkowicie nie grywalny i pewnie dla wielu innych osób także. Więc traktuję go jako demo, a nie grę. Zobaczę filmik, poklaszczę i tyle.

Tu w Barbarianie mamy prędkość podobną do C64, ale to też nie jest szybko. Może zamiast iść w efekty poprawiajmy grywalność, niechby nawet jedna klatka na sekundę więcej była.

I to jest (dla mnie - powtarzam raz jeszcze) sukces, a nie digitalizowane efekty i jeszcze wincyj kolorów. Bo w grze to znika, a najważniejsza jest rozgrywka.

Nie idźcie w stronę dema :) - oczywiście jeśli sample i efekciarstwo graficzne nie ma wpływu na szybkość animacji (w co wątpię) to czemu nie.

P.S. Tak naprawdę to nie lubię bijatyk, a właściwie to nie gram w gry. Ale spróbowałem SF2 i po 5 minutach stwierdziłem, że World Karate jest (dla mnie) zdecydowanie lepsze, bo faktycznie czuję, że gram, a nie oglądam sekwencję ładnych obrazków. Odpaliłem więc WK i straciłem pół godziny :) - a nie gram w gry...
      • 8: CommentAuthortebe
      • CommentTime11 Feb 2026 22:23

porównując to z wydaniem Avalonu, to jest progres i autorzy wersji Avalonu powinni spalić się ze wstydu ;)
      • 9:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime12 Feb 2026 09:21

Wersja Avalonu nie miała tych wszystkich upiększaczy, więc dlatego działała niegrywalnie szybko :D

A swoją drogą, te kropy energii dałoby się zrobić czerwone jak w pierwowzorze? Niech będą krwiste ;-)
      • 10: CommentAuthorBaX
      • CommentTime12 Feb 2026 12:48

A to ma szanse działać normalnie czy tylko ze specjalnego "kartridża"?
      • 11:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime12 Feb 2026 16:12

Krwiste na Atari? Chyba w kolorze zaschniętej krwi :D
      • 12:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime12 Feb 2026 17:14

@jhusak
      Lepsze z zaschniętej krwi niż zaschniętego guacamole :D
      A na VBXE może być w dodatku soczyście ;-)
      • 13: CommentAuthormono
      • CommentTime12 Feb 2026 17:57

Krwisty to jest STEk.
      • 14:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime12 Feb 2026 18:39 zmieniony

No dobra, ale po co robić 4 kolorowe gry bazujące na sprzętowych duszkach i pikającym POKEYu? Przecież w samej bazie AoL jest tego setki.
    1.  
      No dobra, ale po co robić muzykę chiptunową? Na YT jest jej pełno.
    2.  
      po co cokolwiek robic ,lepiej pisac kocopoły..hehe..avalon za szybki Vega za wolny.. jesteście lamy..hehe wszyscy to lamy prócz mnie .
      • 17:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime13 Feb 2026 06:28

Nie no, szybkość u Vegi jest całkiem OK, ale jak wyłączenie opcjonalne sampli by trochę przyspieszyło, to opcja jak w SF2 nie zaszkodzi.
      Jedyne ogromne spowolnienie jest przy opadaniu ściętej głowy.

A może w ogóle zamiast sampli coś jak w Alley Cat udające sample? ;-)
      • 18: CommentAuthortebe
      • CommentTime13 Feb 2026 08:23

w dobie AI, AI odtworzy sample jako instrument w RMT ;)
      • 19: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime13 Feb 2026 08:30

Ale RMT już nie gra instrumenty, ale streamuje zapisy do pokeja z lzss ;)
    3.  
      Sample na Atari to popierdółka, po co one komu? Wystarczy, że były dawno zastosowane jako ciekawostka. Lepszy czysty pokej z ładną melodyjką.
      • 21:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime13 Feb 2026 09:08

Vega podsyła kolejne upgrady i widzę jak to się rozwija. To nie jest tak, jak piszecie, że wyłączenie kolorów, czy muzyki czy sampli to nagle gra dostaje niesamowitego przyspieszenia. Tak nie jest.

Wygląda to na sinus o malejącej amplitudzie dążący do jakiejś asymptoty. Najpierw Vega implementuje coś nowego, potem dodaje audio-wizualne efekty, które spowalniają, potem optymalizuje i znowu to przyspiesza itd. Te zmiany to kilka/kilkanaście procent na prędkości. Mówienie o kilkukrotnym przyspieszeniu to raczej nieporozumienie.

Patrząc na SF2 i teraz Barbariana to najwięcej zasobów czasowych i pamięciowych zżera animacja dużych postaci. Więc, żeby realnie przyspieszyć to trzeba by postacie zmniejszyć i wyłączyć ich podkolorowanie. Ten warunek brzegowy znamy z barbarniana od Avalonu. Więc miłośnicy szybkiej akcji mają już gotowca. Zawsze go można spowolnić.

Od drugiej strony to nie wiadomo gdzie jest optimum. Bo wszystko co więcej to musi procek małego atari ogarnąć. No i teraz ta kołdra jest za krótka. Sample to jak zmienianie jednego koloru co cztery linie. Zmiany kolorów to znowu przerywanie procedury rysowania postaci. Ale rysowanie postaci to kopiowanie dość dużych danych jak na możliwości 8-bit. A blittera brak.
    4.  
      Jeżeli chodzi o mnie to też właściwie tylko ta głowa jest zauważalna, jeśli chodzi o spowolnienia i gdyby ktoś pytał, bo zasadniczo mi nic nie przeszkadza. Dla mnie ona wcale nie musi jakoś efektownie spadać klatka po klatce, mogłaby spokojnie szybko spaść "jednym cięciem". Ale może wtedy gra straci swój "urok"? Nie wiem, nie znam się na barbarianach i stritfajterach, choć w zasadzie to dwie odmienne mechanicznie gry, z których bliżej mi do Barbariana, bo jemu bliżej do Nindżi i World Karate, a to są mega gry. :-)
      • 23:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime13 Feb 2026 09:38

A w sumie ciekawe czy ktoś próbował spowolnić Barbariana od Avalonu. Jakby to wyglądało.

Może ktoś umiałby zrobić takie uniwersalne spowalniaczki". Człowiek się starzeje, refleks siada, to nie jest takie bez sensu zagadnienie :)
      • 24: CommentAuthortakron27
      • CommentTime13 Feb 2026 10:11

"Jedyne ogromne spowolnienie jest przy opadaniu ściętej głowy."
      a to zabieg celowy, żeby się ponapawać widokiem ;-P . w wielu gierach jak zabijasz bossa, to po ostatnim kończącym ciosie jest spowolnienie rozgrywki.
    5.  
      Hehehe, w sumie racja. Mówiłem, że się nie znam na barbarianach. :-D
      • 26:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime13 Feb 2026 10:37

Jak już wywołałem dyskusję ..... :)

W Barbariana nigdy nie grałem, opisałem tylko swoje doświadczenia z SF2 - i nie były one dobre (super grafika, dźwięki ... no pięknie, ale grywalność zerowa). Nie wiem jak jest z grywalnością Barbariana i zdaję sobie sprawę, że za szybko to też niedobrze :)

Wersja Avalonowa jest - jak piszecie - za szybka. No cóż, jak się weźmie klatki animacji z C64 i zrobi szybszy kod to może być za szybko. W takiej sytuacji trzeba by sztucznie spowalniać albo zrobić nową animację mającą więcej klatek dla danego ruchu. Nie będzie szybciej, ale będzie płynniej.

No ale do tego potrzebny był w tamtych czasach grafik, a nie tylko narzędzia do konwersji grafiki z innych maszyn :)
      • 27:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime13 Feb 2026 15:06 zmieniony

Dla mnie zawsze problemem było to, że konwersja na inną maszynę = zupełnie inna gra (grywalność, grafika itd).

Więc gdy grafika jest zrzy... , tfu, pożyczana z dobrego pierwowzoru (można by rzec kanonicznego), to dla mnie jako gracza (którym nie jestem :) jest ok.
      • 28:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime13 Feb 2026 19:17

Trzeba Vegę dopytać. Teraz sprawdzam Barbariana w v.075. Można wyłączyć muzę i sample. Dokolorwania wiadomo nie da się wyłączyć bo to by posypało wszystko. Wyłączenie audio (czy to sample czy muza) nie zmienia czasu zadawania ciosu. Bardziej o prędkości decydują aktualnie wykonywane figury taneczne postaci.
      Więc, może w przypadku barbariana jest zapas mocy i o prędkości decyduje pusta pętla?
      • 29:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime13 Feb 2026 23:48

Jakbym takie coś kodował, to dźwięki wyłączał bym przez ustawianie głośności na 0, a nie przez wyłączanie kodu ich generowania.
      • 30: CommentAuthoras...
      • CommentTime14 Feb 2026 02:27

Mam oryginalnego Barbariana, kupionego w Epoce (z wypiekami na twarzy zasuwałem do Mirage, na wagary ;) )
      Qrde, w tą grę nie da się pograć (pierwszy raz spowolnienie by się przydało).
      • 31:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime14 Feb 2026 08:46

@jhusak
      Ale nie sampla. Albo ładujesz całe bajty, albo wyłączasz całą prockę.
      • 32:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime14 Feb 2026 09:57 zmieniony

No o to chodzi, może się cały raster wywalić, jak prockę wyłączysz.. Prościej wpisywać zera. Ale nie sprawdzałem.

Poza tym to by źle wyglądało, jak wyłączenie dźwięku przyspieszało by grę.
      • 33: CommentAuthortbxx
      • CommentTime14 Feb 2026 14:17

@as... jak to już kiedyś pisałem ->link<-
      w tym wydaniu (Avalon) można spokojnie licznik przekręcić...
      • 34:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime22 Feb 2026 14:55 zmieniony

Bax:

A to ma szanse działać normalnie czy tylko ze specjalnego "kartridża"?

Nie wiem, jaki cart jest dla Ciebie normalny, ale Barbarian ładnie działa z cartem DCart od GienekP ( ->link<- ). Przynajmniej do wersji 0.97 tego projektu, bo sprawdzałem. Konwertujesz CAR do pliku ATR, uruchamiasz na Atari, wkładasz Dcart do kompa, zapisujesz, odpalasz. Polecam.
      • 35: CommentAuthorBaX
      • CommentTime23 Feb 2026 14:02

Mam taki ATARI A8 Pico Cart
      • 36:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime23 Feb 2026 17:57 zmieniony

Barbarian ruszy na cartach z rodziny Maxflasha. Czyli: Atarimax 1 MB (old), Atarimax 1 MB (new), J(atari)Cart256(kB), J(atari)Cart512(kB), J(atari)Cart1024(kB) no i DCart. Wystarczy kostka flash 256kB, czyli multicarty bez problemu to łykną.

Z Pico może być problem bo jest dość słabe, chyba 128kB jest limit.
      • 37: CommentAuthortebe
      • CommentTime23 Feb 2026 21:39

wymagania rosną szybciej niż przybywa pamięci na cartach ;)
      • 38:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime23 Feb 2026 23:42

Obawiam się, że to "ceny rosną" szybciej niż wymagania. Pico to stosunkowo nowy wynalazek (2023?). Od początku miał tylko jedną istotną cechę, niską cenę. Format Maxflasha to lata 2005? Czyli powstający projekt ATARI A8 Pico Carta zakładał już na starcie, że nie poradzi sobie ze standardem, który był znany 20 lat temu.
      • 39:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime24 Feb 2026 06:34 zmieniony

Szczęśliwie istnieją AVG/SUB cart oraz SIDE3.x (choć nie produkowane).
      • 40:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime24 Feb 2026 11:44 zmieniony

gienekp:

Obawiam się, że to "ceny rosną" szybciej niż wymagania.

To raczej nie jest kwestia ceny, bo przecież Maxflash w 2005 roku kosztował znacznie więcej niż ten sam Maxflash 20 lat później. Ceny spadły znacząco, a dostępność różnych rozwiązań (Atarimax, Jcart, Dcart) bardzo wzrosła. Więc jedyny problem to chyba kupowanie w ciemno, bez żadnej wiedzy, niskobudżetowych rozwiązań, które są uproszczone poniżej pożądanej przez użytkownika użyteczności.

A8 Pico Cart to doskonały przykład. Bardzo tanie, a nikt nie czyta, a może nie do końca rozumie instrukcję. Tam jest tabelka z obsługiwanymi cartami: ->link<- (jest tam AtariMax, ale tylko do 128 kB, jak już pisał GienekP). Z ciekawości poznawczej przeczytałem kilka opisów tego carta na OLX i Allegro. Wszędzie sprzedawcy piszą o zaletach, ale nie o ograniczeniu do 128 kB. To naturalne, ale w takim razie użytkownik musi być czujny :). To samo przecież było z SIO2SD Micro czy jak to się tam nazywa, które kosztowało kilkadziesiąt złotych, a potem wywołało narzekania, że nie można doładować niczego z obrazu drugiej dyskietki. Użyteczne urządzenie, ale w specyficznych okolicznościach, a nie uniwersalne urządzenie do wszystkiego. Najlepiej takie rzeczy kupować świadomie, po dopytaniu o możliwości/ograniczenia.

Żeby nie był kompletny offtopic - Barbarian widzę, już na ostatniej prostej... :)
      • 41: CommentAuthorBaX
      • CommentTime24 Feb 2026 12:21

OK, a DCart lub inny wymieniony jest osiągalny obecnie (do zamówienia ktoś ma sprzedać?)
      • 42:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime24 Feb 2026 13:28 zmieniony

DCart jest osiągalny w najnowszym beta fw SubCarta:

0013 beta1
      ==========
      - quick hack for cart types 63 and 64 (MEGACART 2MB/4MB)

->link<-
      • 43:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime24 Feb 2026 16:24 zmieniony

Kaz ma rację, faktycznie pojawiają się wynalazki poniżej poziomu rozsądku. I tak średnio jest to pokazywane, albo informacja jest wprost ukryta.
      Stary Maxflash 8Mbit wymusił na multicartach emulację do poziomu 1MBajt. I to jest taki najbardziej sensowny poziom.

@BaX
      Ja miałem kilka sztuk, bo robiąc dla siebie zawsze robiłem więcej, żeby średnia kosztów spadła. Ale wszystko już się rozeszło. Natomiast projekt jest full open i nie ma żadnych blokad komercyjnych, więc można samemu podziałać jak się chce.

Myślę, że pewnie ktoś ma też carty zgodne z maxflashem, bo to bardzo popularny i rozsądny format. Nawet nie potrzeba lutować pełnego 1MBajt. 256kB na Barbariana spokojnie starczy.

@Jacques
      63 to XCart ;)
      • 44:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime24 Feb 2026 16:41 zmieniony

Ja tylko przekleiłem z Discorda AVG/SUB.
      • 45: CommentAuthorpigula
      • CommentTime24 Feb 2026 18:17

Mam jednego dcarta - chyba kiedyś wygrałem go w jakimś konkursie, a czyste płytki też mam, bo zamówiłem je przed jego wygraniem. Konkursowy jest już gotowy do użycia i jest na płytce z pozłacanymi stykami. Mógłbym go sprzedać, tylko nie mam rozeznania w jego wartości?! Gienek możesz podać orientacyjny koszt Twojej zabawki w obudowie Sikora?
      • 46:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime24 Feb 2026 23:32

Ostatnia cena jaką miałem na allegro lokalne to 65zł.
      • 47: CommentAuthorBaX
      • CommentTime25 Feb 2026 09:48 zmieniony

pigula: podaj cenę, rozsądną ;) i ja jestem chętny. (rezerwuje!) Ile to ma pojemności?
      • 48: CommentAuthorpigula
      • CommentTime25 Feb 2026 12:17

no to możemy ustalić kwotę jaką podał Gienek. Sprawdzę po pracy jaki tam flash jest włożony. Ps. @Gienekp możesz mi jakiś dowolny plik do programowania tego carta tutaj jako xex załączyć? To sprawdzę czy urządzenie działa. Bo ja go nigdy nie używałem.
      • 49:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime25 Feb 2026 15:50 zmieniony

Wsadź DCarta do ATARI, odpal flasher z załącznika i potem /Start/.

Jak przeflashuje to powinna wyskoczyć animacja kółek i elips. Jak idzie płynnie i nic nie miga tzn, że wszystko jest OK.

P.S. W DCarcie jest przełącznik WP (Write Protect). Jak jest na pozycji WP to zapis jest zablokowany.
      • 50: CommentAuthorpigula
      • CommentTime25 Feb 2026 19:45 zmieniony

@BAX - na moim dcarcie domyslnie byla wgrana sparta, wyczyściłem flash w programatorze, sprawdziłem flasher od gienka i poszło cart ma pojemność 512KB czyli kość SST39sf040, kółka się pokazały, za pomocą narzędzia ze strony Gienka, wyknałem sobie plik flashujący cart grą Klątwa i Bubble Bubble Shooter, obie gry się zaprogramowały na cart z poziomu Atari. Zatem sprzęt żyje.

klepnij do mnie email pocztaMAŁPAmarcinprusisz.pl jeżeli jesteś dalej zainteresowany.