Ataripuzzle - nie tak łatwo się poddaję, czasem tylko szlag mnie trafia na początku, ale po ochłonięciu próbuję na nowo. Opanowałem już to ustrojstwo z lekka, przynajmniej Zybexa, z poziomu konsoli, wyświetla się wszystko teraz. Mieszała mi wcześniej chyba przejściówka z USB na PIN9, bo też zawieszała mi się ta gra albo całkiem się robił czarny ekran. Muszę póki co pozostać przy joju na USB. Zatem jeszcze do szuflady jej nie odkładam. Trzeba będzie chyba zaopatrzyć się w jakiś dobry nowoczesny dżojstik, a co za tym idzie, drogi. Bo te wszystkie konsolowe i kupne z amazonu nie nadają się do grania. Na emulatorze nie ma problemu z przejściówką i gram na drążkach z epoki.
CommentTime10 Jun 2026 22:53 (1 godzinę temu) zmieniony
@Konstantyn - podaj link do tego pliku Zybexa, co się Ci wiesza. Potestuję. I opisz, jak uzyskać efekt czarnego ekranu czy zwiechy, jeśli jest na to jakiś scenariusz.
Co do opóźnienia - USBJoy ma opóźnienie do 1/50 sekundy.
CommentTime10 Jun 2026 23:22 (45 minut temu) zmieniony
Jhusak - z katalogu (konwencji) Kaza Zybex (v1).atr lub xex, ale raczej atr, pierwszy w kolejności jaki się wyświetla z tego katalogu na ekranie The400. Czarny ekran to nie tak do końca czarny, najpierw pojawiał się ekran tytułowy, później kolejne ekrany i podczas samej rozgrywki pojawiał się panel z życiami i rodzajem broni ale sama gra już nie. Resetowałem (klawiszem reset wirtualny, twardym i miękkim) i pojawiała się rozgrywka, ale po kilkunastu sekundach wszystko się zatrzymywało, jakby na pauzie. Niekoniecznie powodem była przejściówka, bo równie dobrze mogło się tak robić z powodu, że wcześniej uruchamiałem inne gry i kilka muzycznych dem, jedno graficzne C64 coś tam - obrazki z R-type i jakichś gier. Ale wyłączałem konsolę i po ponownym włączeniu był ten sam problem. Z tym, że nie odłączałem od prądu. I jak pisałem powyżej, problem zniknął, nie wiem czy dlatego, że później odłączyłem od zasilania, czy też dlatego, że odpiąłem przejściówkę tudzież z obu powodów. Mogło może też być tak, że nowe firmware się nie przegryzło jeszcze dobrze. :-)