atarionline.pl Porównanie Atari Falcon vs A1200 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime25 Oct 2024 20:10

xbx:

Rzuciłem okiem na czasopismo "STE Fan". Jest trochę ciekawych informacji o Falcon-ie i mnóstwo "nowości ze świata", interesujący wywiad. Taka myśl: "skoro było tak dobrze, tak świetnie się zapowiadało i mnóstwo firm już na starcie tworzyło sprzęt i oprogramowanie dla Falcon-a, to dlaczego tak szybko się skończyło?" A niech to...

Falcon 030 był w sprzedaży niecały rok, Falcon MicroBox pomimo że był gotowy w 1992 nie został wypuszczony.

Wszystko przez to że w 1993 roku Atari przekierowało wszystkie zasoby (a że była to mała rodzinna firma to nie za wiele $$$ było) na Jaguara. Pozostałe działy/produkty zostały zamknięte, w tym dział komputerowy.

Chociaż ponoć produkowali/sprzedawali STFMki aż do 1995 roku.
      • 2:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime26 Oct 2024 10:10 zmieniony

as...:

*Falcon miał kilka swoich modeli, Amiga byīł dwie wersje, ale nie znam się na tych sprzętach, więc mogę głupoty pisać.

Falcony były co najmniej trzy:
      - Falcon 030 - wydany przez Atari w 1992;
      - Falcon MicroBox - ulepszona wersja "Falcon 030", wyprodukowany i gotowy w 1992 roku, ale nie wypuszczony na rynek;
      - Falcon Painter - nowa architektura oparta o czipy Jaguara z procesorem 040. Niedokończona i porzucona wersja.

Amiga też miała parę wersji (16bit i 32bit) ale wszystkie były oparte o tą samą architekturę Lorraine.
      • 3:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime30 Oct 2024 18:10 zmieniony

przenosiny wpisów nie na temat do wątku "Atari vs Amiga vs Reszta świata" ->link<- zakończone.
      Być może jednak niektóre wpisy przeniosę z powrotem.
      • 4: CommentAuthoras...
      • CommentTime31 Oct 2024 05:10 zmieniony

? Coś się pierdzieli :(
      • 5:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime30 Mar 2025 16:03 (2 dni temu)

Dodałem tabelkę z porównaniem: ->link<-
      • 6: CommentAuthorpiter
      • CommentTime30 Mar 2025 18:03 (2 dni temu)

Cyprian: po stronie Falcona030 i FastRAM, masz, że na Sokole jest możliwy tylko z dopałkami, a to się nie zgadza gdyż, przecież powszechny dość był Magnum FastRAM. Czyli wpinałeś w gniazdo rozszerzeń Falcona kartę na pokładzie ktorej masz 8 MB FASTu. Minusem było to iż jak ST RAM mogliśmy mieć max 4 MB. Czyli była to konfiguracja 4MB STRam + 8 FASTRam. Taka konfiguracja dawała jakieś 50% przyśpieszenie w stosunku do standardowego Falcona (co było dla mnie niezłym szokiem) :) ps dobra robota Cyprian!
      • 7: CommentAuthorpiter
      • CommentTime30 Mar 2025 18:03 (2 dni temu)

Cyprian: tu chyba się odwrotnie wpisało, bo chyba (nigdy nie miałem Amigi - uffff) Amiga FASTRAM ma tylko na dopałce?
      • 8:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime30 Mar 2025 22:03 (2 dni temu) zmieniony

Amiga miała karty "turbo" - tylko fast ram. A turbo polegało właśnie na szybszym dostępie do tej pamięci :) Elsat robił.

No i tak Piter nie Ufffaj, bo ja np. miałem i Amigę, i Falcona, i oryginalny OS to Amiga miała wypaśny. Falcon w zasadzie wygrywał szybszym nieco prockiem i DSP+dźwięk, a SO wbudowany w Falcona nie zbliżał się do amiga os. To fakt, nie ma co polemizować :)
      • 9:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime30 Mar 2025 23:03 (1 dzień temu) zmieniony

Rozumiem Kuba że piszesz o wyglądzie OS. Domyślny pulpit w TOS z ROM jest ascetyczny, ale tak jak w Amidze (tu nie ma wyboru, musisz go wgrać) można wgrać z FDD/HDD dowolny pulpit, nawet taki ładny.

Co do samego OS to razem z Falconem na dyskietkach był dostarczany MulitTOS czyli MiNT. System zgodny z POSIX, do którego AOS 3.x raczej nie ma podjazdu.

Temat OSów to temat rzeka, dla mnie TOS od zawsze był ładniejszy i bardziej do przodu niż AOS, ale wiadomo "każda pliszka swój ogonek chwali".
      • 10: CommentAuthorxbx
      • CommentTime31 Mar 2025 06:03 (1 dzień temu)

jhusak:

SO wbudowany w Falcona nie zbliżał się do amiga os

We wpisie są literówki. Powinno być “OS” i oczywiście “zniżał”. Poza tym niezależnie, co myślimy o Amidze, z czystego retro szacunku piszmy Amiga OS.
      • 11:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime31 Mar 2025 07:03 (1 dzień temu)

Prowokant :)
      • 12: CommentAuthorxbx
      • CommentTime31 Mar 2025 08:03 (1 dzień temu)

:)