atarionline.pl Magnetofon z turbo, nagranie programu w basic - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime27 Nov 2024 23:11 (1 dzień temu) zmieniony

Hey, kupiłem na Olx magnetofon stan nieznany, gdy przyszedł okazało się że ma dodatkową wtyczkę do portu joysticka bez żadnych innych przełączników. Podejrzewam że to turbo 2000. I teraz pytanie do was , jak mogę przetestowac nagrywanie i odczyt dla turbo? Wymyśliłem sobie że nadpisze parę linijek w Basic i to zapisze ale polecenia save “d: “czy save “t: ” wywala błąd 130. Zapis i odczyt w normalu działa. Musze wgrać coś do pamięci wcześniej aby dało radę zapisać program w turbo ? Mam sio2sd
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime28 Nov 2024 08:11 (14 godzin temu)

Jeśli posiadasz urządzenie typu side/avg/sub czy nawet A8Pico (chyba wystarczy), FujiNet albo SIO2SD w wersji pozwalające na jednoczesne podłączenie magnetofonu możesz użyć nowej funkcjonalności Turgen System - dla danej gry/programu potrafi on wygenerować plik XEX, który, gdy uruchomiony na Atari, nagra na magnetofon to co zawiera w wybranym formacie (normal lub kilka wersji turbo). Jak zrobisz to dobrze (wybierzesz odpowiednie opcje przy tworzeniu pliku) to nagra ci też loader wymagany do wgrania przez turbo. Chyba, że masz cartridge z odpowiednim loaderem.
      • 3: CommentAuthortakron27
      • CommentTime28 Nov 2024 09:11 (14 godzin temu) zmieniony

z kablelkiem do 2portu joya i pez przełączników to KSO T2000.

ed.
      dołączony plik xex to zrzut z carta do obsługi kso. załadujesz go z jakiegoś avg, pico, ultimate, czy z sic! catra

ed2:
      nie nie, nie żadne t:. tu odwołujesz się do d: . po odpaleniu carta, włącz basic, zapis to
      SAVE "D: test
      powinienieś usłyszeć 4 sygnały, zapisze się testowy pusty program. odczyt LOAD "D***
      (powinien zatrzymać się i zapytać czy wczytać prog o nazwie test)

ed3:
      tak, turgen bardzo ładnie działa z kso :-]

ed4:
      dodałem jeszcze jeden xex (wzab 2t12), z tego to mam carta z dawnych czasów
      • 4: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime28 Nov 2024 11:11 (12 godzin temu)

Dziękuje, działa w turbo idealnie.