atarionline.pl Magnetofon Ca12 nie zamyka klapki - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime9 Dec 2024 17:12 (2 dni temu)

Cześć, magnetofon ca12 nie zamyka klapki. Tak jakby ten bolec był za krótki i nie spotykał się z blokadą. Pytanie czegoś mi brakuje na tym elemencie czy poprostu wyrobił się ze starości ? Jak rozebrałem magnetofon to ewidentnie widać że brakuje paru milimetrów aby jedno z drugim współgrało
      • 2: CommentAuthorZenon
      • CommentTime9 Dec 2024 18:12 (2 dni temu) zmieniony

Ten element współpracujący umocowany z boku chasis dobrze się przesuwa? Jest luźny czy coś go blokuje. Sprężynka powinna go dociągać.
      Popatrz na stronę główną tego forum, z lewej strony jest PORADNIK i zakładka KONSERWACJA MAGNETOFONU, popatrz, porównaj
      • 3: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime10 Dec 2024 13:12 (1 dzień temu)

Dzięki, niestety nie ma zdjęcia tej klapki w poradniku. Albo ten element jest ułamany albo coś było na nim nasadzone aby przedłużyć ramię. Od strony magnetofonu ten mechanizm o który się powinno blokować to ramię wygląda poprawnie, porusza się prawidłowo i reaguje na klawisz eject.
      • 4: CommentAuthorZenon
      • CommentTime10 Dec 2024 15:12 (1 dzień temu)

Długość samego noska klapki to 4mm. Nosek nie wygląda na uszkodzony. Nie może być dłuższy bo zahaczy o wycięcie w górnej obudowie gdy się zamyka. Luz między niskiem a wycięciem ok.1mm. Coś jest wykrzywione .... ze zdjęcia trudno rozpoznać. Klapka nie wykazuje braków. Może wyrobione są tylne wypustki które stanowią swego rodzaju zawias na którym klapka się obraca.
      • 5:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime10 Dec 2024 18:12 (1 dzień temu)

Mam to samo i rozkminiłem. Sprawdzę wieczorkiem.
      • 6: CommentAuthortakron27
      • CommentTime11 Dec 2024 10:12 (14 godzin temu)

a to nie przez to, że wyrobił się 'zawias' i klapka lekko przesuwa się tył-przód (i przez to nie zahacza o ten czarny dzyndzel przy chassis)?.. takie coś już widywałem
      • 7:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime11 Dec 2024 15:12 (9 godzin temu) zmieniony

Te miejsca się wytarły (i analogicznie te w magnetofonie w tym miejscu) i nie trzyma się klapka na tych wypustkach i tych walcowych elementach. Popatrz też, że po prawej stronie uchwytu klapki w magnetofonie ta rynienka jest na 3 mm długa i się spłaszcza i wyrabia.