atarionline.pl [S] A8 Pico Sio - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 Jan 2025 14:01 (2 dni temu)

Ładnie, przy 12kbaud na jedną stronę kasety C60 wejdzie zawartość dyskietki HDD:), ponad 1.5 MB! To jest 20 razy szybciej, niż standard!
      • 2: CommentAuthorw1k
      • CommentTime5 Jan 2025 16:01 (2 dni temu)

to prawda, ale przy prawdziwej wkładce optymalna prędkość to około 4000, może nawet 6000, istnieje ryzyko pogorszenia czytelności po pewnym czasie... Prędkość 7000 już mi nie działa z wkładu.
      • 3: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime5 Jan 2025 18:01 (2 dni temu)

@w1k działa ;) Ale Turgen wygenerował mi plik maksymalnie 9kbaud ? Jak robiłeś 12k ?
      • 4: CommentAuthorw1k
      • CommentTime5 Jan 2025 18:01 (2 dni temu)

tak :)

i jak poprawić odczyt 6000 bodów i więcej na kasecie?
      • 5: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime5 Jan 2025 19:01 (2 dni temu)

No toś wyjaśnił ;)

Dla innych, NEAR, plik pod to turbo D wygenerowany w Turgenie, 9kbodów i obraz carta w xex do A8pico.

Ustawienia Sio2Pico:

Sio Data: J2P4
      Turbo When: None/Motor

Ladowanie r-Run i D:* albo N:*

Z tego co widzę to nie ma nagłówka z nazwą pliku ? Po prostu soft sie ładuje, bez pasków, tylko co blok , zmienia sie kolor tła..
      • 6: CommentAuthorw1k
      • CommentTime5 Jan 2025 19:01 (2 dni temu)

tak, zgadza się.. D: przechowuje w podwójnych identycznych blokach, to znaczy, jeśli pierwszy jest uszkodzony, możesz użyć SELECT, aby pominąć i spróbować odczytać drugi blok.

ale jak zwiększyć czytelność z kasety przy prędkości większej niż 6000?

W tym roku będę próbował z kolegą zbudować TURBO EMO - ma być zamontowane w klasycznym magnetofonie i odczytuje z kasety prędkości 9000.
      • 7: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime7 Jan 2025 15:01 (11 godzin temu)

Wystawiłem wersję XL, numer seryjny #00# na WOŚP, ->link<-