atarionline.pl Atari/Amiga/Apple - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime26 Dec 2024 02:12

dla potomności, porównanie cen dużych kompów
      • 2:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime26 Dec 2024 10:12 zmieniony

Tylko mogłoby być podane ile RAM w tej cenie, a jest chyba potencjalne maksimum.
      • 3:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime26 Dec 2024 14:12

no tak, albo raczej ile było najwięcej dostępnej pamięci w tamtym czasie.

Jeśli chodzi o TT to złącze TT-RAM ma wyprowadzone wszystkie 32bity adresowe, czyli 4GB może zaadresować. Wiem że sprawdzono TT z 1GB no i działała ok.
      • 4: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime1 Feb 2025 14:02 zmieniony

Jeśli chodzi o Mac-i, to jest tu kilka nieścisłości.
      Np. maksymalna rozdzielczość czy liczba kolorów była zależna od zastosowanej karty graficznej z magistralą NuBus.
      Dodatkowo można było zainstalować kilka kart, np. Mac IIfx maks. 6, Mac IIsi 1 dodatkowa.
      Oba obsługiwały tryb multimonitor (w PC taka funkcjonalność pojawiła się w Win98)
      oraz monitory pionowe.
      Co do maks. ilości RAM, to wynikało to z ograniczenia maks. ilości modułów SIMM, które posiadały 12 linii adresowych multiplexowanych, co w sumie dawało maks. 16 MB na moduł.
      Mac IIfx posiadał 8 slotów, co dawało 8 * 16 MB = 128 MB, a Mac IIsi posiadał 4 sloty, co dawało 64 MB + 1 MB na płycie głównej, razem 65 MB.

Mac IIsi używał standardowych SIMM 30-pin.
      Mac IIfx stosowane były specjalne SIMM 64-pin (inne niż w rozszerzeniach GVP dla Amigi). Były to moduły, które pozwalały na jednoczesny (w tym samym cyklu) zapis i odczyt pamięci RAM.
      • 5:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime3 Feb 2025 00:02

w TT maksymalna rozdzielczość/ilość kolorów też zależy od karty graficznej. Może w przypadku Maca chodziło o kartę w cenie z obrazka.
      • 6: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime3 Feb 2025 15:02

W takim razie powinno być, że w przypadku TT cena 2995 $ to była cena za komputer z 4 MB RAM i 40 MB HDD.
      Było jeszcze coś, na co nie często zwraca się uwagę.
      W Mac IIsi czy fx było dostępne gniazdo PDS, które dawało wiele możliwości rozbudowy, ponieważ oprócz dostępu do wszystkich sygnałów procesora pozwalało także na jego odłączenie bez fizycznego usuwania.
      W rezultacie posiadacze MacIIsi mogli np. w 1998 wstawic jedynie karte z szybszym procesorem i przejść na nowy system Mac OS 8.1 i nadal cieszyc sie wsparciem, gdzie w 1998 posiadacze Amigi czy Atari mogli co najwyżej wymienić swój komputer na klona PC lub Macintosha ;)
      • 7:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime4 Feb 2025 03:02 (7 dni temu)

troche moze nie na temat ale jakos tak sie wydarzylo, ze kupilem maca performa 600 z 68030, wyglada bardzo ladnie w srodku, nic nie porozlewane, nawet nie połamany, ale jest całkiem martwy, pewnie zasilacz? ma hdd jakis.
      dokupiłem przelotkie do vga, poza tym nie mam nic. jak w ogole sie braść za uruchamianie? jakieś klawiatury i myszki potrzebne? kuuuurde, po co mi to było.
      • 8:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime4 Feb 2025 14:02 (7 dni temu)

gregor2:

W rezultacie posiadacze MacIIsi mogli np. w 1998 wstawic jedynie karte z szybszym procesorem i przejść na nowy system Mac OS 8.1 i nadal cieszyc sie wsparciem, gdzie w 1998 posiadacze Amigi czy Atari mogli co najwyżej wymienić swój komputer na klona PC lub Macintosha ;)

Dziwne rzeczy opowiadasz, bo posiadacze Amig tak samo mogli włożyć kartę turbo z 030/040/060/PPC, a MacOS 8 świetnie się na Amidze emuluje ;-)
      • 9:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime4 Feb 2025 21:02 (6 dni temu)

@Jacques: lepiej tutaj nie pisać, że system operacyjny Amigi rozwijał się nawet po tym jak o C= wszyscy zapomnieli i nawet już Escom zniknał. Mało, powstał drugi alternatywny który nadal się rozwija. Niczym dwa miecze Geralta, jeden tradycyjny system operacyjny - na klasyki, zaś drugi na potwory :) Czyli do tych komputerów na bazie Amigi w których ilość i jakość rozszerzeń spowodowała że tylko z nazwy przypominają niegdyś niedościgniony wzór oraz kanon jednocześnie piękna, wdzięku i urody :)
      • 10:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime5 Feb 2025 11:02 (6 dni temu)

@TheFender spokojnie możesz pisać.
      Co prawda jest to forum o Atari, ale jak widzisz, nikt tu nie bije za pisanie o nieatarowych sprzętach.

Przyjmujemy tu każdą ilość bezużytecznej wiedzy :)
      • 11:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime5 Feb 2025 21:02 (5 dni temu)

@Cyprian: ostatnimi czasy mocno się zastanawiam o czym jest to forum :)

Niemniej tak czy siak cieszy tradycyjna formuła (strona z newsami + forum), sprawne działanie i estetyczna minimalistyczna oprawa.
      Bo na tego niebieskiego gniota (fb) już patrzeć nie mogę.
      • 12: CommentAuthorbruno_j
      • CommentTime6 Feb 2025 15:02 (5 dni temu)

@TheFender bo to nie jest takie zwykłe forum, to skumulowany i nieprzewidywalny strumień świadomości użytkowników, który może cię porwać i ponieść w dowolnym, nawet najbardziej absurdalnym kierunku ;)
      • 13:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime6 Feb 2025 18:02 (4 dni temu)

@bruno_j: kiedyś był o Atari :)
      • 14: CommentAuthorbruno_j
      • CommentTime6 Feb 2025 21:02 (4 dni temu)

@TheFender obecnie mało które forum dla mamutów jest na pierwotny temat. Mamuty nie ogarniają chaosu tych różnych Facebookow, TikTokow i Iksów. Chcą powrotu Usenetu i z każdego możliwego forum próbują podświadomie zrobić Usenet, czyli dyskusję na temat w wyraźnie wyznaczonych wątkach, których pilnuje Admin. ;)
      • 15:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime6 Feb 2025 21:02 (4 dni temu)

@bruno_j: tak ogólnie to sobie oczywiście trochę troluję, co zwykłem czynić kiedy świat Atari zaczyna rozprawki filozoficzne o wymiarach równoległych próbując je zrozumieć na swój sposób :D

Ale tak poważnie - no właśnie napisałem, że mam odruch wymiotny na widok fb. Oczywiście, rozumiem że ludzie lubią dzielić się swoim życiem i hobby, zdjęciami itd (sam mam tam profil hobbystyczny - muzyka i kontakt z paroma osobami) ale uważam że używanie tego typu tworu jako substytutu starego schematu pt strona z newsami i skojarzone forum - jest bez sensu. Po prostu przygniata mnie tona rzeczy które trzeba scrollować, a nawet jak się coś fajnego trafi to potem ciężko to znaleźć z powrotem. Zaś forum jest jak książka, poradnik, encyklopedia, księga gości ;) - trwałe i poukładane. Możliwe do przejrzenia w dowolnym momencie, możliwe do przeszukania i znalezienia błyskawicznie jakiejś informacji. Na to nikt nie wymyślił sensownego zamiennika (a przynajmniej ja go nie znam).
      • 16:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime7 Feb 2025 00:02 (4 dni temu)

wymyślił.
      usenet
      :]
      • 17:

CommentAuthorTheFender
      • CommentTime7 Feb 2025 08:02 (4 dni temu)

W moim przypadku założyłem konto na fb dopiero wtedy, jak ludzie forumowi tam pouciekali a admin zamknął forum (z przyczyn prozaicznych). Chciałem utrzymać kontakt po prostu. Usenet nie był mi nigdy do niczego potrzebny.
      Mówisz, że był? :D