atarionline.pl jak podłączyć Atari 800XL do monitora hdmi? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorPiotr78
      • CommentTime1 Jan 2025 11:01 (3 dni temu)

Moi drodzy,
      Zarejestrowałem się tutaj, bo potrzebuję Waszej pomocy jak w temacie. Z góry przepraszam jeśli podobny wątek pojawił się już wcześniej, po prostu nie sprawdzałem.
      Wracając do mojego pytania, jak to zrobić, co trzeba dokupić, aby w ogóle to działało i jakość była możliwie najlepsza. Wyczytałem coś na szybko o jakiś konwerterach i podłączeniu przez s-video (bo niby najwyższa jakość), ale że taki kabel nie pasuje do starszych XL, które nie mają sprawnych wyjść LUMA i CHROMA. Ja nie wiem, czy mój egzemplarz należy do starej czy nowszej serii, jeśli to cokolwiek Wam podpowie to sprawdziłem oznaczenia i wygląda to tak: 72R3CG, AT8491824.
      Jaj się na tym kompletnie nie znam, podpowiecie mi proszę?
      • 2:

CommentAuthorpancio

Hej,

Napisz do jakiego monitora (jakie posiada wejścia). Metod jest wiele. Niektóre wiążą się z przeróbkami - inne nie. Jak chcesz uzyskać dobrą albo bardzo dobrą jakość to bez przeróbek się nie obejdzie.

Do wyboru masz kilka najbardziej znanych rozszerzeń :
      - Sophia - zamiennik układu GTIA, wyjście DVI a przez przejściówkę masz HDMI (bez audio) i VGA.
      - VBXE - dodatkowa karta wideo, wyjście VGA i/lub SCART RGB.
      - Inne takie jak Spectre AV, UGV, UGV-II - polepszacze obrazu - mogą generować bardzo dobrej jakości obraz na standardowym wyjściu DIN-5 Atari. Można je też podłączyć do grabbera HDMI i wyprowadzić przez złącze microHDMI w dziurze po modulatorze (nie niszczymy wtedy obudowy Atari).
      • 3: CommentAuthorKonstantyn

Najprościej jak przewidział producent, czyli kablem antenowym. Musi być kabel z odpowiednią końcówką do komputera chinch). Są takie kable do dostania, ale trzeba poszukać albo posiłkować się przejściówką.
      • 4: CommentAuthorPiotr78

Mój monitor to Dell U2415b.
      • 5:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime1 Jan 2025 12:01 (3 dni temu) zmieniony

@Piotr78,

Wielkiego wyboru nie masz - możesz tylko przez HDMI.
      Jest jeszcze metoda - bez przeróbki - możesz użyć zewnętrznego grabera np Medusa czy inne retro up-scallery ale to już kosztowne zabawki.

Można też tak jak na zdjęciach - koszt niższy ale trzeba pewne czynności z lutownicą poczynić.
      • 6: CommentAuthorlexx
      • CommentTime1 Jan 2025 12:01 (3 dni temu)

@Pancio takie zdjęcia elektroniki zwykłemu użytkownikowi nic nie mówią, bez wyjaśnienia co gdzie i jak i co podłączyć.
      • 7: CommentAuthorPiotr78

Dokładnie tak, z lutownicą to miałem ostatnio do czynienia 30 lat temu, a jakiekolwiek modyfikacje we własnym zakresie odpadają, kompletnie się na tym nie znam. Albo są jakieś nieinwazyjne metody podłączenia, albo muszę to zwyczajnie komuś zlecić. Czy w tym pierwszym przypadku jesteście w stanie polecić jakiś gotowy setup który mógłby się u mnie sprawdzić, mam na myśli konwerter/scaller/grabber/inne ustrojstwo + odpowiedni kabel? O Medusie coś gdzieś słyszałem, rozumiem, że to super sprzęt, ale jak dla jest po prostu zbyt droga i chyba aż nadto do małego Atari.
      • 8:

CommentAuthorpancio

Na naszym forum znajdziesz kilku "lutowaczy" co Ci to zrobią w przyzwoitych pieniądzach..

Tu masz krótki opis jak to się montuje:
      ->link<-

Za parę dni zrobię bardziej szczegółowy opis i znajdziesz go na mojej stronie: ->link<- systemembedded.eu

Pozdrawiam
      pancio
      • 9: CommentAuthorlexx
      • CommentTime1 Jan 2025 13:01 (3 dni temu)

@pancio gdzie można kupić gotowe poskładane UGV-II ?
      • 10:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime1 Jan 2025 13:01 (3 dni temu) zmieniony

Nie mogę powiedzieć :-)

Jak tyko będę znał szczegóły to poinformuję.