atarionline.pl Joystick przycisk fire - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthornord
      • CommentTime23 Jan 2025 14:01

Witam wszystkich. Może dla was będzie oczywiste ale ja niesty nigdzie się nie do kopałem. Ile funkcyjnych przycisków fire powinien mieć pad lub joystick? Mam Atari 1040ste. Posiadam ArcadeR ze złączem db9 oraz pad usb podłączany przez TOMA. W obu przypadkach działa tylko jeden przycisk fire. W niektórych grach wydaje mi się, że powinny działać dwa. Może mi się wydaje i nie ogarniam tych gier. Proszę o pomoc.Pozdrawiam
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime23 Jan 2025 14:01

A jak odłączysz mysz?
      • 3:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime23 Jan 2025 15:01

pod klawiaturą - złącze myszy obsługuje dwa przyciski, złącze dżoja jeden przycisk.
      złacza z lewej strony - kilkanaście przycisków
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime23 Jan 2025 16:01

Tak na prawdę złącze joya obsługuje 2 przyciski, przy czym jeden z nich jest tożsamy z przyciskiem myszy. Tak to jest zaprojektowane w ST.
      • 5:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime23 Jan 2025 18:01

z tego co pamiętam to złącze myszy obsługuje dwa przyciski - jeden swój, drugi z portu dżoja
      • 6:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime23 Jan 2025 21:01

Jak zwał tak zwał - po prostu dwa piny są zmostkowane na PCB klawiatury.
      • 7: CommentAuthornord
      • CommentTime23 Jan 2025 22:01

Czyli jak dobrze zrozumiałem to pod złączem pierwszym (od myszy i joya) joystick będzie miał aktywne dwa przyciski (każdy z nich będzie miał inną funkcje), a pod złączem drugim będzie działał tylko jeden przycisk fire? I jeszcze jedno. Przy włączaniu gier raz działa lewy, a czasem prawy joy. Nie bardzo znalazłem zależność dlaczego.
      • 8:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime23 Jan 2025 23:01

To jak z C64 - jak programista zdecydował, tak jest.