atarionline.pl Jaki dobry disassembler do plików binarnych? - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Feb 2025 09:02 (2 godzin temu)

Zacząłem szukać i nawet coś znalazłem, ale tak sobie myślę, że na pewno ktoś z Was ma już doświadczenie i nie będę wyważał otwartych drzwi.

Szukam disassemblera, który zrobi maksymalnie ładny (he, he :) ) kod z pliku binarnego DOS.
      Fajnie jakby oetykietowany był systemowymi etykietami i rozpoznane skoki też oetykietowywał (co za słowo...).

Kiedyś taki miałem i chyba na Atari chodził, ale nie pamiętam już.
      Propozycje?

Dzięki.
      • 2:

CommentAuthorCyprian
      • CommentTime5 Feb 2025 10:02 (55 minut temu)

ja co jakiś czas korzystam z tego sieciowego disassemblera: ->link<-
      • 3:

CommentAuthorPecus
      • CommentTime5 Feb 2025 11:02 (45 minut temu)

Tak, widziałem... fajny ale dość słaby jeśli chodzi o analizę kodu i etykietowanie.

Słaby oznacza tyle, że kieeedyś widziałem lepszy :) - ale sobie nie przypomnę.
      • 4:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime5 Feb 2025 11:02 (26 minut temu) zmieniony

Ja używam dis6502

->link<-

Ma(?) dwie wady

- nie ogarnia adresów +1 (w sensie że robi labelkę Lxxxx i odnosi się <Lxxxx i >Lxxxx , tylko tworzy dwie labelki)

- musiałem dodać opcję dodawania adresów, od których deassembluje, bo mijał przerwania itp. (w razie czego mogę udostępnić źródła na githubie z tą opcją)

Poza tym teraz mogę zrobić deassemblację w 5 minut, która asembluje się do oryginału (madsem np.)

Używałem tego dawno i mam w starej wersji, ale projekt się ciut rozwinął, więc może te dwie wady są ogarnięte.

Drugi to windowsowy dis6502 bodajże zrobiony przez JAC!a. użyłem raz, dużo zabawy, ale ładny kod generuje.

->link<-