atarionline.pl Zamienię Atari XE z U1MB i VBXE na LDW 2000 TOMS TURBO - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime3 Mar 2025 15:03

Cześć,

Jak w temacie. Mam dwie Atarynki XE obydwie z U1MB+SRAM i VBXE. W pełni sprawne.
      Jedno sobie zostawiam a drugie oddam ale nie za darmo oczywiście :)
      Szukam do kolekcji LDW 2000 z TOMS TURBO/TOMS MULTI DRIVE.

Jeżeli ktoś by chciał się pisać na taką wymianę to proszę o info.
      • 2: CommentAuthorstreak
      • CommentTime3 Mar 2025 18:03

A za ile chcialbys oddac ($$), tak z ciekowosci pytam ?
    1.  
      Poproszę na priv o zdjęcia tej atarynki, którą chciałbyś zamienić, to może się skuszę :)
      • 4: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime3 Mar 2025 22:03 zmieniony

@streak Wole oddać za LDW ale jak się nikt nie znajdzie chętny na wymianę to się do Ciebie odezwę.

@mwisniewski zdjęcia u Ciebie na priv
      • 5: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime5 Mar 2025 13:03

@mwisniewski Hej. I jak? Chętny na wymianę ? :)
    2.  
      Chyba jednak sobie zostawię to LDW, ale chętnie kupię to Atari:)
      Jaka byłaby cena?
      • 7:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime6 Mar 2025 07:03 zmieniony

.
      • 8: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime6 Mar 2025 12:03 zmieniony

No nic. Ja jeszcze poczekam ze sprzedażą - szukam LDW z TOMS. Nie zależy mi na sprzedaży ale na wymianie na tą stację. Rozważę sprzedaż za miesiąc/dwa ale nie teraz.

No chyba, że ktoś z Was wie czy gdzieś na znanych portalach aukcyjnych jest oferta sprzedaży takie stacji to wtedy ja sobie kupię LDW a odsprzedam Wam moje Atari :). A tak poważnie to przeszukuję sam ebay allegro itp ale nie ma.
      • 9: CommentAuthorstreak
      • CommentTime6 Mar 2025 12:03 zmieniony

LDW + TOMS to raczej tylko w polszy. W koncu to wyrob w przynajmniej 50% (chociaz pewnie i wiecej) polskiej mysli technicznej.
      • 10: CommentAuthormwisniewski
      • CommentTime11 Mar 2025 22:03 zmieniony

Cześć,

Wziąłbym ale porozmawiajmy o cenie.

Mirek
      • 11: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime13 Mar 2025 12:03

to zaproponuj na priv. tylko proszę Cie o propozycje nie poniżej ceny cześci (możesz sprawdzić na stronie Lotharka) i wartości samego gołego Atari 130XE.
    3.  
      Atari kosztuje około 800 PLN a instalacje 1200 PLN, zgadza się ale nie można tak sumować. Gdbys chciał złożyć samochód z części zamiennych pewnie kosztowałby 2-3 razy więcej niż samochód w salonie. Poza tym te części już są używane a nie nowe etc.

Dlatego proponuje 1450 PLN.
      • 13:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime14 Mar 2025 11:03 zmieniony

Jakie 1200 PLN? ;-) Oczywiście wiadomo, że trzeba jeszcze zamontować, ale nadal...
      • 14: CommentAuthorstreak
      • CommentTime14 Mar 2025 11:03 zmieniony

@MatthewNS

Udostepnij prosze pare zdjec tego 65XE czy 130XE (bo wlasciwie nie jestem pewien co jest wymieniane/sprzedawane) ktorego chcesz sie pozbyc. Fajnie byloby obaczyc stan organoleptycznie..
      • 15: CommentAuthorMatthewNS
      • CommentTime15 Mar 2025 12:03 zmieniony

@mwisniewski @Jacques

Dzięki za Wasze opinie, ale pozwólcie, że wyjaśnię kilka kwestii.

1. Cena części i koszt inwestycji – Faktycznie, jeśli zsumować wartość gołego Atari 130XE (w moim przypadku 880 zł OLX) i części (VBXE, U1MB, SCART itd.), które wychodzą jednak 1025zł (o tym poniżej) , to nie jest to 2000zł a 1905zł. Jednak w moim przypadku inwestycja była nawet wyższa niż 2000 PLN, bo dodatkowo wymieniłem uszkodzoną klawiaturę.

2. Koszt instalacji i montażu – @Jacques, nie uwzględniłeś kilku rzeczy: poza samymi częściami doszły trzy usługi montażu – VBXE, U1MB oraz SCART. A to już robi różnicę.

3. Dlaczego sprzedaję? – Jak pisałem wcześniej, mam dwa Atari 130XE z VBXE i U1MB. W jednym z nich zamontowana jest wewnętrzna stacja klona XF551 produkcji Zaxona. Początkowo nie było w nim miejsca na VBXE, więc kupiłem drugie Atari (w świetnym stanie - można się doczepić tylko żółtaczki ale zdjęcia robiłem w nocy i ten efekt jest spotęgowany w porównaniu z rzeczywistym wyglądem komputera) i wysłałem je do Lotharka na montaż VBXE i U1MB. Jednak w międzyczasie znalazł się specjalista, który znalazł sposób na upchnięcie VBXE także w moim pierwszym Atari. Tak więc finalnie mam dwa egzemplarze i dlatego jeden z nich chciałem wymienić lub sprzedać. Atari o którym rozmawiamy kupiłem i wysłałem do modyfikacji w lutym tego roku.

3. Cena i moje podejście – Nie zależy mi na zarabianiu na tej sprzedaży. Dowodem na to jest fakt, że rozważałem nawet wymianę na stację dysków LDW 2000, a ta chyba jednak jest tańsza niż 2000 PLN, no chyba że z uwagi na swoją niedostępność rzeczywiście można ją wycenić na podobnym poziomie.

4. Ostateczna decyzja – Pomimo kosztów wyższych niż 2000 PLN, chciałem sprzedać bez zarabiania na tym ale nie schodzę poniżej 1900 PLN. Jeśli nie znajdzie się kupiec na takich warunkach, po prostu sobie go zostawiam.

@streak zdjęcia w załączeniu.
      • 16:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime16 Mar 2025 13:03

Dlaczego te zdjęcia takie prześwietlone? Mamy początek drugiej kwadry 21 wieku, telefony naprawdę robią ładne zdjęcia.
      • 17:

CommentAuthorlotharek
      • CommentTime16 Mar 2025 16:03

szybko ci sie znudzil komputer...tydzien temu te atari robilem...