atarionline.pl kso turbo 2000 - pliki wav/mp3 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime6 Apr 2025 20:04 (21 godzin temu)

Czesc, poszukuje w celu testowym jakies gierki zapisane w tym systemie. Dorwałem przerobiony magnetofon ale nie mam jak sprawdzic czy działa. Znalazlem na forum temat z obrazami kaset ale nic mi sie z tego niechce wczytac, nawet nagłowka.
      Zakładam ze kso 2000 nie przeczyta t2000 (a głownie takie obrazy znalazłem)
      • 2:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime6 Apr 2025 20:04 (21 godzin temu)

Wygeneruj sobie Turgenem.
      • 3: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime6 Apr 2025 20:04 (20 godzin temu) zmieniony

Juz wczesniej próbowałem i nie wczytuje sie. Moze cos tu powinienem przestawic ?
      Jako zródło biore zwykłego xex (river raid) a output to wav. Uzywam adaptera wiec moze tu jest pies pogrzebany ?
      • 4:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime6 Apr 2025 21:04 (19 godzin temu)

Z cyklu "głupie pytania" - cart z loaderem masz?
      • 5: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime6 Apr 2025 21:04 (19 godzin temu)

Carta nie mam, ładuje z wewnętrznego sio2sd obraz KSO Turbo2000 WZab 2T12 (joy2p).xex
      A tam już normalnie D: ***
      Jedyne co do tej pory mi się udało załadować z turbo to własny program z basica, ale on był nagrany na fizyczna kasetę i z niej odtworzony. Może to jednak ten adapter ?
      Anyway dlatego pytałem o przygotowanego wave-a który na pewno się wczytuje. Z tego co kojarzę to chyba inaczej się przygotowywało wavy dla adaptera.
      • 6: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime6 Apr 2025 23:04 (17 godzin temu)

Dobra już jestem trochę dalej, tape adapter działa poprawnie.
      Ładuje pliki w normalu, i w turbo pod warunkiem ze do programu doda loader (w normalu)
      Mam tylko problem z tym aby całość była w turbo razem z loaderem. Nie wiem, może turbo musi się wgrać z carta a nie z sio2sd?
      • 7: CommentAuthortakron27
      • CommentTime7 Apr 2025 09:04 (7 godzin temu) zmieniony

ze sio2sd o tyle nigdy nie używałem bo nie mam siosplittera, a wbudowane sio2sd nie wiem czy/jak nie konfliktuje z magnetofonem a właściwie kso t2000. pamiętaj że to turbo ma handler D:, a nie T: czy cośtam. może być że odniesienie D: ze sio2sd gryzie się z kso.

użyj carta, ultimate, avg, sic, cokolwiek. ten plik "KSO Turbo2000 WZab 2T12 (joy2p).xex" zadziała niemal ze wszystkiego (a na pewno na wymienionych bo z nich korzystałem), z picoSio też działa.

mp3 oodstaw, nie kompresuj, zostaw wave.

tu masz przykładową taśmę, skompresowany wave,zestaw #49 sonixa:
      ->link<-
      testowałem go i na adapterze kasetowym w moich xc/ca12 i poprzez nagranie tegoż wave na taśmę i z wczytywaniem nie miałem żadnych problemów.

ed:
      turgen:
      >Z tego co kojarzę to chyba inaczej się przygotowywało wavy dla adaptera
      chyba nie. raczej do nagrania na taśmę; niektóre magnetofony/decki odwracają fazę sygnału. ja muszę do nagrania na technicsie zaznaczyć 'inverse pulse'. a tak, to domyślne ustawienia plugina kso t2000 są w porządku i nic nie trzeba zmieinać.
      • 8: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime7 Apr 2025 10:04 (6 godzin temu)

A tak w zasadzie to kso t2000 wymagało w epoce carta do dzialania ? Bo może walczę niepotrzebnie z tematem. Nie było przypadkiem tak ze przed każda gra w turbo ładował się loader w trybie normal ?
      Bo do takiego stanu już dotarłem.
      • 9: CommentAuthorJerzy72
      • CommentTime7 Apr 2025 10:04 (6 godzin temu)

• 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime7 Apr 2025 13:04 (3 godzin temu)

No i pytanie, czy podłączenie jest prawidłowe, kabelek nie ułamany, etc:

Sygnały był przesyłany przez dodatkowy kabel podłączany do drugiego portu Joysticka
      • 11: CommentAuthortakron27
      • CommentTime7 Apr 2025 14:04 (2 godzin temu)

>Nie było przypadkiem tak ze przed każda gra w turbo ładował się loader w trybie normal
      nie na 99,5% . dla kso nie widziałem. zawsze był cart z KSO; wzab2t12 lub wcześniejsze wersje.
      • 12: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime7 Apr 2025 15:04 (1 godzinę temu) zmieniony

Dzięki, sprawdzę czy jak wczytam carta za pomocą a8pico to czy cos się zmieni. Ten obraz kasety co mi podlinkowałes wgrał tylko turbo a kolejnych gier już nie wczytał, wiec jest zasadniczo to samo.
      Zauważyłem ze jak mam szare paski podczas wgrywania to wiem ze na pewno się nie wgra, nawet nie zauważa końca programu. Za to jak ładuje się wpierw loader w normalu a później zaczyna w turbo to mam ładne kolorowe zielone paseczki