atarionline.pl SavoNARA: VBXE2SVIDEO/VBXE2VGA - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime13 Apr 2025 18:04 (1 dzień temu) zmieniony

Przeklejka z FB ( za leniwy jestem ):

Ostatnio chodziło mi po głowie jakby tu obraz z VBXE wrzucić na HDMI... Problem w tym, że brak osobnej synchronizacji H/V na wyjściu VBXE znacznie ogranicza liczbę dostępnych urządzeń, które potrafią wyświetlać obraz RGB - zasadniczo sprowadza się to do starego typu odbiorników TV ze złączem SCART. Mnie jednak interesowało wyświetlanie obrazu z VBXE (z wykorzystaniem możliwości rdzenia!) na monitorach komputerowych oraz monitorach wyposażonych w w wejście SVIDEO. Pierwsze podejście do tematu oparłem na AD724/AD725, dodatkowym wzmacniaczu RGB i powielaczu częstotliwości PAL. Wyniki są.. hm... bardzo obiecujące

A teraz kilka słów dodatkowo:
      SavoNARA: VBXE2SVIDEO/VBXE2VGA to taki prosty sprzęg między VBXE a monitorem/grabberem HDMI. Jest tani i dobry. I muszę powiedzieć, że dopiero teraz zaczynam doceniać VBXE - wcześniej ze względu na ograniczone możliwości wyświetlania na dowolnym sprzęcie pozostawało w zapomnieniu. Zachęcam do wypróbowania, myślę, że się nie rozczarujecie.

Oczywiście wszystkie informacje, gerbery i schematy znajdziecie na mojej stronie:

->link<-

P.S.
      To było pierwsze podejście. Na drugi ogień idzie CXA1645 od Sony.. może będzie jeszcze lepiej :-)
      • 2: CommentAuthoras...
      • CommentTime13 Apr 2025 20:04 (1 dzień temu)

Wygląda to pięknie :)
      Rozumiem że już z dźwiękiem ?
      • 3:

CommentAuthorCyprian

za ładne
      • 4: CommentAuthorzaxon

Czyli w zasadzie ... potrzebujemy VBXE, do tego twoje SAVONARA i jeszcze jakiś chiński moduł z Ali do konwersji do HDMI ? W dodatku jak rozumiem to HDMI to tylko obraz a co z dzwiękiem ? Moduły z Ali tez bywają różne, Chińczycy teraz sami siebie podrabiają ;) Na ilu monitorach z HDMI to testowałeś ?

Pomysł zacny, wykonanie, trochę na około... ?

Nie krytykuje, ciekawy jestem ;)
      • 5: CommentAuthoras...

Ja to już nawet uzbroiłem się w simple stereo v4 które umie w spdif ;)
      • 6:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime13 Apr 2025 20:04 (1 dzień temu) zmieniony

Grabber, którego używam wciąga audio stereo więc nie ma problemu. Tu się nic nie zmieniło od czasu UGV2-FF - konwersji do HDMI poddajemy SVIDEO + Audio. Różnica polega na tym, że otrzymane SVIDEO to obraz po rdzeniu VBXE, więc wszystkie gierki i produkcje zrobione specjalnie dla VBXE są dostępne na monitorowym i lub HDMI jak również na VGA.

Co do wykonania? To prototyp podłączany na pająka. Wykonanie dopiero będzie.
      • 7: CommentAuthorzaxon
      • CommentTime13 Apr 2025 21:04 (1 dzień temu) zmieniony

Hmm ? To przecież typowe użycie ad 724 ? Stosowane od lat .... A myslałem że to Kaczorowski miał parcie na szkło .. Hmm ;)
      • 8: CommentAuthorRocky
      • CommentTime13 Apr 2025 22:04 (1 dzień temu)

Mam takie rozwiązanie od lat, ale niestety walczę z synchronizacją kwarców (na mojej płytce jest osobny).. tutaj żadnego nie widzę.. więc powinno być stabilnie..
      Czekam na płytkę.. pancio może będziesz miał to na Loscie.. nawet jako prototyp.. uśmiecham się.
      • 9:

CommentAuthorsun
      • CommentTime13 Apr 2025 23:04 (1 dzień temu)

@zaxon: znane i stosowane, ale... nie porównujmy tu THE do pancio :) Fajne w tym jest to, że komuś się chciało i to zrobił, ja używam tego w jeszcze innej nieco wersji od kkrysa i cieszę się vbxe po svideo. Wystarczy, że się wie, co to jest, po co i czego się spodziewać - wtedy nie ma rozczarowań, że oprócz tego muszę mieć vbxe itp.
      • 10:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime14 Apr 2025 05:04 (1 dzień temu) zmieniony

@Zaxon, zazwyczaj jest "typowe" użycie czegoś, stosowane od lat. Typowo czyta się dokumentację i typowo wytycza ścieżki. Typowo zagląda się też do cudzych projektów by TYPOWO je zreplikować. Brzmi znajomo?

Cały myk polega na tym, że staram się tak dobierać typowe rozwiązania by były one użyteczne i dostępne. Czy ten TYPOWY interfejs z TYPOWYM AD724 znalazł się w twojej ofercie? nie spotkałem. Nie widziałem również nigdy byś podzielił się czymkolwiek.
      Można by rzec, że to dla Ciebie TYPOWE.

Bez obrazy. Nie krytykuję. Stwierdzam.

@Rocky - projekt udostępniony i opisany. Prosty montaż. Jak Ci się nie chce czekać, to zachęcam do złożenia samemu. Ale jak poczekasz to kilka płytek mieć będę...

@Sun - hehe. Teraz to tylko THEpresja jak nic :-)
      • 11:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime14 Apr 2025 10:04 (21 godzin temu)

Kilka lat temu coś takiego sobie polutowałem. I nawet działało... jakby. Chciałem tego użyć jako konwertera dla różnych maszyn. No to jak działało z Atari, to dla Spectrum miałem na górze obrazu zniekształcenie, jakby VSYNC był niewłaściwie interpretowany. Jak to się udało "naprawić" to coś innego się psuło... wrzuciłem to do szuflady i sobie leży (nawet do końca nie wiem gdzie bo nie mogę tego znaleźć). Ot, typowe zastosowanie mnie przerosło. A miało być tak prosto i..i typowo ;-)

Za to znalazłem kupioną potem płyteczkę od Drygola nazwaną RGB4ALL, konwertuje RGBS na Composite+SVideo. Też na AD724.
      • 12:

CommentAuthorpancio
      • CommentTime14 Apr 2025 11:04 (20 godzin temu)

No bo to TYPOWE zastosowanie... tyle, że u jednego TYPA działa a u innego TYPA nie :-)

Ale tak na poważnie.. w swoim projekcie dodałem kilka rzeczy - mnożnik PAL x4 będący w fazie z Atari - co prawda nie zauważyłem różnicy między podwyższoną częstotliwością a standardową więc chyba nie ma sensu montować układu ICS501. Zrobiłem po dwie sztuki z i bez i jakbym miał zgadywać po obrazie to nie ma szans - działają identycznie.

Dodałem też wzmacniacz/korektor RGB, co umożliwia jednoczesne korzystanie z VGA i z SVIDEO bez pogorszenia jakości obrazu. To duży plus w porównaniu z wcześniejszymi rozwiązaniami typu "albo, albo".

Poza tym żadnej magii. Ścieżki proste. Ot adaptacja noty katalogowej.