Ostatnio chodziło mi po głowie jakby tu obraz z VBXE wrzucić na HDMI... Problem w tym, że brak osobnej synchronizacji H/V na wyjściu VBXE znacznie ogranicza liczbę dostępnych urządzeń, które potrafią wyświetlać obraz RGB - zasadniczo sprowadza się to do starego typu odbiorników TV ze złączem SCART. Mnie jednak interesowało wyświetlanie obrazu z VBXE (z wykorzystaniem możliwości rdzenia!) na monitorach komputerowych oraz monitorach wyposażonych w w wejście SVIDEO. Pierwsze podejście do tematu oparłem na AD724/AD725, dodatkowym wzmacniaczu RGB i powielaczu częstotliwości PAL. Wyniki są.. hm... bardzo obiecujące
A teraz kilka słów dodatkowo: SavoNARA: VBXE2SVIDEO/VBXE2VGA to taki prosty sprzęg między VBXE a monitorem/grabberem HDMI. Jest tani i dobry. I muszę powiedzieć, że dopiero teraz zaczynam doceniać VBXE - wcześniej ze względu na ograniczone możliwości wyświetlania na dowolnym sprzęcie pozostawało w zapomnieniu. Zachęcam do wypróbowania, myślę, że się nie rozczarujecie.
Oczywiście wszystkie informacje, gerbery i schematy znajdziecie na mojej stronie:
Czyli w zasadzie ... potrzebujemy VBXE, do tego twoje SAVONARA i jeszcze jakiś chiński moduł z Ali do konwersji do HDMI ? W dodatku jak rozumiem to HDMI to tylko obraz a co z dzwiękiem ? Moduły z Ali tez bywają różne, Chińczycy teraz sami siebie podrabiają ;) Na ilu monitorach z HDMI to testowałeś ?
Grabber, którego używam wciąga audio stereo więc nie ma problemu. Tu się nic nie zmieniło od czasu UGV2-FF - konwersji do HDMI poddajemy SVIDEO + Audio. Różnica polega na tym, że otrzymane SVIDEO to obraz po rdzeniu VBXE, więc wszystkie gierki i produkcje zrobione specjalnie dla VBXE są dostępne na monitorowym i lub HDMI jak również na VGA.
Co do wykonania? To prototyp podłączany na pająka. Wykonanie dopiero będzie.
Mam takie rozwiązanie od lat, ale niestety walczę z synchronizacją kwarców (na mojej płytce jest osobny).. tutaj żadnego nie widzę.. więc powinno być stabilnie.. Czekam na płytkę.. pancio może będziesz miał to na Loscie.. nawet jako prototyp.. uśmiecham się.
@zaxon: znane i stosowane, ale... nie porównujmy tu THE do pancio :) Fajne w tym jest to, że komuś się chciało i to zrobił, ja używam tego w jeszcze innej nieco wersji od kkrysa i cieszę się vbxe po svideo. Wystarczy, że się wie, co to jest, po co i czego się spodziewać - wtedy nie ma rozczarowań, że oprócz tego muszę mieć vbxe itp.
@Zaxon, zazwyczaj jest "typowe" użycie czegoś, stosowane od lat. Typowo czyta się dokumentację i typowo wytycza ścieżki. Typowo zagląda się też do cudzych projektów by TYPOWO je zreplikować. Brzmi znajomo?
Cały myk polega na tym, że staram się tak dobierać typowe rozwiązania by były one użyteczne i dostępne. Czy ten TYPOWY interfejs z TYPOWYM AD724 znalazł się w twojej ofercie? nie spotkałem. Nie widziałem również nigdy byś podzielił się czymkolwiek. Można by rzec, że to dla Ciebie TYPOWE.
Bez obrazy. Nie krytykuję. Stwierdzam.
@Rocky - projekt udostępniony i opisany. Prosty montaż. Jak Ci się nie chce czekać, to zachęcam do złożenia samemu. Ale jak poczekasz to kilka płytek mieć będę...
Kilka lat temu coś takiego sobie polutowałem. I nawet działało... jakby. Chciałem tego użyć jako konwertera dla różnych maszyn. No to jak działało z Atari, to dla Spectrum miałem na górze obrazu zniekształcenie, jakby VSYNC był niewłaściwie interpretowany. Jak to się udało "naprawić" to coś innego się psuło... wrzuciłem to do szuflady i sobie leży (nawet do końca nie wiem gdzie bo nie mogę tego znaleźć). Ot, typowe zastosowanie mnie przerosło. A miało być tak prosto i..i typowo ;-)
Za to znalazłem kupioną potem płyteczkę od Drygola nazwaną RGB4ALL, konwertuje RGBS na Composite+SVideo. Też na AD724.
No bo to TYPOWE zastosowanie... tyle, że u jednego TYPA działa a u innego TYPA nie :-)
Ale tak na poważnie.. w swoim projekcie dodałem kilka rzeczy - mnożnik PAL x4 będący w fazie z Atari - co prawda nie zauważyłem różnicy między podwyższoną częstotliwością a standardową więc chyba nie ma sensu montować układu ICS501. Zrobiłem po dwie sztuki z i bez i jakbym miał zgadywać po obrazie to nie ma szans - działają identycznie.
Dodałem też wzmacniacz/korektor RGB, co umożliwia jednoczesne korzystanie z VGA i z SVIDEO bez pogorszenia jakości obrazu. To duży plus w porównaniu z wcześniejszymi rozwiązaniami typu "albo, albo".
Poza tym żadnej magii. Ścieżki proste. Ot adaptacja noty katalogowej.
CommentTime17 Apr 2025 06:04 (5 dni temu) zmieniony
SavoNARA: VBXE2SVIDEO/VBXE2VGA
Podejście DRUGIE
Równolegle z praca z AD724 postanowiłem sprawdzić w działaniu inny bardzo ciekawy - kiedyś znajdujący się w telewizorach Viera układ CXA1645 od Sony. Układ znacznie bardziej skomplikowany w adaptacji ale pierwsze testy pokazują, że warto było... Prototyp zmontowałem jeszcze w marcu ale coś nie pykło - zapomniałem o jednym rezystorze do wyboru systemu TV i kondensatorach220uF w torze RGB, potem przyszły inne tematy i tak - trochę to przeleżało. Wysłałem więc płytkę z zauważonymi uwagami do Krzysztof Krupa z prośbą o sprawdzenie a on - jak to on - zwalczy temat do końca. Sony wymaga więcej elementów a w torze wyjściowym MUSZĄ być bycze kondensatory - czego nie przewidziałem w prototypie...
Póki co wizualizacja + parę fotek od KKRYS-a ( z CVBS-a ).
Jest to kolejne TYPOWE zastosowanie, a NIETYPOWE jest to, że jak zwykle - wszystkie szczegóły, pliki projektu będą dostępne do wykorzystania we własnym zakresie - oczywiście na mojej stronie :-)
SavoNARA!
EDIT:
Kilka fotek z HDMI - użyłem grabbera Bitfunx na wyjściu VGA:
To są właśnie metody naszego THE Gwiazdora od artefaktów... 90% czytających będzie świadomych, że to szwindel i brednie ale te biedne 10% się nabierze i uzna to za prawdę.
Oj tam, juz od dawna w retro wiadomo że wyścig wygra ten który ma lepszą gadanę ;) A on ma. Tak jak pisałem wcześniej, to rasowy polityk. Nakłamie, syfu narobi a potem się gładko wyłga, bo nikt normalny nie bedzie prostował tych jego wypocin. Bo i tak wyjdzie na wariata..I będzie sie kopał z koniem...
Lepiej założyć niebieskie rękawiczki i zwyczajnie go i tego tematu nie dotykać...
Między jednym a drugim malowaniem jajka poprawiliśmy dziś ( z KKRYS-em ) schemat i design dla interfejsu z układem AD724. Wywaliłem powielacz nośnej PAL i kilka biernych oraz dodałem układ soft-startu dla konwertera, który również reaguje na reset z Atari. Dlaczego taki myk? Zauważyliśmy, że konwerter HDMI ma tendencje do odwalania chały z kolorami gdy zechcemy wczytać kolejną grę i zresetujemy kompa. Kolejne wduszenie klawisza reset może pomóc ale nie musi.. najlepiej sprawdza się odpięcie konwertera od zasilania na chwilę - stąd układ soft-startu. Czy będzie ok - dowiemy się za jakieś dwa tygodnie bo z łapy działa :-)
CommentTime19 Apr 2025 14:04 (3 dni temu) zmieniony
No nie no spoko, jak rozumiem na scalaki czekacie na kolejną dostawę z Ali Express ? A wiesz że te przestarzałe scalaki które dostaniesz , to będą niby nowe a każdy inny bo tak naprawdę wszystkie są z wylutu ? Albo wogóle podróbki ?
No ale jakbym Piotra słyszał ;) Trzeba zbadać, zanalizować , przy okazji , natłuc postów o zwykłych konwerterach , znanych i użuwanych od lat ;) No i pracujemy nad nową lepszą wersją ;)
CommentTime19 Apr 2025 15:04 (3 dni temu) zmieniony
Chyba mnie jednak @zaxon z kimś pomyliłeś... zastanawia mnie natomiast, dlaczego trzepiesz tyle replik cudzych rozwiązań skoro to taka przestarzała technologia... Gdzie są te Twoje innowacyjne, oparte na nowoczesnych eFPeGach autorskie rozwiązania?
Scalaków jest opór i nie jakieś wyluty tylko ze szpulki. Ja w przeciwieństwie do Ciebie nie muszę się martwić o BDO, przepisy i wprowadzanie na rynek układów z poza UE.
Doskonale rozumiem Twoją rozgoryczenie ale nie przesadzaj, ja nie jestem Twoją konkurencją - dla mnie to tylko hobby. No i dziwi mnie twoje zacietrzewienie i chęć dokopania tym, którym nie musisz.
Nie rozmawialiśmy jeszcze o tym w Stowarzyszeniu. SavoNARA jest projektem otwartym, można samemu zbudować albo poprosić o to kolegę. Myślę, że jeśli komuś zależy - wie gdzie i kogo pytać :-). Chętnie pomogę w miarę możliwości czasowych.
CommentTime21 Apr 2025 11:04 (1 dzień temu) zmieniony
Odnośnie postu Piotra Kaczorowskiego. Jak zwykle u niego, brudne zagrywki, byle tylko coś sprzedać. Ale żeby nie zostało bez sprostowania tych kłamstw i manipulacji, to skomentuję w odpowiednim wątku:
CommentTime21 Apr 2025 14:04 (1 dzień temu) zmieniony
I kolejne rozpaczliwe odwracanie kota ogonem przez Piotra Kaczorowskiego :). On dalej nie rozumie albo udaje, że nie rozumie, by potencjalni jego klienci się nie zorientowali - że SAVOnara zamiata potrzebę kupowania SAVO, bo naprawdę poprawia jakość obrazu, a nie jest tylko przedłużką sygnałów z VBXE jak SAVO, i każdy może sobie sam to rozwiązanie zastosować, nic nie musi od nikogo kupować, bo rozwiązanie jest za darmo dla wszystkich. Ale pewnie właśnie to boli, że zyski będą mniejsze :)
No, a przy okazji kłamie, bo ja nic nie miałem wspólnego z SAVOnara, jak również PTODT. Autorzy są znani, a jeśli projektują także dla PTODT i zechcą udostępnić rozwiązanie w ramach PTODT, to pewnie Walne Zebranie albo zarząd nie będą mieli nic przeciwko, bo fajne rozwiązanie. I oczywiście żaden klon, bo nie ma czego sklonować od Piotra Kaczorowskiego. SAVOnara to oryginalne opracowanie, które można było śledzić od początku prac :).
Jestem członkiem Stowarzyszenia a jeśli coś sygnowane jest Naszym logiem - oznacza to, że Stowarzyszenie otrzymuje przywilej dysponowania zasobem - t.j. pośrednio staje się właścicielem i może nim rozporządzać - np. rozdawać. Kaz zapewne miał na myśli, że nie brał czynnego udziału w powstawaniu któregokolwiek z elementów Rodziny SavoNARA :-)
Zaqu - nie ma w tym nic dziwnego. Członkowie stowarzyszenia mają prawo używać nazwy czy logo do różnych swoich projektów, bo są członkami stowarzyszenia. Jednak stowarzyszenie jako osoba prawna nie brało w tym udziału. Ja, osoba fizyczna, też nie, wbrew temu co wypisuje Piotr Kaczorowski.
SAVOnara to wspaniała inicjatywa i wykonanie dwóch członków stowarzyszenia, którym kibicujemy, ale nie mieliśmy okazji jeszcze wesprzeć jako PTODT, pomóc rozpropagować. Mam nadzieję, że to się kiedyś nadrobi. Szczególnie, że wykonali projekt z myślą o PTODT. Brawo! I dziękuję Panciowi i Kkrysowi za podzielenie się rozwiązaniem za darmo dla wszystkich.
@ Pancio. bo mnie bawi to udawanie że sie robi coś dla mas ;) I to i upublicznianie projektu ;) Jaki ty święty jesteś ;) Zrobiłeś , i dałeś projekt za darmo ;) Naprawdę nie zdajesz sobie sprawy że mało kto go sobie zrobi bo to nie ma sensu ?
Zwykły user Atari patrzy na to i sie po głowie drapie ....
Musi sobie kupić lutownicę i dodatkowe materiały. Nauczyć sie lutować Zamówić płytki w Chinach Zamówić scalaki w Chinach, a większość z nich to to podróbki . Do tego raczej sprzedawane w nadmiarowych ilościach...
Polutować to...
Domówić VBXE
Zamontować VBXE
Domówić kolejny chiński moduł na Alii.. Który powinien działać....
Naprawdę nie zdajesz sobie sprawy że mało kto go sobie zrobi bo to nie ma sensu ?
Oczywiście, według niektórych sens jest tylko trzepać na wszystkim kasę :). Najlepiej na cudzych projektach, bo taniej i nie trzeba nic wymyślać. Ech, te byznesmeny :)
mnie bawi to udawanie że sie robi coś dla mas ;)
Wygląda na to, że nie bawi, tylko złości :). Nie dziwię się, hobbyści potafią popsuć interesy :)
I to i upublicznianie projektu ;) Jaki ty święty jesteś ;)
Upublicznienie własnego projektu nie jest oznaką świętości Pancia tylko przejrzystości jego działań. Dobrze, że można śledzić jego projekty od początku. I to też pewnie zapobiega sytuacjom, w których potem np. taki Piotr Kaczorowski powie, że "to on wymyślił i zaprojektował", co już przecież robił.
Kaz, naprawdę nie wiem czemu tak lubisz na mnie napadać ? Od lat robię różne interfejsy, fakt, często nie swoje ale robie je gotowe pakuje i wysyłam do ludzi. Swiata nie zbawię, zawsze znajdzie sie ktoś niezadowolony. Masz do mmnie jakiś żal to zadzwoń, porozmamy jak ludzie. ?
Co do reszty, tylko punktuje słabe strony projektu. Na czepiam sie, po prostu dzielę sie raczej swoim doświadczeniem . W zgryżliwej formie , bo tak mam ;) . Na forum gdzie tak powinno być bo po to jest forum ?
CommentTime21 Apr 2025 18:04 (1 dzień temu) zmieniony
Nie demonizuj @zaxon. Wielu robi samemu a i dla innych też zrobią. Ty nie zrobisz bo cię nie stać na taki gest. Właściwioe na żaden cię nie stać. A 'zwykły' atarowiec to również Twój klient i za głowę się łapie jak musi bulić jak za zboże. Nie wiem co ci tak przeszkadza w tym co robię? Może wejdziesz (ponownie) z kooperację z Krzywościeżkowcem - on da ci pomysł - ty będziesz producentem. Kooperacja na całego! Potrafisz tylko podjudzać i krytykować. Nie odnosisz się merytorycznie do żadnej rzeczy o której mówi się w wątku. Daj se siana i sobie odpuść.
Ostatni interfejs NIE WYMAGA VBXE, jest NOŚNIKIEM DOWOLNEGO SYGNAŁU A/V - doczytaj - potem możesz wyciągać wnioski. Wątek jest o grupie urządzeń SavoNARA - nie prowadzimy tu terapii leczenia niczyich kompleksów.
EDIT. Widzisz @zaxon, wprowadzasz taki mętlik, że przez ciebie pomyliłem topiki - powyższe zdanie dotyczy oczywiście SavoNARA-XE opisanego tutaj: ->link<-