AI na Atari? Jeśli to w czymś może pomóc, to mogę podrzucić P-LISP dla Apple II dla emulatora plus skan dolaczonej dokumentacji z samouczkiem LISP. Jest tam tez source programu ELIZA.
Tutorial: ->link<- Widze ze na Atari jest nieco zmieniona skladnia np. (ADD 1 2) to na atari (+ 1 2), (MULT 2 2) to (* 2 2) itd. Na emulatorze apple wymaga 64kB wiec najlepiej AppleII+ obraz dysku do drive 1 i po uruchomieniu emulatora edytor LISP uruchamiamy przez: ]BRUN LISP
Nie, niczego w nim nie pisalem, raczej cos tam kiedys na jego temat czytalem. Aktualnie nie posiadam atari, ale kibicuje moze uda sie odtworzyc jakis podrecznik dla LISP i atari. Tu jeszcze jeden link, sa tam podlinkowane ksiazki o LISP. ->link<- Ciekawe ze w ostatnich latach coraz wiecej osob interesuje sie tym jezykiem, ale w koncu to byl pierwszy jezyk AI ;)
Moja fascynacja językiem LISP na tym zdjęciu przejawia się w zestawieniu technologicznych światów odległych o dekady - klasycznego Atari STE uruchamiającego Cambridge Lisp z 1986 roku oraz nowoczesnego, miniaturowego Cardputera z uLisp. Cambridge Lisp, pełnoprawna implementacja dla 16-bitowych komputerów, oferował kompletne środowisko programistyczne z zaawansowanymi strukturami danych i garbage collection, podczas gdy uLisp, jego współczesny, minimalistyczny kuzyn, został zaprojektowany dla mikrokontrolerów z ograniczoną pamięcią, zachowując jednak esencję LISP-a: eleganckie wyrażanie kodu jako danych oraz potężne możliwości przetwarzania list. Dobrze, że przedstawiliście moją ulubioną odmianę na 8-bitowe Atari. Chciałem zrobić zestawienie jeszcze z małym Atari ale czekam na stację dysków. Mam pewien pomysł odnośnie małego Atari i InterLisp/65 więcej o tym jak będę wyposażony w odpowiedni sprzęt.
Świetnie Grzesiek, bardzo chętnie posłucham / zobaczę co pokażesz odnośnie LISP na Atari. Czy to musi być fizyczna stacja dysków, emulatory w stylu SIO2SD nie wchodzą w grę?