atarionline.pl Język LISP na Atari - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime8 May 2025 08:05 zmieniony

Czy ktoś programował w tym języku na Atari, albo chociaż miał z nim styczność, nie tylko na Atari?
      • 2: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime8 May 2025 22:05 zmieniony

AI na Atari?
      Jeśli to w czymś może pomóc, to mogę podrzucić P-LISP dla Apple II dla emulatora plus skan dolaczonej dokumentacji z samouczkiem LISP.
      Jest tam tez source programu ELIZA.
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 May 2025 11:05

Bardzo chętnie. Jeśli możesz tu wrzucić, to skorzystają też inni. Załączniki do 8MB.
      • 4: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime9 May 2025 15:05 zmieniony

Tutorial:
      ->link<-
      Widze ze na Atari jest nieco zmieniona skladnia np. (ADD 1 2) to na atari (+ 1 2), (MULT 2 2) to (* 2 2) itd.
      Na emulatorze apple wymaga 64kB wiec najlepiej AppleII+
      obraz dysku do drive 1 i po uruchomieniu emulatora edytor LISP uruchamiamy przez:
      ]BRUN LISP

LISP dla atari
      ->link<-
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 May 2025 15:05 zmieniony

Dziękuję. Czy dobrze rozumiem, że coś w tym pisałeś? Jeśli tak, Jakie wrażenia z programowania? I czy zamierzasz pobawić się LISP na Atari?
      • 6: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime9 May 2025 15:05

Nie, niczego w nim nie pisalem, raczej cos tam kiedys na jego temat czytalem.
      Aktualnie nie posiadam atari, ale kibicuje moze uda sie odtworzyc jakis podrecznik dla LISP i atari.
      Tu jeszcze jeden link, sa tam podlinkowane ksiazki o LISP.
      ->link<-
      Ciekawe ze w ostatnich latach coraz wiecej osob interesuje sie tym jezykiem, ale w koncu to byl pierwszy jezyk AI ;)
      • 7:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 May 2025 16:05 zmieniony

No to jak częstujemy linkami to:

- tutaj jest instrukcja do wersji Atari:
      ->link<-

- są i gry:
      ->link<-

-dobra recenzja (podsumowanie):
      ->link<-

- no i oczywiście w AtriWiki:
      ->link<-
      • 8: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime9 May 2025 19:05

A tak aby zachecic to dodam ze jezyk LOGO powstal aby wprowadzic dzieci do programowania w LISP-ie.
      • 9: CommentAuthorgsgalezowski
      • CommentTime14 May 2025 18:05 (3 dni temu)

Moja fascynacja językiem LISP na tym zdjęciu przejawia się w zestawieniu technologicznych światów odległych o dekady - klasycznego Atari STE uruchamiającego Cambridge Lisp z 1986 roku oraz nowoczesnego, miniaturowego Cardputera z uLisp. Cambridge Lisp, pełnoprawna implementacja dla 16-bitowych komputerów, oferował kompletne środowisko programistyczne z zaawansowanymi strukturami danych i garbage collection, podczas gdy uLisp, jego współczesny, minimalistyczny kuzyn, został zaprojektowany dla mikrokontrolerów z ograniczoną pamięcią, zachowując jednak esencję LISP-a: eleganckie wyrażanie kodu jako danych oraz potężne możliwości przetwarzania list. Dobrze, że przedstawiliście moją ulubioną odmianę na 8-bitowe Atari. Chciałem zrobić zestawienie jeszcze z małym Atari ale czekam na stację dysków. Mam pewien pomysł odnośnie małego Atari i InterLisp/65 więcej o tym jak będę wyposażony w odpowiedni sprzęt.
      • 10:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime14 May 2025 20:05 (3 dni temu)

Świetnie Grzesiek, bardzo chętnie posłucham / zobaczę co pokażesz odnośnie LISP na Atari. Czy to musi być fizyczna stacja dysków, emulatory w stylu SIO2SD nie wchodzą w grę?
      • 11:

CommentAuthorBca
      • CommentTime15 May 2025 00:05 (3 dni temu) zmieniony

Mam taki dziwny wolumin, nakład 1500 egz.
      • 12:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime15 May 2025 12:05 (3 dni temu)

Jesteś w stanie zrobić z tego PDF?
      • 13: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime15 May 2025 12:05 (3 dni temu)

na samym początku Wolfram o LISP