atarionline.pl Nurek z Wielkim Sercem - dokończona gra z Grawitacji - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime8 May 2025 23:05 zmieniony

Przedstawiam miłym Państwu ulepszoną grę wersji "Nurek z Wielkim Sercem", która powstała na zlot Grawitacja 2025.

Najważniejszą zmianą jest to, że wykonano ją teraz w MadPascalu. Moc tego języka pozwoliła wprowadzić następujące najważniejsze zmiany:

1. W przypadku gdy kontrakcja peniska następuje po uprzednio zrobionym śladzie, ów ślad nie znika przedwcześnie i nie powoduje przerwy w penisku. Dopiero znika jak rzeczywiście ma zniknąć.

2. Dodano logarytm, który próbuje określić czy level jest do przejścia i jeśli wykryje niemożliwy układ jaj to je przelosowuje od nowa. Nie starczyło mocy na pełną analizę rozkładu jajec na płaszczyźnie, zatem nadal jest mała szansa, że level będzie niemożliwym. Wtedy dupa.

3. Zmienny poziom łatwości - wraz z postępem plansz, penisek przyspiesza a jajców jest coraz więcej. Nie zmienia się za to ich sążnistość.

4. Użyto technologii DL-interrupt, aby dodać trochę kolorystyki

5. Grafika tytułowa

6. Dżingle dźwiękowe wzmacniające odczucia arcade

Wg mnie gra jest bardzo grywalna.

Plik w załączniku, a tutaj źródełko: ->link<-
      (uwaga, wymaga zmodyfikowanej libki CMC do MadPascala, która wisi na branczu)

• 2:

• CommentTime8 May 2025 23:05 zmieniony

Dodam jeszcze, że CoPilot sugerował również zmianę tytułu gry, ale się nie przychyliłem, bo unikam wulgarności.
      • 3:

CommentAuthorMq
      • CommentTime9 May 2025 00:05 zmieniony

:-) Będę grał dużo ftom gre jak będę miał czas na granie, więc niedugo.

Edit: nie wytrzymałem, więc gram zamiast pracować, za co będę ukarany, ale co tam.

Doszedłem na razie do 07 etapu z wspaniałym wynikiem 1025pkt.

Tak że ten: kto pobije? Kto ma dłuższe serce niż ja? :-)
    1.  
      Hej,
      Poprawiłem jeszcze kilka gliczy, aktualna wersja to "version 3" - plik w pierwszym poście podmieniony.

Co zaszło:
      1. glicz ze znikaniem statusu czasami
      2. atract już nie przeszkadza
      3. można wyjść z gry za pomocą ESC

Endżoj.

Moim zdaniem gra jest bardzo grywalna.
      • 5:

• CommentTime9 May 2025 10:05 zmieniony

No i jeszcze mój rekord - dobrze szło, ale trudne się wylosowało na levelu 21.

Tera biorę się za elektryka.
      • 6:

CommentAuthorMq
      • CommentTime9 May 2025 12:05

A jedziemy na punkty, czy na levele? Bo jak na punkty, to ja mam nowy rekord:-)
      Na 20 wylosowało się dość trudne, ale byłem już blisko, niestety rzydzie mi się skończyły...
      • 7:

CommentAuthorMq

A jeszcze się pochwalę swoim kunsztem, jak chujowałem na niektórych planszach elegancko:-)
      • 8:

CommentAuthorMq

Pytanie: czy w kolejnych levelach chuj przyspiesza, czy mi się tylko tak wydaje?
      Co do sterowania, to jest ono bardzo dobre, trtzeba często cofać chuja, to da się fajnie nim kąty dobierać do trafiania w szpary:-)
    2.  

Mq:

czy w kolejnych levelach chuj przyspiesza, czy mi się tylko tak wydaje?

tak, proszę zapoznać się z changelogiem z pierwszego posta - zamykam temat.

Mq:

trtzeba często cofać chuja
      Potwierdzam, kontrakcja na żądanie to najskuteczniejsza broń w arsenale naszego bohatera.
      • 10:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime9 May 2025 13:05

Moim zdaniem gra jest bardzo grywalna.
      • 11:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime9 May 2025 13:05

Wrzucę ten obrazek tutaj.
      • 12:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime9 May 2025 14:05

Doszedłem do 23. planszy, w której mój instrument nie zdołał się przecisnąć przez bardzo wąską szparę między kamieniami.

Niestety Altirra zawiodła i nie udało mi się zrobić zrzutu ekranu w krytycznym momencie. Mam tylko obraz z planszy 22.
      • 13:

CommentAuthorMq
      • CommentTime9 May 2025 15:05

Eee, tą 22 to wylosowałeś bardzo łatwą. Po co tak smyrnąłeś tego kamienia na wprost?
      • 14:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime9 May 2025 16:05

Gra bardzo fajna, nawet parę plansz przeszedłem :-)
    3.  
      zbylu, jhusak, dzięki! ;-)

Cosi, gratuluję, to naprawdę wspaniały wynik.
      • 16:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime9 May 2025 16:05

Cosi, gratuluję, to naprawdę wspaniały wynik.

Dziękuję! Wygrana w takiej grze liczy się podwójnie, więc dziękuję po dwakroć.

Eee, tą 22 to wylosowałeś bardzo łatwą. Po co tak smyrnąłeś tego kamienia na wprost?

No bo widzisz, to było tak:
      Wiedziałem, że "niebawem umrzeć przyjdzie", a już poprzednim razem straciłem okazję do zrobienia skrinszota (za długo przytrzymałem przycisk i zniknęła mi plansza z wynikiem). Wydawało mi się, że jak w Altirze otworzy się górne menu, to włącza się pauza. No ale się nie włącza.

Bezsensownie stracone życie. Obrazek jest na wieczną hańbę mi.
      • 17:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime9 May 2025 17:05

Cosi:

Wydawało mi się, że jak w Altirze otworzy się górne menu, to włącza się pauza. No ale się nie włącza.

Zaznacz sobie w opcjach "Pause when Inactive". Kliknięcie gdziekolwiek poza emulatorem zatrzyma emulację. ALT+F10 zrobi zrzut. Powodzenia w grze i screenshotach :)
      • 18: CommentAuthorAdam

Cosi:

Wydawało mi się, że jak w Altirze otworzy się górne menu, to włącza się pauza. No ale się nie włącza.

Hej, wydaje mi się, że w wersjach Altirry sprzed kilku lat domyślnie była włączana pauza w takiej sytuacji, w ostatnich wersjach na pewno nie. Ale można to sobie przestawić w konfiguracji.
      • 19: CommentAuthorAdam

A, Kaz mnie ubiegł.
      • 20:

CommentAuthorCosi

Kaz, Adam: O, widzicie, to było zaznaczone, a potem pewnie przy jakiejś aktualizacji się odznaczyło!
      • 21:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime9 May 2025 19:05

Dobra, to na dobranoc (albo raczej na dobry wieczór) pierwszy znany ludzkości przypadek przekroczenia bariery 5000 punktów.

Kto się odważy pobić ten rekord?
    4.  
      Motyla noga... Nie wiem, czy dobrze obsłużyłem przekręcenie licznika ponad 9999 :-|

Naprawdę szacun!
      • 23:

CommentAuthorAtariteca
      • CommentTime17 May 2025 21:05 (21 godzin temu)

Przepraszam za moją ignorancję, ale jakie są sterowanie w tej grze? Przycisk ognia tylko zmniejsza rozmiar "niesporczaka", który należy do głównego bohatera... Jak sterować nim w różnych kierunkach?
      • 24:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime18 May 2025 12:05 (5 godzin temu)

"Niesporczak" ma dużą bezwładność (ok. 2 sekund zanim zacznie zmieniać kierunek). Sterowanie joystickiem: prawo/lewo – spróbuj przytrzymać przez dwie sekundy i zaobserwuj efekt.
      • 25:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime18 May 2025 14:05 (4 godzin temu) zmieniony

Bezwładności jest duża i irytująca ale mam wrażenie, że jeśli trzyma się wciśnięty kierunek to wygięcie zwiększa się również w trakcie retrakcji - mam rację?
      • 26:

CommentAuthorCosi
      • CommentTime18 May 2025 14:05 (4 godzin temu)

Tego nie próbowałem :-) ale po pobieżnym sprawdzeniu widzę, że raczej nie. Wydaje mi się, że wygięcie po retrakcji jest brane z ostatnich dwóch kroków obkurczonego narządu (czyli jeżeli dojedziemy z powrotem do linii poziomej, to dostajemy kierunek "prosto").