atarionline.pl Atari 130 XE - problemy - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthormlc
      • CommentTime26 Jun 2025 17:06 (10 godzin temu) zmieniony

Mam Atari 130XE wraz z Sdrive Micro. W Atari jest problem z klawiaturą - nie działają klawisze funkcyjne za wyjątkiem Help. Ale tu już wiem, że wymiana folii klawiatury powinna pomóc.
      Niemniej przed zakupem folii chciałem sprawdzić czy wszystko inne działa i potestowałem trochę gier wgrywanych z SDMicro. Nie w każdą grę mogę zagrać ze względu na brak możliwości wciśnięcia przycisków funkcyjnych. Ale poza tym - część gier się nie wgrywa (np. Fred), najczęściej wgrywanie zatrzymuje się na niebieskim ekranie, niektóre działają całkiem dobrze (np. Draconus), ale są też takie co mają artefakty - np. Montezuma - w załączniku umieściłem jak wygląda pierwsza lokacja - te pionowe pasy to jakby sprajty. Ekran tytułowy jest jeszcze bardziej zaśmiecony. Czy to jakiś objaw sprzętowy? Czy może trzeba potestować jakieś inne romy tej samej gry ?
      • 2: CommentAuthorhichal
      • CommentTime26 Jun 2025 17:06 (9 godzin temu) zmieniony

To ewidentnie brak wciśniętego klawisza OPTION podczas rozruchu, no ale skoro funkcyjne nie działają to ma prawo tak się dziać.
      • 3: CommentAuthormlc
      • CommentTime26 Jun 2025 17:06 (9 godzin temu) zmieniony

ano tak, czytałem, że na Sdrive uruchamia się gry wciskając reset+Option, natomiast ja je uruchamiam klawiszem w prawym dolnym rogu klawiatury... czyli to nie problem sprzętowy tylko problem z wgrywaniem z Sdrive Micro?
      • 4: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime26 Jun 2025 18:06 (8 godzin temu)

Klawisze START, SELECT i OPTION, jako jedyne są obsługiwane przez GTIA, reszta klawiatury przez Pokey (prawdopodobnie za wyjątkiem Break, tego nigdy nie pamiętam, i RESET oczywiście). W połączeniu z artefaktami na ekranie i niskim prawdopodobieństwem, że akurat trzy styki klawiatury obok siebie siadły, stawiałbym jednak na grubszy problem...
      • 5:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime26 Jun 2025 19:06 (8 godzin temu)

@woj76: Ale te 3 klawisze współdzielą ścieżkę i dlatego jest spora szansa, że właśnie membrana siadła. Zresztą to nie pierwszy taki przypadek - jest to problem standardowy związany z taką a nie inną konstrukcją matrycy połączeń na membranie oraz faktu, że przez tę jedną wspólną linię wciąż płynie prąd na potrzeby diody LED.
      • 6: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime26 Jun 2025 19:06 (7 godzin temu) zmieniony

A nie jest to spowodowane niemożnością wyłączenia Basic`a z powodu niedziałającego `Option`?
      Tak czy siak, folię trzeba wymienić i wtedy testować. Powody tych artefaktów mogą być jakiekolwiek, ja bym obstawiał brak opszyn. Po wymianie powinno śmigać.
      • 7: CommentAuthormlc
      • CommentTime26 Jun 2025 19:06 (7 godzin temu)

uzupełnię, że nie działa START, SELECT i OPTION, a także RESET. Break i cała reszta klawiatury działa. I wydaje się, że nie działa także Reset na Sdrive (mam Sdrive Micro z jednym przyciskiem i jego wciskanie nic nie powoduje).
      • 8: CommentAuthorZenon
      • CommentTime26 Jun 2025 20:06 (7 godzin temu) zmieniony

Te cztery klawisze wymagają by do jednego z ich styków doprowadzona była masa (pin3 gniazda klawiatury)
      Zapewne tu nie ma dobrego styku i nie działa. Wyżej zwrócona jest na to uwaga. Jak świeci dioda led to masa jest ok. (Chyba)
      • 9: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime26 Jun 2025 20:06 (7 godzin temu)

Przycisk w Sdrive o ile pamiętam służy jedynie do jego resetowania, wgrywadełka znaczy się. Na Atarynkę nie ma wpływu istotnego.
      • 10: CommentAuthormlc
      • CommentTime26 Jun 2025 20:06 (7 godzin temu)

Dioda power świeci.
      • 11: CommentAuthorZenon
      • CommentTime26 Jun 2025 22:06 (5 godzin temu)

To gdzieś na folii jest przerwa.
      Masa poprzez pin3 gniazda dochodzi do diody LED, ta świeci. I dalej ścieżka na folii dochodzi do klawiszy funkcyjnych.
      Reset wyzwalany jest doprowadzeniem masy do układu 555 poprzez styk klawisza. Jak nie działa reset to znaczy że ścieżka masy na folii uszkodzona. Masz omomierz to pomierz czy jest przejście.
      Chyba że wszystkie ścieżki sygnałowe są uszkodzone. Jakby nie było, omomierz do ręki i pomierzyć