CommentTime29 Jun 2025 16:06 (14 godzin temu) zmieniony
Jakiś czas temu trafiła do mnie drukarka Apple Silentype. Jest to drukarka podobna w budowie do Atari 822. Obie były zbudowane na mechanizmie firmy TrendCom, tyle że w przypadku Atari był to model 100, a Apple model 200. Różnica polegała na szerokości papieru. Model 200 pozwalał na druk 2x więcej znaków w linii, w przypadku Atari było to 40 znaków. Drukarka może też drukować grafikę. Drukarki te charakteryzował szybki w tamtym czasie druk w dwóch kierunkach oraz były bardzo ciche. W przypadku mojej drukarki problem polegał na braku przesuwu papieru. Powodem okazał się pęknięty plastikowy element łączący silnik krokowy z wałkiem przesuwu papieru. Wygląda, że jest to podstawowe źródło problemów w tych drukarkach, które są wykonane bardzo solidnie. Drukarka wymaga specjalnego papieru, ale z nabyciem go nie ma dziś problemów, jest to zwyczajny papier stosowany w faxach, a w przypadku węższego — w różnych drukarkach paragonów w sklepach. Jest też dostępny papier w formie naklejek, bardzo dobrze nadaje się do wszelkich opisów dyskietek czy kaset. Wyglądają naprawdę stylowo ;) W sieci jest dostępny manual do drukarki Atari 822, ale ja szukam jej schematu w wersji Atari. W przypadku Apple Silentprinter drukarka korzysta z zasilania z zasilacza wewnętrznego w Apple II, jak i Apple III, większość jej logiki jest w tym przypadku na karcie interfejsu wewnątrz komputera, przez co drukarka nie jest tak głęboka jak w wersji Atari. W przypadku Atari cała elektronika z zasilaniem jest wewnątrz drukarki. Drukarka komunikuje się przez gniazdo SIO.
Może te informacje komuś się przydadzą, jeśli wpadnie mu akurat taka lub podobna drukarka. Zauważyłem na jakimś forum, że ktoś miał drukarkę z identycznym problemem spowodowanym identycznym pęknięciem tego elementu.
Znalazlem dokumentacje techniczna Atari 822 ->link<- oraz manual ->link<- manual