atarionline.pl Gry z ATARISEZAM - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorLampart_28
      • CommentTime2 Jul 2025 19:07 (6 dni temu) zmieniony

Witam ponownie.
      Panowie czy kojarzycie inne gry niż river raid z takim tlem podczas wczytywania się z kasety.

Atarisezam Gdańsk
      • 2: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime3 Jul 2025 02:07 (6 dni temu) zmieniony

ja to widziałem u Borsuka jak wczytywał rr ten loader , i tez chciałem sie podpytać a nawet zamieścić watek, tutaj albo na forum Wrzeszcza, bo Sezam to dom handlowy we Wrzeszczu. ja pamietam ze pod koniec lat 80tych to gry sprzedawali w domu handlowym neptun koło kristalu we wrzesczu, zreszta sam tam przerabiałem magnetofon na turbo, w sezamie raczej nic związanego z komputerami juz nie bylo. Mam jakieś przebłyski z wczesnego dziecinstwa ze cos tam takiego bylo, ale rownie dobrze to mogl byc jakis sen ;) , potem sezam byl długo w remoncie, a po remoncie chyba nie bylo nic z komputerami. We wrzeszczu bylo studio aks(na passtaloziego) i koles na rynku w niedziele co mial stoliczek z grami i opisami na ksero gier atari.
      • 3:

CommentAuthorstring
      • CommentTime3 Jul 2025 18:07 (5 dni temu)

Miałem kilka kaset za dzieciaka tam kupionych z tym scrollem. Niestety tytułów nie pamiętam ale grałem w tamtym czasie na pewno sporo w blue max, kick start, boulder dash, nuclear nick, mouse trap i pewnie to były któreś z nich jak i wiele innych.
      • 4:

CommentAuthorccwrc
      • CommentTime3 Jul 2025 22:07 (5 dni temu)

@astrofor

Ze swojej strony dodam, że ja składanki czasem nabywałem tu:
      ->link<-

;)
      • 5:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime4 Jul 2025 00:07 (5 dni temu)

Potwierdzam, był SEZAM i były tam gry na Atari. Osobiście tam nie kupowałem, ale widziałem u kolegi gry z takim "loaderem". :)
      • 6: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime4 Jul 2025 01:07 (5 dni temu)

@ccwrc: ale w loaderze bylo napisane ze to sezam gdansk, w kazdym wiekszym miescie pewnie byl sezam, a pewniew co wiekszych sprzedawali gry.
      @Dracon: ale kojazysz stoisko z grami z atari? Czy tylko loader? Mi sie wydaje ze to stoisko bylo na parterze po prawej stronie od wejscia.

Troche of topic, ale mam takie wspomnienie z Sezamu, zazaraz po upadku komuny powstal tam sklep z zabawkami co zajmowal chyba cale pietro. Wszystkie zabawki to byly typowe zachodniaki, piekne kolorowe plastikowe, wielkie samochody, zdalnie sterowane. Po szarosci komuny ten sklep to po prostu jakby sie teleportowal przez pomyylke z innej planety, no ale ceny tez mieli troche z innej planety. Tak czy inaczej byl niezly opad kopary.
      • 7:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime4 Jul 2025 09:07 (4 dni temu) zmieniony

astrofor:

ale kojazysz stoisko z grami z atari? Czy tylko loader? Mi sie wydaje ze to stoisko bylo na parterze po prawej stronie od wejscia.

Gratuluję świetnej pamięci przestrzennej! :) Ja aż takiej raczej nie mam, ale coś mi "świta", że faktycznie to było na parterze tego starego domu handlowego we Wrzeszczu.
      Loader był dość charakterystyczny i chyba miał (?) jakieś zabezpieczenia...