atarionline.pl XC-12 HA17324 schemat połączeń przewodów z płytą - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthortonual
      • CommentTime25 Jul 2025 15:07 (1 dzień temu)

@Zenon i inni forumowicze dzięki śliczne za wsparcie i wskazówki!
      Doświadczenie bezcenne i super przygoda, trochę liznąłem serwisu takiego sprzętu.

Problem trochę mnie przerasta i postanowiłem rozwiązać go metodą brute force - kupując kolejną sztukę. Będzie na części a ten nowy jest bez turbo - ma plombę nienaruszoną! ;).
      Wkrótce podzielę się kolejną odsłoną zmagań.
      • 2: CommentAuthorZenon
      • CommentTime25 Jul 2025 15:07 (1 dzień temu)

Moment, piszesz że ma turbo wbudowane, na załączonych zdjęciach nie widać płytki turbo i połączeń do niego. Za wyjątkiem wylutowanego białego przewodu SIO z przynależnego mu miejsca. Ja cały czas podaję ci połączenia dla normalnego SIO a nie dla Turbo. Może tu leży przyczyna.
      • 3: CommentAuthortonual
      • CommentTime25 Jul 2025 16:07 (1 dzień temu) zmieniony

Tak właśnie to była moja misja - rozmontować turbo - przywrócić oryginalny stan (w pierwszym poście o tym pisałem, tu zdjęcia turbo przed wyjęciem z innego wątku ->link<-
      • 4: CommentAuthorZenon
      • CommentTime25 Jul 2025 18:07 (1 dzień temu)

R6 w oryginale to 10k, jego mniejsza wartość powoduje że silniejszy sygnał magnesuje taśmę.
      Jak dobrze rozpoznałem to wylutowuje się biały przewód SIO z płyty magnetofonu i łączy go do płytki turbo. Inne sygnały tylko się pobiera z płyty magnetofonu. Hmm...
      A zrób czytelne zdjęcie płytki magnetofonu strona części i druku. Wcześniej odlutuj dwa czarne przewody i przewody od silnika. Łatwiej będzie płytkę odwrócić. Zapisz co gdzie przylutowane.