@Zenon i inni forumowicze dzięki śliczne za wsparcie i wskazówki! Doświadczenie bezcenne i super przygoda, trochę liznąłem serwisu takiego sprzętu.
Problem trochę mnie przerasta i postanowiłem rozwiązać go metodą brute force - kupując kolejną sztukę. Będzie na części a ten nowy jest bez turbo - ma plombę nienaruszoną! ;). Wkrótce podzielę się kolejną odsłoną zmagań.
Moment, piszesz że ma turbo wbudowane, na załączonych zdjęciach nie widać płytki turbo i połączeń do niego. Za wyjątkiem wylutowanego białego przewodu SIO z przynależnego mu miejsca. Ja cały czas podaję ci połączenia dla normalnego SIO a nie dla Turbo. Może tu leży przyczyna.
CommentTime25 Jul 2025 16:07 (1 dzień temu) zmieniony
Tak właśnie to była moja misja - rozmontować turbo - przywrócić oryginalny stan (w pierwszym poście o tym pisałem, tu zdjęcia turbo przed wyjęciem z innego wątku ->link<-
R6 w oryginale to 10k, jego mniejsza wartość powoduje że silniejszy sygnał magnesuje taśmę. Jak dobrze rozpoznałem to wylutowuje się biały przewód SIO z płyty magnetofonu i łączy go do płytki turbo. Inne sygnały tylko się pobiera z płyty magnetofonu. Hmm... A zrób czytelne zdjęcie płytki magnetofonu strona części i druku. Wcześniej odlutuj dwa czarne przewody i przewody od silnika. Łatwiej będzie płytkę odwrócić. Zapisz co gdzie przylutowane.