atarionline.pl Commodore 64 Ultimate - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorxbx
      • CommentTime15 Jul 2025 06:59

Jeśli ktoś był zdania, że nie da się zrobić komputera brzydszego od C64, to wchodząc na stronę:
      ->link<-
      przekona się, jak bardzo się mylił.
      • 2:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime15 Jul 2025 08:00 zmieniony

Christian Simpson jest Acting CEO of Commodore... Na początku poniższego filmiku mówi o tym paru osobom i ich reakcje... ech... miażdżą :)

Potem opowiada chwytającą historię i jakże trafne spostrzeżenia przekazuje...

Mniej więcej za chwilę od:

• 3: CommentAuthortebe
      • CommentTime22 Jul 2025 16:35

• 4: CommentAuthorxbx
      • CommentTime23 Jul 2025 08:51 zmieniony

Co za bzdury. C64 nie mógłby konkurować ze współczesnym sprzętem, jaki zaawansowany by nie był, bo nie ma gier, ani w ogóle żadnego oprogramowania. Koniec kropka.
      Zresztą Atari już tego próbowało kilka lat temu. VCS-y zalegają jeszcze magazyny w USA.
      Można sobie wyobrazić, że jakaś firma z dużymi zasobami bierze Linux-a i robi to, co 25 lat temu Apple zrobiło z BSD, czyli robi z niego system używalny i użyteczny dla zwykłego użytkownika łącząc ze sprzętem stworzonym pod system. No ale to takie fantazje. Weźmy choćby API graficzne. Cały macOS już od gdzieś tam 2018-2020 w całości jest napędzany przez Metal, a na Linuksie nawet nie rozpoczęło się przechodzenie na Vulkana. Kto to niby miałby zrobić? To gigantyczna robota. Zostawić OpenGL? Bez żartów.
      Nawet Microsoft, firma z nieograniczonymi zasobami, się niejeden raz wyłożyła na wprowadzaniu swoich pomysłów i to nie tylko dlatego, że to banda głąbów.
      C64 sprzedał się w kilkunastu milionach i nawet jeśli 90% fanów już nie żyje, to nadal jest potencjał do wyciśnięcia od pozostałych emerytów paru dolców.

Trochę z innej beczki - jeśli nowe Commodore chce za ten swój pasztet $300, to RM 800XL nie może być droższy i można martwić się, czy to będzie dla RM opłacalny biznes.
      • 5: CommentAuthortebe
      • CommentTime23 Jul 2025 18:16

• 6:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime23 Jul 2025 19:56

Filmik w punkt :)
      • 7: CommentAuthorbob_er
      • CommentTime23 Jul 2025 20:47

• 8: CommentAuthortebe
      • CommentTime24 Jul 2025 13:53

• 9: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime25 Jul 2025 09:52

Jakie 300$? Jeżeli się uda komuś to sprowadzić do Europy za mniej niż 500 to będę pod wrażeniem. Do tego, po obejrzeniu ostatniego klipu Borga wydaje mi się, że termin jesień tego roku to marzenia ściętej głowy. Myślę, że RM800 może póki co spać spokojnie pod warunkiem, że prace idą do przodu ;)
      • 10: CommentAuthorSplawik
      • CommentTime25 Jul 2025 12:47

Wysyłają do Europy, z opłatami importowymi + wysyłką wychodzi na dzisiaj ok. 390$. Pojawił się też kickstarter na trzecią edycję ZX Spectrum Next, która poza rdzeniem Spectruma ma mieć również rdzeń c64:) Tu cena na start z wysyłką wynosi 320-330 funtów. Ogólnie widać, że rynek jest, choć oczywiście mniejszy niż na tanie emulatory od RetroGames: na dzisiaj sprzedano ok. 5600 C64 Ultimate i niecałe 4400 Spectrumów NEXT.
      • 11: CommentAuthorxbx
      • CommentTime25 Jul 2025 13:11

@Splawik „ ZX Spectrum Next, która poza rdzeniem Spectruma ma mieć również rdzeń c64”
      Super. To tak, jakby ktoś przeszczepił sobie drugi nos.

No to już z dużym prawdopodobieństwem wiemy, ile będzie kosztował RM 800XL (o ile się zmaterializuje).
      • 12:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime25 Jul 2025 13:19

"Myślę, że RM800 może póki co spać spokojnie pod warunkiem, że prace idą do przodu ;)"

Myślę, że może spać spokojnie, bo to implementacje dwóch różnych komputerów ;-)
      • 13: CommentAuthorSplawik
      • CommentTime25 Jul 2025 13:21

Jest jeszcze w nim rdzeń QL-a, więc już jest 3 w 1. Ale fakt, to się robi takie FPGA ala Mister i pewnie nie ma żadnych przeciwskazań, żeby i więcej rdzeni tam napchać.

I tak, widać mniej więcej ile to może kosztować, rynek ilościowo pewnie zbliżony do tych sprzętów, ale zakładam że udział nabywców z Polski w całości dla RM 800XL będzie większy niż przy C64 i ZX Next.
      • 14: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime25 Jul 2025 14:42 zmieniony

Wysyłają do Europy, z opłatami importowymi + wysyłką wychodzi na dzisiaj ok. 390$.

Tylko po co do Europy sprowadzac cos co jest od dawna produkowane w UE ?
      Jesli ktos ma obudowe i klawiature to moze wyjsc taniej
      ->link<-
      • 15: CommentAuthorSplawik
      • CommentTime25 Jul 2025 15:12

Generalnie jak ktoś chce się bawić w samodzielne składanie różnych rzeczy to pewnie może wyjść taniej. Tylko - sama płyta Ultimate z przesyłką to 267 EUR, czyli po dzisiejszym kursie ponad 1134 PLN. Gotowe nowe C64 z nową klawiaturą to 390 USD czyli po dzisiejszym kursie - 1415 PLN. Wychodzi 280 PLN różnicy + konieczność posiadania obudowy, klawiatury i złożenia tego samemu w całość. Każdy ma własną racjonalność, więc jej nie kwestionuję - ale sam wolałbym wydać 280 PLN więcej i mieć gotowy komplet.
      • 16: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 Jul 2025 15:23 zmieniony

Wy chyba zapomnieliście o Mega65, taki C64 Ultimate nie do końca Ultimate

Mega65 też ma tryb C64, C128 etc. i jeszcze więcej

->link<-

ZX Spectrum na Mega65
      ->link<-

jest jeszcze X16 Commander, który przechodzi ewolucję bo pozbywa się oryginalnych scalaków na rzecz FPGA, pewnie 8bitGuy zapomniał zapełnić magazynu wielkości boiska starymi chipami ;)

robi się tłoczno, kasy nie starczy na wszystko :)
      • 17:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime25 Jul 2025 15:28

robi się tłoczno, kasy nie starczy na wszystko :)

Eee tam, młodych to nie rusza, nie będą się na to napalać. :P
      • 18: CommentAuthorSplawik
      • CommentTime25 Jul 2025 15:43

Mega65 też spoko, ale inny próg cenowy - to już 800 EUR, czyli 3400 PLN.

Zabawek dużo, nawet sam myślałem, żeby kupić tego C64, ale się jeszcze waham, mam oryginał z epoki z Ultimate II+, więc zastanawiam się nad sensownością zakupu, zwłaszcza że wszystkie retro sprzęty trzymam na stałe podłączone i zajmują duuuużo miejsca:) I chyba jednak wolę RM 800 z tych wszystkich projektów FPGA.
      • 19: CommentAuthorxbx
      • CommentTime25 Jul 2025 16:16

Mam nadzieję, że w RM 800XL nie będzie żadnych „ulepszeń”, no może poza opcją rozszerzenia pamięci.
      Te sterydy to jest jakiś koszmar. Po cholerę komuś więcej duszków, kolorów, rozdzielczości, kanałów audio w retro sprzęcie? Byle laptop za pięć złotych da wszystkiego więcej.

Uważam, że takiemu RM 800XL potrzeba czegoś innego, np. wzbudzenia zainteresowania przełamywaniem ograniczeń sprzętu. Tylko, że tu na drodze może stanąć właśnie C64 Ultimate (o ile jego twórcy nie zaczną się wygłupiać z jego „ulepszaniem”), bo C64 jest o niebo bardziej popularny, choć brzydki jak nie wiem co.
      Druga sprawa - C64U jest od Commodore, a RM 800XL od kogo? Co to w ogóle jest RM? To powinien być sprzęt Atari, inaczej może być tak sobie.
      • 20: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 Jul 2025 16:42

gdybyś nie był XBX tylko biernym konsumentem, ale chciał zrealizować coś na takiej maszynie FPGA, doceniłbyś więcej kolorów, duszków etc. które nie zatrzymują Twojego projektu tylko pozwalają pchać go do przodu

tylko nie pisz że każdy kto pisze na retro bez trudu przestawi się na Unreala, Unity albo Godota
      • 21: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime25 Jul 2025 17:12

Z tymi rozszerzeniami to jest tak, jakby nie było swego czasu upgradów stacji dysków, turbo do magnetofonów itd. itp. to by połowy z nas tutaj dzisiaj nie było. To też nie był standard. To co? do RM800 w zestawie magnetofon, pudełko kaset i jazda? Jak za starych, "prawdziwych" czasów :D
      • 22: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 Jul 2025 18:54

nowa wersja ZX Spectrum Next oferuje C64 :)
      • 23: CommentAuthortebe
      • CommentTime25 Jul 2025 19:55

1.  
      Ale świetne to Commodore! XD Do łazienki jako mata antypoślizgowa albo podstawka na mydło- idealne, ale szkoda na to kasy. Zamiast tego wziąłem SWITCH2. :-) Mimo wszystko i tak najbardziej lubię ATARI XL/XE !
      • 25: CommentAuthorxbx
      • CommentTime28 Jul 2025 16:19

@tebe Nie, nie doceniłbym. Jak bym chciał czegoś więcej, to bym wybrał inny sprzęt i nic by mnie nie ograniczało. Jak pisałem wcześniej byle laptop ze śmietnika ma wszystkiego 100x więcej od Atari, więc pakowanie jakichś dodatkowych układów, które powodują, że oprogramowanie jest niezgodne z oryginalnym sprzętem jest bez sensu. Ogólnie oczywiście, bo szczególnie to wiadomo, że z technicznego punktu widzenia to może być ciekawa sprawa - niszowa ciekawostka. Pierwszy przykład z brzegu - VBXE. Ciekawostka bez większego znaczenia.
      Przecież nie trzeba używać Unreal, Unity czy Godot. Są narzędzia dla ignorantów. I można robić produkcję w stylu retro na każdym byle sprzęcie, zamiast na jakiegoś Frankensteina, którego oprogramowania nie da się uruchomić na zwykłym Atari.
      • 26: CommentAuthorxbx
      • CommentTime28 Jul 2025 16:27 zmieniony

@woj76
      Stacja dysków to był standard od początku lat 80. Tyle, że nie u nas. U nas wtedy były zapisy na nać pietruszki. Dlatego wymyśliliśmy Turbo. To wszystko jednak nie zmieniało Atari - oprogramowanie było jedno i działało na wszystkich komputerach. No, z wyjątkiem programów wymagających rozszerzonej pamięci, ale to był też standard.

Nie, RM 800XL powinien mieć, tak jak ma teraz, slot SD, USB, HDMI. Tak, żeby bez problemu podłączyć „standardowe” Atari do dzisiejszych peryferiów i umożliwić szybkie ładowanie STADARDOWYCH aplikacji na małe Atari. Jeśli RM sprofanowaliby 800XL jakimiś chorymi udziwnieniami w stylu Spectrum NEXT z pierdyliardem duszków i nowych trybów graficznych, w co nie wierzę, to ja nie kupiłbym tego sprzętu.
      • 27:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime28 Jul 2025 17:56

Zdecydowanie RM 800XL powinien szanować dorobek rozszerzeń funkcjonujących od lat i dawać możliwośc ich konfiguracji: EXT-RAM, Stereo, Covox, VBXE a być może także '816.
      Jestem dobrej myśli :-)
      • 28: CommentAuthortebe
      • CommentTime28 Jul 2025 18:23

xbx to pewnie chłopina z Podlasia
      • 29: CommentAuthorxbx
      • CommentTime28 Jul 2025 18:32

Jesteś złej myśli.
      RM 800XL powinien szanować Atari 800XL. Te wszystkie rozszerzenia to pierdoły, z których nikt nie korzysta, no bo po co? Gdzie są gry na VBXE, Covox itd? Po cholerę deweloper miałby w to inwestować swój czas? No chyba tylko z nudów i żeby pokazać, że się i zapomnieć.

Jedyny wyjątek to rozszerzenie pamięci, ale to nie jest żadna nowość.

To czego moim zdaniem potrzeba RM 800XL to nowoczesne narzędzia deweloperskie z symulatorem i szybką wysyłką lub podglądem działania aplikacji na RM 800XL. Rozszerzenie pamięci mogłoby wtedy służyć do testowania bardziej rozbudowanych gier przygotowywanych pod kątem wydań na kartridżu.
      No i świetnie gdyby powstała dokumentacja podsumowująca sposoby wyciskania wszystkiego z małego Atari. Na tym też można by dodatkowo zarobić.
      • 30: CommentAuthorxbx
      • CommentTime28 Jul 2025 18:33 zmieniony

@tebe
      Wal się na ryj z takimi durnymi uwagami.
      Poza tym jak masz jakiś problem z tym, że ktoś jest Podlasia czy innych Kaszub, to się lecz.
      • 31:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime28 Jul 2025 18:55

Nikt nie korzysta, zatem xbx = wszyscy.
      No ładnie, trololo :-)
      • 32: CommentAuthorxbx
      • CommentTime28 Jul 2025 19:07 zmieniony

@Jacques
      Jeśli nie zrozumiałeś, to weź „nikt” w cudzysłowy i nie czepiaj się na siłę. Cały czas chodzi mi o to, że są to rozwiązania niestandardowe, które się nie przyjęły, bo nie mogły się przyjąć; dla mikrogarstki zapaleńców w garstce fanów Atari.
      • 33:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime28 Jul 2025 19:21

Mogłeś jeszcze napisać nano, bez znaczenia.
      Szkoda strzępić klawiaturę.
      • 34: CommentAuthortebe
      • CommentTime28 Jul 2025 20:46 zmieniony

kogo obchodzi Twoje zdanie xbx, czy Twoje zdanie kiedykolwiek cokolwiek znaczyło

Ci co robią i tworzą ustalają kierunek zmian
      • 35: CommentAuthorwoj76
      • CommentTime28 Jul 2025 22:23

@xbx A ile miało by być gier na np. VBXE, żeby awansować ze statusu "pierdoła" gdzieś wyżej? Przypomnę, że (a) w latach 80 były przypadki wypuszczania przez duże firmy produktów, które wtedy skończyły z mniejszą ilością tytułów niż teraz jest na VBXE, (b) te gry piszemy teraz "my", nierzadko w pojedynkę, aż tak dużo nas nie ma, czas też z gumy nie jest.
      • 36: CommentAuthormono
      • CommentTime29 Jul 2025 10:19 zmieniony

xbx:

Te wszystkie rozszerzenia to pierdoły, z których nikt nie korzysta, no bo po co?
      Być może na Twojej rodzimej platformie tak jest, ale na Atari mamy:
      - drugiego pokeya (tzw. stereo) a nawet i cztery
      - rozszerzenie pamięci do 1M
      - twardy dysk
      - side/avg/sub z obsługą kart pamięci
      - systemy turbo do szybkiej transmisji szeregowej i dla stacji, i dla magnetofonu
      - fujineta do internetów
      - vbxe/sophia/to @panciowe coś do toru wideo i podłączenia do nowego tv
      - karcioszki dźwiękowe z różnymi czipami grająco-brzęczącymi
      Ale widać jeszcze nie zdążyłeś się zorientować.

Jest i to VBXE z blitterem i pecetową grafiką, a i nowe gry też na niego będą. Jeśli coś jest, to wystarczy siąść i napisać. Jak nie ma - to możesz se pisać. Na Berdyczów.
      Widzę, że ciągle aktualne jest pytanie Leibnitza: "czemu raczej istnieje coś, niż nic?"
      • 37: CommentAuthorrr_800xe
      • CommentTime29 Jul 2025 10:47

Witajcie...

Za daleko zaszło. Spokojnie. Ja czekam na komputer, który będzie jak moje stare ukochane 800XL. Wciskam OPTION, włączam i ładuję grę z dyskietki - jak kiedyś - lub karty SD !!! Stare Atari w nowoczesnym świecie. Mogę podpiąć je przez złącze monitora do starego CRT lub HDMI do nowego !!!. Mogę uruchomić w trybie 800XL, ale i 130XE - mam więcej RAM !!!. Mogę podłączyć oryginalny Joystick w DB9, albo mojego PADA na USB !!! - O TO TU CHODZI. Jeśli dodadzą opcję VBXE - to OK. Będzie je można włączyć, jak ktoś będzie potrzebował. Dodadzą Stereo ? - OK - będzie można włączyć - jak ktoś musi. Tak to raczej będzie wyglądać. Będzie to Atari 800XL z opcjami, które niektórzy będą chcieli włączyć ;) a inni nie - dla każdego coś dobrego ;). Ja chciałbym aby po włączniu zasilania wyskoczyło domyślnie ready jak kiedyś - i git ;)
      • 38: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime29 Jul 2025 12:36 zmieniony

Ja bym tylko jeszcze nieśmiało chciał zauważyć, że 800XL posiada modulator. Dobrze by było, gdyby i ten element został uwzględniony w projekcie wiernej kopii atarynki, czy tam wiernej+. :-)
      Co do pytania Leibnitza to odpowiedź na nie już dawno padła. Dokładnie to wyjaśnił św. Tomasz z Akwinu, jeszcze zanim Leibnitz je postawił.
      • 39:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime30 Jul 2025 21:58

Modulator? To tylko w DVB-T2 :)
      • 40: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime30 Jul 2025 22:50 zmieniony

Ginekp - opcjonalnie dlaczego nie, a nawet koniecznie? Jeśli miałaby to być Atarynka+. :) A właśnie, co do nazwy, mię się takowa podoba, jakby co. :-)
      • 41: CommentAuthorGekoPL
      • CommentTime31 Jul 2025 15:13

Z tym modulatorem to jakiś żart... prawda?
      To tak jakby do współczesnego miotacza ogniem dodawać krzemienie by go odpalać.
      Dziś potrzeba (niestety) HDMI z jakimś dobrym up-scalerem by dało się podłączyć do współczesnego TV 4/8K itp itd... a tu kolega Konstantyn chce modulator... dodać jako opcję za dodatkowe 100$ i będzie git :)
      • 42: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime31 Jul 2025 17:18 zmieniony

GekoPL - ośmielę się nieśmiało zauważyć, iż jak w sumie Kolega sam zauważył, obecnie wielu miłośników Atarynek odpala je z magnetofonu w normalu, mając miotacze w postaci wgrywadełek rozmaitych. To tylko jedna racja (ta dodatnia), są jeszcze inne (dodatnie).
      • 43: CommentAuthortebe
      • CommentTime31 Jul 2025 17:43

ja czekam na czytnik kart perforowanych
      • 44: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime31 Jul 2025 19:55 zmieniony

Karty perforowane... Jakiś projekt swego czau chyba był, czy raczej zamysł. Ale przykładowo czytnik kodów kreskowych chyba dałoby się zaimplementować? Poniżej ciekawy przykład, trochę może z rodzaju ciekawostek, ale idea możliwa do zastosowania w Atarynce, myślę. Fajna sprawa byłaby, gdyby dało się wydrukować jakiś program/grę w postaci kodów kreskowych i go wczytać penem. :-D Swoją drogą bardzo ciekawy instrument Casio z analogowej epoki, sięgali po niego amatorzy, ale i wiodące w owych czasach topowe zespoły i artyści.
      Prezentacja czytnika jest od 9.28

• 45:

CommentAuthorPeri Noid
      • CommentTime31 Jul 2025 20:51

To lepiej przez kod QR. W największy format można sporo bajtów wcisnąć. Nowa kategoria na compo - demo W postaci kodu QR, które wygląda efektownie i koduje coś co fajnie działa ;-)
      • 46: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime31 Jul 2025 21:09 zmieniony

Może być i QR. Taka biblioteka gier złożona w skoroszytach albo w klaserach, to byłby sztos. :-D
      • 47:

CommentAuthorPet
      • CommentTime1 Aug 2025 11:55

Jest już drama bo Commodore Corporation może nie mieć praw do znaków handlowych, których używa już Commodore Industries:

->link<-
      • 48:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime1 Aug 2025 12:37

Witaj RM 64 Ultimate... ;-)
      • 49: CommentAuthorgregor2
      • CommentTime1 Aug 2025 14:24 zmieniony

Konstantyn
      QR się do tego nie nadaje. Do archiwizacji musi być system z możliwością liniowego narastania danych.
      Były takie systemy dla Apple II, TRS-80, PET, a i Motorola np. rozpowszechniała tak system CP/68 dla procesora 6800.
      Składał się on z prostego ręcznego czytnika kodów kreskowych podłączonego do komputera.
      W latach 70'/80' niektóre gazety drukowały w tym systemie listingi programów.
      Później były bardziej rozbudowane systemy, np. dla Apple II, które pozwalały nawet na stronie A4 zapisać do 100-200 kB(ale wtedy potrzebny byl skaner 600dpi), a tekst można było wydrukować/przesłać i odczytać za pomocą FAX-u
    2.  
      Gregor2 - tak myślałem, że to żart z tym QR. No, ale jak piszesz, kodem kreskowym dałoby się ogarnąć temat. Całkiem niezła idea, żeby do tego wrócić, gdyby ktoś chciał się podjąć. Wiem, wiem, po co to komu, itd... Mnie to bardziej kręci, niż jakieś usb, hdmi i inne wynalazki w atarytnce, bo to wszystko mam w pececie i jest w każdym the coś tam.