atarionline.pl GETAWAY! Wersja z trainerem. - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 15:00 (7 godzin temu) zmieniony

Witam serdecznie całą społeczność ATARI.

Chciałbym w tym wątku rozpocząć temat dotyczący stworzenia wersji gry GETAWAY! z trainerem.

Proponowane wersje gry z trainerem są następujące:

1. Wersja gry z nieskończoną ilością żyć.
      2. Wersja gry z nieskończoną ilością żyć oraz wyłączoną kolizją sprite'ów z policją, jednocześnie z zachowaniem kolizji dla białej furgonetki z pieniędzmi.

Jako materiały źródłowe do stworzenia tych wersji gry z trainerem załączam pliki XEX oraz ATR, pochodzące z zasobów autora gry, które zostały pobrane ze strony internetowej poświęconej całej historii pracy autora gry Mark'a Reid'a nad grą GETAWAY! Niestety nie posiadam już linku do tego źródła ponieważ upłynęło już ładnych kilka lat, kiedy te materiały znalazłem.

Zwracam się z prośbą do społeczności ATARI o pomoc w stworzeniu proponowanych wersji gry GETAWAY! z trainerem, ponieważ docelowo planowane jest stworzenie składanki gry jako GETAWAY! LEGEND, zawierającej wszystkie wersje gry.

Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam serdecznie.

ChandraStar.
      • 2:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime5 Sep 2025 15:47 (7 godzin temu) zmieniony

To może ja na początek.
      Szukamy:
      A5 82 29 [07] F0 11 A9 00

i zamieniamy na
      A5 82 29 [00] F0 11 A9 00

Gracz jest 5 graczem, program sprawdza więc kolizje poszczególnych pocisków [$2CE8] "oruje" i zapisuje w komórce [$82]. Zamieniany kod to [$2DB3]
      $2DB3 A5 82 LDA $82
      $2DB5 29 07 AND #$07
      $2DB7 F0 11 BEQ $2DCA
      $2DB9 A9 00 LDA #$00

AND #$00 wyzeruje bity wynikające z kolizji z policjantami.
      • 3: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 16:44 (6 godzin temu)

Gieniu, wspaniale zrobione. Czy mogę poprosić także o wprowadzenie tego trainera do obrazu ATR?

Bardzo Ci dziękuję.
      • 4: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 17:44 (5 godzin temu)

Gieniu, dziękuję Ci za wyniki wyszukiwania, ja, wrzucę tę zmianę do ATR'a i prosiłbym jeszcze o znzalezienie bajtu odpowiadającego za ilość żyć. Dziękuję.
      • 5: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 18:26 (4 godzin temu)

Gieniu, chciałbym jeszcze Cię poprosić o przygotowanie programu menu2car z belką GETAWAY! LEGEND, dla wersji CAR. Resztę już odpowiednio zrobię. Dziękuję bardzo.
      • 6: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime5 Sep 2025 20:23 (2 godzin temu) zmieniony

@ChandraStar uzbierałem 3560 kasy - zmieniłem posta - pytałem: czy gra ma zakończenie, cel?
      edycja: Widzę, że w trakcie gry dochodzą utrudnienia - więc można powiedzieć że ma etapy
      Już nie zawracam głowy - bo rozumiem, że gra będzie miała instrukcję, objaśnienia
      • 7: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 20:59 (2 godzin temu)

Ataripuzzle, całkiem ładny wynik. Wydaje mi się że gra, nie ma zakończenia i jest typu ENDLESS, czyli bez końca. Gra raczej będzie trwała aż do momentu kiedy policja cię całkowicie zapudłuje.

Tak, wraz z postępem w grze dochodzą dodatkowe przeszkadzajki, np. w postaci blokad policyjnych (migające brązowe koła na drogach), które powodują utratę zrabowanych pieniędzy (CASH), jeśli się na nie wjedzie, więc lepiej ich unikać bo kasa jest najważniejsza. Kolejnym utrudnieniem jakie się pojawia na wyższych etapach gry jest to, że policja dostaje już takiej wścieklizny i robi się tak bardzo zawzięta ściganiem nas, że coraz trudniej jest przed nią uciec.

Fajna jest ta gra, to taki Hardcorowy PAC-MAN w gangsterskim wykonaniu. Bardzo ostra zręcznościówka.
      • 8: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime5 Sep 2025 21:16 (1 godzinę temu) zmieniony

Dzięki za wyjaśnienia ChandraStar, :)
      • 9:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime5 Sep 2025 21:22 (1 godzinę temu) zmieniony

Wydaje mi się, że tym razem to trzeba troszkę inaczej zrobić. Plik XEX nie jest taki duży i jest miejsce w RAM. Więc trailer powinien być dodany do pliku XEX. Nie potrzeba wtedy robić kilku wersji. Mając XEX łatwo zrobić CAR (new/old), ATR ale też i CAS.

Poniżej pliki oraz cały projekt jak ja sobie to zrobiłem.
      • 10: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 21:38 (1 godzinę temu)

Ataripuzzle. NO PROBLEMO.
      • 11: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 22:03 (57 minut temu)

Gieniu,

Niesamowicie rewelacyjna robota. Jestem pod wrażeniem. Planowałem to zrobić w stylu Feud'a ale w zasadzie wszystko jest już zrobione.

Super, zatem niech ten cały zestaw twoich plików będzie już wersją finalną do pobierania.

Świetna robota. Bardzo Ci dziękuję.

I oto Szanowni Przyjaciele, mamy kolejną znakomicie strainerowaną grę, GETAWAY!

BRAWO, BRAWO Gieniu. Jesteś THE BEST!
      • 12:

CommentAuthorgienekp
      • CommentTime5 Sep 2025 22:13 (46 minut temu) zmieniony

No nie przesadzajmy, zwykła inżynierka.
      Jedyna ciekawostka, to gra po wczytaniu przepisuje kod z jednego miejsca na drugi, więc trzeba sprawdzić, co podmieniamy. Druga sprawa, gra nie ma wprost liczby żyć. Wylicza sobie stan na podstawie tych animowanych ikonek w lewym górnym rogu. No więc zrobienie nieśmiertelności oznacza, że musilibyśmy zniszczyć ten fragment animacji. Ponieważ trailer wczytał się razem z grą, to można dopisać kod, który po stracie życia (i po animacji) odtwarza fragment pamięci jaki był przed utratą życia. Coś jakbyśmy save wczytali. Dzięki temu w sposób minimalny psujemy grę.
      • 13: CommentAuthorChandraStar
      • CommentTime5 Sep 2025 22:36 (23 minut temu)

Ach Gieniu, no to teraz zrozumiałem dlaczego nie mogłem tego ustrojstwa znaleźć tradycyjnymi metodami wyszukiwania. Sprytnie to Marek Reid wymyślił. Mogłem sobie tak szukać do us....ej śmierci. I tak bym nie znalazł. Dziękuję za wyjaśnienie. To dlatego ta gra sprawiała mi tyle problemów.

Gieniu, nie przesadzam. Dla mnie naprawdę jesteś THE BEST.