@pancio Taj, jest faktycznie. Nawet sobie przypomniałem, że był artykuł opisujący funkcjonalność tego rozszerzenia i patrzyłem na nie z pewną nadzieją, bo nie wymagało niszczenia komputera.
ALE.. jak napisałeś projekt nie jest komercyjny, więc projekt po mojej stronie upadł. Nie jestem uzdolniony elektronicznie i nie umiem sobie go złożyć.
@as Tak, schabowy serwowany przez Was długo będzie mi się odbijać czkawką ;D prawda - smaczny
Co do stereo to nie jestem do końca przekonany, czy jest mi potrzebne. Nie jestem fanem dem a w grach przywykłem do mono. Na dniach dotarł do mnie również SUBcart z rozszerzeniami i mogłem sobie po części doświadczyć emulacji stereo/covox
Obraz jest jednak częściej brany przeze mnie pod uwaagę.
Pewnie tak. Raczej rozwaze zakup 130XE pod katem jego modyfikacji. Moje 800XL zal mi zmieniac bo mam do tego konkretnego modelu sentyment. A mize wziac drugie 800XL do modyfikacji? Hmmm
... a gdyby tak (glosno mysle) zlacze SCART od VBXE zamontowac na zewnatrz w jakims osobnym pudelku, a kabelki w "bezpieczny" sposob wyprowadzic z obudowy, nie niszczac jej? Czy sadzicie, ze to by sie udalo i mialo sens?
CommentTime2 Nov 2025 15:01 (4 dni temu) zmieniony
Udać się może, kabelek można wyciągnąć otworem po modulatorze na przykład. Pudełka nie potrzebujesz, są gniazda na kabel (bierzesz przedłużacz SCART, obcinasz jedną stronę i gotowe). No i to nie musi być wcale gniazdo scart, można jakiegoś DIN-a użyć, żeńskiego - byle był zakładany na kabel. Ja tak mam wyprowadzone video w 400-ce,gdzie wsadziłem SCCC I właśnie na kabelku z DIN5 wyprowadziłem sobie audio/video jak w XE.. Dzięki temu dokładnie ten sam kabel pasuje.
@Peri Noid czyli mowisz, ze taka operacja moze sie udac i dalej dzialac? Faktycznie sie przyjrze temu w ciagu tygodnia, bo wtedy to moze byc rozwiazanie dla mnie.
Idea jest taka - wyjmuje się gniazdo DIN5 a zakłada DIN13. Ono oczywiście nie pasuje więc wierci się w PCB dodatkowe otwory, naprawia zniszczenia a potem drutuje odpowiednie sygnały Możesz sobie na YT poszukać materiałów od FJC (Atari8), on tak robi. Pinout można zrobić tak, żeby był zgodny z Atari ST i użyć kabla do tego komputera ale FJC używa kabli z innym pinoutem bo zwykle wstawia przy tym stereo.
@iSiek - jako autor sAIOnara, dysponuję kilkoma sztukami... nikt nie każe ci tego samemu lutować. Nie namawiam ale "nie do użytku komercyjnego" oznacza tylko tyle, że nie możesz na tym zarabiać.. zrobić sobie (czy nawet przez kolegę czy koledze) zawsze możesz.
Różnica między płytką SAVO a sAIOnara jest taka, że ta druga wytwarza jeszcze sygnały SVIDEO i CVBS - czyli możesz wyświetlać obraz na dowolnym monitorze - nie tylko takim, który posiada wejście RGB.
@Pancio widzisz, to zmienia troche postac rzeczy, gdy moge od Ciebie nabyc gotowca :) W kwestii ostatecznego potwierdzenia, to sAIOnara jest samodzielnym rozszerzeniem? Nie wymaga obok siebie VBXE? Jest w pelni kompatybilna ze sterownikiem S_VBXE.SYS pod SDX?
No i jeszcze jedna dosc istotna kwestia, ile to kosztuje, i czy jest gdzies intrukcja montazu jej w 800XL?
Instrukcji nie robiłem (jeszcze) bo wszystko masz opisane w kilku wątkach na stronie ->link<- - może trochę niechlujnie bo to raczej taka strona-blog z rysem historycznym. Nie mniej jednak - służę pomocą. Jeśli masz odrobinę zdolności elektronika to sam zamontujesz i VBXE i sAIOnara, czy tam dowolny inny. A jeśli nie to pisz na maila/disco. Ogarnę. Ja jestem ze Śląska - więc prawie rzut beretem.
No dobrze. To chyba jednak wykonam krok w tę stronę :)
Mam lutownice, płyn do lutowania i taśmę do ściągania starej cyny + odsysacz. Kupiłem żeby się pouczyć lutować właśnie, na takie potrzeby. Potrenuję trochę na sucho z jakimiś innymi płytkami, pooglądam jak się to montuje żeby też na sucho przejść przez ten proces i wrócę z tematem.
Niezależnie od efektów idę w stronę VBXE + sAIOnara+SS więc nawet jeśli nie ja, to będę się kontaktował w sprawie montażu ;)
I bardzo dobrze. Montaż VBXE jest opisany na stronie Lotharka. Nic trudnego, wywalasz kilka elementów. a montaż sAIOnara-SS to jeszcze mniej roboty, bo to jakby przedłużka VBXE. Odezwij się na maila. Obgadamy szczegóły.
@Pancio próbowałem namierzyć Twój adres e-mail ale mi się nie udało (chyba). Możesz powiedzieć gdzie go znajdę? A może napisz mi wiadomość na kpytko at go2 dot pl i się odezwę zwrotnie?