Na początek niech ktoś ci wydrukuje bo są modele. Przydałoby się trochę ten metalowy pasek odświeżyć, bez tego oryginalny front jest jak kwiatek do kożucha ;-)
Zaraz po moim ogłoszeniu zgłosił się kolega Arctus, który ma wolny panel z oryginału i zaoferował go za darmo, ku chwale ojczyzny. Wielkie podziękowania dla niego!
Łukasz - tak, chciałbym przede wszystkim wyprostować ten aluminiowy pasek. Odświeżać aluminium jeszcze nie umiem. Jakieś metody są gdzieś opisane?
Kaz - no trochę szorstkie musi być, żeby zadziałało. Mleczko nie jest takie szorstkie, trzeba delikatnie próbować. Ja mleczkiem przykładowo czyszczę raz na jakiś czas tarcze od zegarów albo srebrny wazon, działa świetnie
Robi się to tak. Tą uszkodzoną należy zerwać i zachować na pamiątkę. Blaszka aluminiowa oksydowana grubości około 1-1.5mm, ładnie wyciąć i zakrzywić tylko końce. Nalepić napis ATARI 1050 literkami kalkomanii. Całość okleić taśmą przezroczystą by przypadkowo napisu nie zerwać i najlepiej malutkimi śrubkami przykręcić. Nie będzie jak oryginał ale lepiej będzie wyglądać niż szorowana, wyklepywana etc.... oryginalna blaszka, która zapewne ma jakieś wgnioty, uszkodzenia. Mam tak zrobione w drewnianej obudowie i były ochy i achy. Ewentualnie nową blaszkę zrobioną z dowolnego metalu można okleić srebrną taśmą montażową samoprzylepną, nakleić literki. Będzie nieco matowa ale.... Pewne że żonka da całusa jak zobaczy.
Mówicie, że aluminium to tak średnio mleczkiem? No ok, też się nie znam, u mnie spełnia swoje zadanie. Poza tym ono wygląda tak, że już mu raczej nic nie zaszkodzi, a pomóc może.
Panel od Arctusa właśnie dotarł, serdecznie dziękuję! Jest idealny pod tą stację, bo ma dodatkowy przełącznik i dwie diody. A stacja ma z boku coś wyprowadzone. Brzydko i z dziurawieniem obudowy, więc dobrze będzie to zaszpachlować i kulturalnie przenieść druty na przód. Teraz tylko muszę poczekać aż stacja do mnie dotrze.
Płytka do stacji Atari 1050 - dokończony projekt z wiosny 2025 roku.
Funkcjonalność:
- Wyświetlanie numeru stacji i numeru ścieżki - Automatyczne załączanie blokady zapisu w momencie zamykania dźwigni dyskietki - Włączanie lub wyłączanie blokady zapisu niezależnie czy dyskietka jest fizycznie zabezpieczona zaklejeniem wycięcia na obudowie dyskietki. Przełączanie następuje poprzez przycisk na przednim panelu obudowy stacji - Przełączanie numeru stacji (od 1 do 4) poprzez przycisk na przednim panelu obudowy stacji - Restartowanie stacji również poprzez przycisk - Opcjonalnie sterowanie do czterech systemów po zamontowaniu odpowiednich płytek rozszerzających systemy (np. turbo) także poprzez przycisk
-------------------------------------------------------------- Sterowanie jest proste - mamy do tego TYLKO JEDEN przycisk.
Naciśnięcie i trzymanie od 0,5 do 2 sek. - włączanie lub wyłączanie protect dyskietki
Trzymanie przez 2 - 4 sek. - przełączanie numeru stacji (numer stacji wyświetlany jest na pierwszej pozycji wyświetlacza - pozostałe cyfry sygnalizują numer ścieżki). Numery stacji przełączane są kolejno.
Trzymanie od 4 do 6 sek. - Przełączanie zabudowanych systemów operacyjnych (też kolejno od 1 do 4) pokazując ich numery przez niecałe 2 sek (OS1, OS2 itp.)
Trzymanie od 6 do 10 sek. powoduje efekt wyłączenia i ponownego włączenia stacji włącznikiem
Nie stosowałem zapamiętywania numeru stacji i systemu ale jeżeli będzie taka potrzeba to mogę o tę funkcjonalność rozbudować. =============================================================
Montaż to sześć kabelków do układu 6532 i jeden do układu resetu (u mnie U4 - NE555). Przedni panel drukowany jest na drukarce 3d - filament Fiberlogy kolor Vertigo. Płytka nakładana jest na goldpiny od kabli idących do napędu). Do tej płytki dopiero wpinamy kabelki od napędu.
Świetny pomysł i rozwiązanie. A w którym miejscu jest ta płytka, z ciekawości?
W przypadku tej stacji, jak przyjdzie to najpierw chciałbym sprawdzić, co to dokładnie jest to coś. I jeżeli będzie możliwość zostawienia, to zostawię - bo moim zdaniem warto zachowywać historię przedmiotu. Wtedy... jeżeli Twoja płytka nie będzie kolidować z cosiem to bardzo chętnie!
U mnie też w nowo kupionej stacji ta blaszka pogięta i odklejona. Czekam aż paczka dotrze. Podobno moja działała ale teraz nie działa i dyskietki się nagrzewają w środku. Ciekawe co z nią będzie. Trzymam kciuki za Twoją Kaz!
Kolega Krzysiek Odachowski robi odpowiednie blaszki. Dał się namówić na zrobienie kolejnej partii (dzięki!), więc zaopatrzyłem się. Przy okazji mogę polecić Krzyśka, jeśli ktoś jeszcze potrzebuje takiego elementu do 1050. Koszt jednej - 20 zł plus wysyłka. Kontakt przez forum albo na maila - odachowski małpa o2.pl.