atarionline.pl Grawitacja 2026 - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorAdam
      • CommentTime16 Apr 2026 21:36

Już jutro rozpoczyna się ósma - okrągła jak podkreślają organizatorzy - edycja game jamu Grawitacja.

Termin: 17-19 kwietnia 2026
      Miejsce tradycyjne: HUBRAUM Kraków, ul. Przemysłowa 12
      Wejściówka: 50 zł
      strona imprezy: ->link<-

Lista uczestników zamknięta (osiągnięto komplet), podobno tym razem stream z party nie jest przewidywany. Ale na pewno coś napiszemy o niedzielnych wynikach :)
    1.  
      Ja będę prowadził fotorelację. Obecnie jesteśmy w drodze i jemy w bistrze w jakże gościnnych Katowicach.
      • 3:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Apr 2026 15:44

Pysznie! Podejmuję rękawice fotorelacji drogi na Grawitację. Ja podążam na wschód, tam musi być jakaś cywilizacja!
    2.  
      Tuż obok hotelu odnalazłem źródło zasobów strategicznych. Mam nadzieję znaleźć w sobie tyle siły ducha, aby być w stanie jeszcze dziś dotrzeć na zlot. Kraków rozpija.
      • 5:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Apr 2026 18:44

Warto przyjść, bo wszystko już pod napięciem.
      • 6:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime17 Apr 2026 22:29 zmieniony

3.  
      Przyjazne wnętrza biurowca zachęcają do wytężonej pracy. W tym roku również jest ciepło i nie śmierdzi w kiblu.
      • 8: CommentAuthorAdam
      • CommentTime19 Apr 2026 00:07

Prace trwają
    4.  
      Przygotowanie do głosowania.
    5.  
      Przygotowanie do głosowania.
      • 11: CommentAuthorzbyti
      • CommentTime19 Apr 2026 10:00

zawsze lubiłem ten rodzaj zagadek: znajdź 10 różnic na obrazkach.

ta jest wyjątkowo trudna :]
      • 12: CommentAuthorAdam
      • CommentTime19 Apr 2026 14:56

@mgr_inz_rafal: Inżynierze, świetne zdjęcia z game jamu. Oglądając je czuję się prawie jakbym tam był. Prawie, bo byłem i mam trochę inne wspomnienia ;)
    6.  
      Dziękuję Adamie, takie słowa bardzo motywują do dalszej ciężkiej pracy kronikarskiej.
      • 14: CommentAuthortebe
      • CommentTime19 Apr 2026 15:49

po fentanylu tylko takie zdjęcia są możliwe
      • 15: CommentAuthormono
      • CommentTime19 Apr 2026 16:53

Zbrzuchacili i zostawili.
    7.  
      @tebe, dzięki za podzielenie się doświadczeniami :)

A ja, korzystając z okazji, chciałbym serdecznie podziękować organizatorom, sponsorom oraz rywalom w wyścigu o podium. Zachęcam wszystkich do przybycia na ten zlot w przyszłości, bo dają nagrody nawet jak się nie wygra! Zwłaszcza, że wyraźnie widać, że w dzisiejszych czasach nie trzeba już być koderem, żeby tworzyć gry, szansę więc ma niemal każdy.
    8.  
      Moja gra jest już dostępna:
      ->link<-

Przypominam, że gra została zrobiona agentycznie (sam robiłem tylko licznik punktów, resztę nadzorowałem w trybie vibecodera), więc nie wiem co tam do końca siedzi w kodzie. Odpalać na własną odpowiedzialność.

Jedyna zmiana w stosunku do wersji zlotowej to poprawki w muzyczce, bo miker w czasie prezentacji wykrył, że coś tam źle się odgrywało. Ale już jest dobrze :)
    9.  
      I jeszcze screenshot poglądowy:
      • 19: CommentAuthortebe
      • CommentTime20 Apr 2026 16:25 zmieniony

to kto był na tej Grawitacji? Ty czy Agent ?

poprawiony plik *.rc

RMT_PLAYER_ADDRESS RMTPLAY 'lost_comp0g0wno--.feat' 1
      RMT_MODULE_ADDRESS RMT 'lost_comp0g0wno--.rmt'
      • 20:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime20 Apr 2026 17:19

Nie było streamu ani nagrań, więc na szybko coś nagrałem telefone: kłopoty techniczne na początku, prezentację gier, ogłoszenie wyników i rozdanie nagród:

• 21:

CommentAuthormav
      • CommentTime20 Apr 2026 17:23

Piękne, jest nawet specjalna minigierka. Szanuję
    10.  

tebe:

poprawiony plik *.rc

Dzięki. Przed wrzutem na GitHub porządkowałem pliki. Niestety zamiast poprosić o pomoc agenta zrobiłem to sam, no i wyszło jak wyszło :)

tebe:

to kto był na tej Grawitacji? Ty czy Agent ?
      Była nas trójka (ja, agent i moje ego) - na szczęście udało się prześliznąć na jednej wejściówce!
      • 23: CommentAuthorAdam
      • CommentTime20 Apr 2026 20:02

Saberman wrzucił kawałek rozgrywki z piraniami (3.14RANHAS). Nie wiem z jakimi ustawieniami to było odpalane, ale grafika tła jest trochę zepsuta w prawej dolnej stronie ekranu.

11.  
      Nocny Stream is piss poor, no the other way around, it is pure piss. ;-)
      • 25:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime21 Apr 2026 16:37 zmieniony

Spotkanie z autorem pracy, która zajęła ostatnie, 9. miejsce – już w niedzielę o 18:00. Steiger grę miał gotową, ale nie mógł jej pokazać, bo zaszwankował interfejs. Zapraszam!

Plan spotkania, który podesłał autor:

- opowiem o pomyśle na grę,
      - opowiem w jaki sposób działałem na jamie i w jaki sposób pomagał mi agent AI w pracy nad grą,
      - opowiem o limitacji jaką znam na konsoli i z czym się borykałem,
      - opowiem o zapisie i odczycie gier w trakcie pracy nad Family Basic,
      - napiszemy sobie grę wprost z listingu, który powstał przy pracy nad grą na jamie,
      - opowiem o urządzeniu które chciałem zbudować z Panciem i co zawiodło,
      - pokaże jak się pracuje w Family Basic na przykładzie wczytania grafiki,
      - tutaj musi paść disclamer bo nie wszystko sam jeszcze ogarniam ale chciałbym pokazać z mojej perspektywy jak mi pomaga agent AI i jak z nim pracuje żeby osiągać swoje cele,
      - można będzie pytać mnie o rzeczy, ale odpowiem tak jak umiem albo nie - jeśli nie będę znał odpowiedzi.
      • 26: CommentAuthormono
      • CommentTime21 Apr 2026 16:55

Super! Będę.
      • 27:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime26 Apr 2026 17:43

Za niedługo zaczynamy:

->link<-
      • 28:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime27 Apr 2026 19:48

I nagranie ze spotkania:

• 29:

CommentAuthorKaz
      • CommentTime28 Apr 2026 11:57 zmieniony

Jakby kogoś nie interesował proces tworzenia gry, a sama gra to w filmiku jej krótka prezentacja jest w 02:13:07.
    12.  
      Chciałem tylko dodać, bo tak mi się teraz przy śniadaniu przypomniało, że na Grawitacji dostępne jest darmowe kakało :) Zachęcam więc być.
      • 31: CommentAuthornosty
      • CommentTime2 May 2026 18:12

@mgr_inz_rafal i teraz każdy, kto zna Twoje gry ma takie lekkie zawahanie... ;)