Cześć, mój kolejny nowy port... Zdecydowałem się na konwersję głównie z nostalgii. To była i nadal jest moja absolutnie ulubiona gra na PC, grałem w nią dziesiątki razy i spędziłem z nią setki godzin. Pamiętam, jak chodziłem do znajomego grać godzinami na PC, kiedy miałem w domu tylko Atari. Gra została napisana przez Claude code.
Gra jest w połowie ukończona. CZĘŚĆ A, czyli geoscape, eksploracja itp., jest w pełni funkcjonalna... CZĘŚĆ B - Battlescape w fazie rozwoju.
Ponieważ gra jest rozbudowana, zawiera dużo zawartości VBXE, różnorodne okna i opcje oraz jest podzielona na segmenty, które są stale odczytywane z dysku ATR, gorąco polecam użycie szybkiego PBI, takiego jak SIDE 3. Uważaj, z sio2sd lub Sio2pc jest niegrywalna, ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły, jak to rozwiązać, byłoby wspaniale.
Wykryć rodzaju myszy ST/Amiga się chyba nie da automatycznie? Natomiast dobrą praktyką jest wybór standardu. Jest też spora lista softu korzystającego: ->link<-
kiedy bedzie repo ? mi bardzo podoba sie system okienkowy , ciekawi mnie jak tak teksty sa generowane ...tryb graficzny czy graficzny i tekstowy? zawsze mazylem zeby sportowac cos takiego - ->link<- , a potem napisac wlasna gre z taka mechanika. ps. robisz kawal swietnej roboty... ps2: moze jak bedziesz mial chwile to bylo by super jakbys poprosil ai zeby wyplul kod tylko dal jednego okienka takiego jak tekst plus ikonki gora dol
Próbowałem grać ale u mnie po złapaniu UFO - wybraniu żołnierzy, gra się chrzani - nie ma ludzików na planszy. - na atarową wersję poczekam - bo na razie jest niegrywalna u mnie.
Ta gra jest strasznie skomplikowana. Jeżeli gra będzie grywalna to będzie kamień milowy w VBXE.
CommentTime16 Jul 2026 00:17 (2 dni temu) zmieniony
@tebe - masz rację. Wiesz, że twój nick znaczy goods - "dobra" u semitów - ale nie jest od rzeczy (dóbr), ale od "dobrego". Także tebe - ty nie gadasz od rzeczy - akurat w tej kwestii. Tu masz całkowitą rację. Dlatego lepiej wybrać dobro, zamiast dobra. Tebe też znaczy "news" - od "good news". Ale jest to t emfatyczne - takie niższe - twarde (ṭ).
CommentTime16 Jul 2026 11:14 (2 dni temu) zmieniony
Ależ nie - tak podaje słownik (strona 420) ṭebo (liczba pojedyncza), ṭebe (liczba mnoga). Tu się nic nie rozsypuje - cytuje za słownikiem semickim, chociaż tam jest tłumaczenie holenderskie "nieuws" - po polsku: wiadomości
CommentTime17 Jul 2026 16:57 (1 dzień temu) zmieniony
Motyw Marsa? Chodzi o starą reklamę batona "Mars"? Nie wiem co masz na myśli. Przy ekranie - "napisie" tytułowym Draconusa jest znakomita muzyka. To co reprezentuje UFO - to "tragedia muzyczna" przeważnie - nie ma porównania do tej 8 bitowej muzyki..