atarionline.pl Ufo: Enemy Unknown, VBXE (AI made) - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime7 Jul 2026 16:21 zmieniony

Cześć, mój kolejny nowy port...
      Zdecydowałem się na konwersję głównie z nostalgii. To była i nadal jest moja absolutnie ulubiona gra na PC, grałem w nią dziesiątki razy i spędziłem z nią setki godzin. Pamiętam, jak chodziłem do znajomego grać godzinami na PC, kiedy miałem w domu tylko Atari. Gra została napisana przez Claude code.

Gra jest w połowie ukończona. CZĘŚĆ A, czyli geoscape, eksploracja itp., jest w pełni funkcjonalna...
      CZĘŚĆ B - Battlescape w fazie rozwoju.

Ponieważ gra jest rozbudowana, zawiera dużo zawartości VBXE, różnorodne okna i opcje oraz jest podzielona na segmenty, które są stale odczytywane z dysku ATR, gorąco polecam użycie szybkiego PBI, takiego jak SIDE 3. Uważaj, z sio2sd lub Sio2pc jest niegrywalna, ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły, jak to rozwiązać, byłoby wspaniale.

Do PORTU 1 wymagana jest mysz ST MOUSE.
      • 2:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime7 Jul 2026 16:21

• 3: CommentAuthorvega1
      • CommentTime7 Jul 2026 17:32

super :) VBXE chyba będzie miało renesans swój:) dla takich gier warto :)
      • 4: CommentAuthortebe
      • CommentTime7 Jul 2026 17:55

to teraz proszę zawstydzić scenę ST i pokazać im 'Command & Conquer' na VBXE ;)
      • 5:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime7 Jul 2026 21:17

A amigowa mysz? Niech wykrywa, jaka jest mysz :) Albo pliczek konfiguracyjny.
      • 6:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime8 Jul 2026 07:34

To prawda, pewnie o tym zapomniałem, ok, spróbuję.
      • 7:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime8 Jul 2026 08:13

Wykryć rodzaju myszy ST/Amiga się chyba nie da automatycznie? Natomiast dobrą praktyką jest wybór standardu.
      Jest też spora lista softu korzystającego:
      ->link<-
      • 8:

CommentAuthorjhusak
      • CommentTime8 Jul 2026 08:25

Da się. Liczysz przebytą odległość tu i tu i bierzesz tę większą. Po chwili zaskakuje.
      • 9:

CommentAuthorJacques
      • CommentTime8 Jul 2026 10:20

Sprytne i teraz brzmi na oczywiste ;-)
      • 10: CommentAuthordruzil28
      • CommentTime8 Jul 2026 15:15

To co robicie jest niewiarygodne :) I coraz bardziej ciesze sie ze vbxe ma co robic
      • 11:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime8 Jul 2026 15:16

AMIGA / ST

uważaj, batlescape jest uszkodzony i niefunkcjonalny
      • 12: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime9 Jul 2026 00:54 zmieniony

kiedy bedzie repo ? mi bardzo podoba sie system okienkowy , ciekawi mnie jak tak teksty sa generowane ...tryb graficzny czy graficzny i tekstowy? zawsze mazylem zeby sportowac cos takiego - ->link<- , a potem napisac wlasna gre z taka mechanika. ps. robisz kawal swietnej roboty... ps2: moze jak bedziesz mial chwile to bylo by super jakbys poprosil ai zeby wyplul kod tylko dal jednego okienka takiego jak tekst plus ikonki gora dol
      • 13:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime9 Jul 2026 10:00

Ja tego nie robię, robi to AI.. :)
      • 14: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime9 Jul 2026 14:03

@w1k: bardzo serdecznie dziękuje
      • 15: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime10 Jul 2026 13:27 zmieniony

Próbowałem grać ale u mnie po złapaniu UFO - wybraniu żołnierzy, gra się chrzani - nie ma ludzików na planszy. - na atarową wersję poczekam - bo na razie jest niegrywalna u mnie.

Ta gra jest strasznie skomplikowana. Jeżeli gra będzie grywalna to będzie kamień milowy w VBXE.

Wersja Atari VBXE - nie widać żołnierzy:
      • 16:

CommentAuthorw1k
      • CommentTime10 Jul 2026 14:48

Bitwa jest wciąż w fazie rozwoju, nie jest final
      • 17: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime15 Jul 2026 17:36 (3 dni temu) zmieniony

edycja: marketingu nie będzie :). Złocisze się nie posypią - dzięki tebe :) - na pohybel biznesowi kolorów
      • 18: CommentAuthortebe
      • CommentTime15 Jul 2026 18:05 (3 dni temu)

to laurka dla każdego developera, Twoja praca jest warta kilka złotych i po co Ci to było
      • 19: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime16 Jul 2026 00:17 (2 dni temu) zmieniony

@tebe - masz rację. Wiesz, że twój nick znaczy goods - "dobra" u semitów - ale nie jest od rzeczy (dóbr), ale od "dobrego". Także tebe - ty nie gadasz od rzeczy - akurat w tej kwestii. Tu masz całkowitą rację. Dlatego lepiej wybrać dobro, zamiast dobra.
      Tebe też znaczy "news" - od "good news". Ale jest to t emfatyczne - takie niższe - twarde (ṭ).
      • 20: CommentAuthortebe
      • CommentTime16 Jul 2026 10:31 (2 dni temu)

Przesadzasz, puzzle Ci się rozsypały :)
      • 21: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime16 Jul 2026 11:14 (2 dni temu) zmieniony

Ależ nie - tak podaje słownik (strona 420) ṭebo (liczba pojedyncza), ṭebe (liczba mnoga). Tu się nic nie rozsypuje - cytuje za słownikiem semickim, chociaż tam jest tłumaczenie holenderskie "nieuws" - po polsku: wiadomości
      • 22: CommentAuthorvega1
      • CommentTime16 Jul 2026 12:32 (2 dni temu) zmieniony

czekam z niecierpliwością na wersję z działającą już walką :) celem testowania :)

przydałby się też opis jak to jest robione z AI:) może ktoś jeszcze coś skonwertuje na VBXE :) ale to potem...
      • 23: CommentAuthorodyniec1
      • CommentTime16 Jul 2026 12:39 (2 dni temu)

a tak w ogóle to w UFO jest melodia zerżnięta z Draconusa (motyw Marsa)
      • 24: CommentAuthorAtaripuzzle
      • CommentTime17 Jul 2026 16:57 (1 dzień temu) zmieniony

Motyw Marsa? Chodzi o starą reklamę batona "Mars"? Nie wiem co masz na myśli. Przy ekranie - "napisie" tytułowym Draconusa jest znakomita muzyka. To co reprezentuje UFO - to "tragedia muzyczna" przeważnie - nie ma porównania do tej 8 bitowej muzyki..