atarionline.pl Projekt inspirowany przez Roguecraft - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime30 Aug 2026 19:13 zmieniony

Roguecraft DX był powodem, dla którego kupiłem Evercade.

Grę przeszedłem trzy razy i zacząłem już jako tako rozumieć jej mechaniki, ale zaciekawiło mnie coś innego. Roguecraft DX jest dostępny również na Amigę, a jego wymagania to 2 MB Chip RAM. Zastanawiałem się: skąd aż takie wymagania?
      Powstał więc koncept stworzenia czegoś podobnego, sprawdzenia czy w ogóle Atari da radę.

Dlatego kilka tygodni temu zacząłem zgłębiać MadPascala oraz VBXE. Była to dość trudna droga.
      Na obecnym etapie mam:

* dość proste grafiki,
      * rzut izometryczny pod kątem zbliżonym do Roguecraft (tu w określeniu kąta i perspektywy pomógł też gpt),
      * ruch gracza na zmianę z przeciwnikami,
      * przechodzenie między komnatami i rysowanie minimapy (jeszcze bardzo wczesne)
      * wskażnik uzycia procka pokazuje często bzdury ale poprawię :)
      * 15 poziomów, na razie zakodowanych na stałe i wygenerowanych kawałkiem kodu w C++,
      * postacie złożone z 6 klatek animacji dla każdego kierunku,
      * kilka rodzajów przeszkód,
      * wszystkie grafiki i dane upchnięte w pamięci VBXE.
      * sterowanie joyem, zmiana poziomów za pomocą + -

Gra na razie do niczego nie prowadzi i ma prostą interakcję z otoczeniem. To przede wszystkim **proof of concept**, czyli próba sprawdzenia, czy Atari z VBXE faktycznie jest w stanie udźwignąć taką mechanikę i ilość danych.

Nie udało mi się jeszcze ogarnąć odtwarzania muzyki.

W trakcie pracy wspomagałem się ChatGPT, głównie przy kwestiach związanych z architekturą i wzorcami projektowymi. Samodzielnie przekopywałem dokumentację MadPascala i VBXE oraz przykłady, a później metodą prób i błędów dochodziłem do tego, jak to wszystko ze sobą połączyć. Nie jest to absolutnie vibecoding, tylko sporo siedzenia do późna i fakt, że mam wyrozumiałą żonę popierającą moje wariactwa ;)

I była to dla mnie całkiem niezła szkoła. Po latach wygodnego programowania zawodowego w PHP + SQL, z C++ odwiedzanym tylko od czasu do czasu, nagle znalazłem się w świecie, w którym trzeba przejmować się rzeczami, o których współczesny programista może spokojnie zapomnieć. ;)

W Pascalu ostatnio siedziałem jeszcze w technikum, więc trochę musiałem sobie przypomnieć.

Obecnie pracuję w Geany, Altirra + kilka plików wsadowych ułatwiających współpracę z FujiNet. Wyniki co chwilę sprawdzam również na prawdziwym sprzęcie:

800XE + U1MB + FujiNet + POKEYMAX 4 + VBXE.

Jeśli ktoś chciałby zaciągnąć XEX-a i sprawdzić u siebie, czy program się uruchamia, będę wdzięczny. Na tym etapie interesuje mnie przede wszystkim samo uruchomienie na innych konfiguracjach.

Powoli myślę też o przesiadce na jakieś fajniejsze IDE, pewnie w stronę VS Code. Zatrzymałem się jednak na programowaniu w swojej małej niszy i muszę się trochę nauczyć nowego sposobu pracy.

Dość powiedzieć, że mój pierwszy większy system w PHP popełniłem w KEdit pod KDE 3.5. ;)

I jakoś wtedy też działało.

Cały czas się uczę i przypominam sobie Atari po latach, więc proszę o odrobinę wyrozumiałości. ;)
      • 2: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime30 Aug 2026 20:52 zmieniony

dołączam jeszcze screena z oryginałem oraz moją nieudolną interpretacją ;) Jak widać, grafik ostro potrzebny ;)
      • 3: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime1 Sep 2026 11:23 zmieniony

No i piekło zamarzło. Do projektu dołączyłem aktywną pomoc Claude. Pierwszy raz korzystam z AI przy programowaniu i przeraża mnie to ;) jeszcze parę lat i lecimy w okopy, scenariusz z terminatora się spełnia ;)
      Za pomocą Claude poukładałem sporo kodu, było trochę refaktoryzacji, trochę lepszych rozwiązań. Równolegle wygenerowałem nowe grafiki i popracowałem chwilę w gimpie nad czcionkami. Dorobiłem inventory, odnawianie HP za pomocą serduszek i powrót do screena startowego po śmierci. Claude przerobił engine żeby sprajty różnych rozmiarów. Oto efekty i tymczasowy ekran powitalny:
      • 4: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime1 Sep 2026 11:27

Skoro już zaprzedałeś duszę AI ;) to polecam dwie rzeczy:
      Zestaw Skilli dla AI jak programować na Atari: ->link<-
      Headless emulator Atari z tekstowym interfejsem API dla AI Coding Agents: ->link<-
      • 5: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime1 Sep 2026 12:11

Dzięki, jak już się doszkolę i będę wiedział o czym mówisz to skorzystam z wysłanych linków ;)
      Na ten moment wciąż piszę sam, ale przyznam: to, co wyrabia claude, jest niesamowite i skłania do przedefiniowania swojego stylu pracy bo... życia szkoda. Serio. To samo co on robi w pół godziny, robiłbym kilka wieczorów. Trudno określić pod jakim wrażeniem jestem. Rozumiem matematyczny model perceptronu, sieci wielowarstwowej, uczenia ze wsteczną propagacją błędu itp - zagadnień tych uczę moich uczniów w liceum, ale to, co wyrabia dzisiejsze AI jest po prostu czarną magią ;)
      • 6: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime1 Sep 2026 12:44

Daj je Claude, już będzie wiedział co z nimi zrobić ;)
      • 7: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime1 Sep 2026 14:14 zmieniony

Próba podłączenia grafiki z początku gry jako tło wygląda dość obiecująco. Trzeba było trochę przyciąć palety bo nie pomieściło wszystkich kolorów, ale przestało być pusto. Planuję zróżnicować levele, tzn na górze jest trawka, ale już po wejściu pod ziemię są kamienne płyty, chodniki itp.
      • 8: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime1 Sep 2026 20:04

"Daj je Claude"

tylko nie Haiku hdmi;)
      • 9: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime1 Sep 2026 20:06 zmieniony

Narazie claude siedzi cicho, a ja siedzę nad tym żeby moby jakoś sensownie atakowały ;) Zmieniłem też tło w trakcie gry na mniej kolidujące z planszą - znowu oczywiście GPT. Sam w życiu bym czegoś takiego nie narysował i powiem szczerze - w tej chwili podmieniam całą grafikę na tę z generatorów bo projekt bardzo cierpi przez brak ładnych pikseli
      • 10: CommentAuthortebe
      • CommentTime1 Sep 2026 21:18

możesz założyć że dajesz np. 64 kolory na tło, cokolwiek nie wygeneruje AI dokonujesz redukcji do 64 kolorów, potem ładujesz to w dedykowane miejsce palety kolorów od indeksu X

musisz przemyśleć ile slotów w indeksowej palecie chcesz przeznaczyć na tło, właściwą grę etc. i trzymać się tych założeń
      • 11: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime2 Sep 2026 11:37 zmieniony

@tebe dziękuję za fajny pomysł organizacyjny

wczoraj wieczorem gdy już było blisko zapełnienia ramu (zostały mi jakieś pojedyncze bajty, bodaj 150..) zacząłem szukać oszczędności

i eureka ;) uświadomiłem sobie że można z inta zrobić smallint ;)

tyle lat hobbystycznie w mikrokontrolerach a zapomniałem że taka rozrzutność jak 32 bitowa zmienna może się tak zemścić :)

udało się odzyskać aż 13kB pamięci, więc może zawalczę z playerem i muzyką :)

poprawka, debil ze mnie. Biorę się za programowanie a nie potrafię dodać. Udało się odzyskać 9kB
      • 12: CommentAuthortebe
      • CommentTime2 Sep 2026 13:09

a ze smallint można zrobić word, albo i byte, to też przełoży się na oszczędności, bo porównania liczb ze znakiem są dłuższe niż ich wersje bez znaku
      • 13: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime2 Sep 2026 13:22 zmieniony

Udało się poprawić wyświetlanie mobów, bo kolor czarny na mobach był blitowany jako przeźroczystość i w oczach bohatera widać było trawę, która jest za nim. Wjechał też nowy wzorzec wyglądu postaci, które tutaj wrzucę. Tylko parę ruchów, a zmiana ogólnego odbioru - kolosalna moim zdaniem.
      • 14: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime2 Sep 2026 17:35 zmieniony

Ogolnie wyglada kozix! Z kolorami tla na bank mozna cos pokombinowac - testowo degrade, jaki przy lynxowych produkcjach w niektorych assestach robie i tak wyglada OG pic w 16 kolorach
    1.  
      i wygląda nawet lepiej niż źródło.. można użyć twojej roboty?
    2.  
      fajnie że ludzie dorastają do VBXe po 20 latach ..komodorowcy by sie zesrali jakby mieli, zx spectrumowcy dopiero teraz maja Nexta .Tylko rodzime środowisko powiedziało, że to nie Atari .BRawooo..Ja kibicuje wszystkim twórcom na VBXE.
    3.  
      nie byłem świadom że vbxe jest tak traktowane ;) ale na tej zasadzie można wykluczyć wszystkie rapidusy, multipokeye itp ;)
      to zaczynam rozumieć czemu moja prośba o przetestowanie xexa spotkała się z zerowym odzewem ;)
      • 18:

CommentAuthorDracon
      • CommentTime3 Sep 2026 13:05

Cytując klasyka: "Sorry, taki mamy klimat!". xD
      • 19: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime3 Sep 2026 14:37 zmieniony

"Jakbym chciał lepsze małe Atari to bym używał Amigę" ;-)
    4.  
      opinia jak rzyć, każdy ma własną ;)

ja swoją a500 mam dopaloną pistormem i też czytałem że to już nie amiga ;) i wiecie co? obchodzą mnie takie opinie tyle, co zeszłoroczny śnieg ;) masz sprzęt jaki chcesz i tyle ;)

tak się zastanawiam: w takim razie vbxe jest wciąż aż taką niszą?
      • 21: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Sep 2026 15:26

nie, nie jest niszą, niszą to jest ostatnie GTIA2RGB

obecnie Electron pracuje nad nowym rdzeniem 1.27

->link<-

->link<-
      • 22: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime3 Sep 2026 15:27 zmieniony

Samo małe Atari jest teraz już niszą. Całe "środowisko" to kilkaset osób z całego świata. Mających rzeczywisty sprzęt jeszcze mniej, a rozszerzenia to już tylko kilka(naście?) procent z i tak małej grupy zainteresowanych prawie 50 lat starym sprzętem.
      • 23: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime3 Sep 2026 15:43 zmieniony

mówiąc "środowisko" masz zapewne na myśli osoby, które realnie wpływają na sprzęt którego używamy i jego rozwój (candle, fjc, wspomniany/na electron itp)?
      bowiem userów z realnym sprzętem jest jednak sporo, aczkolwiek z tak twardym zacięciem to rzeczywiście nisza (osobiście codziennie robię coś na baremetalu, z siedzeniem na ircu włącznie)

no ale dobra, zrobił się offtop, a tu nikt nawet nie wspomniał żeby wrzucić xexa ;) uporządkuję sprawę palety, dodam to fajniejsze tło i narazie zmniejszę trochę prawdopodobieństwo hita oraz agro u moba, bo ciężko przejść pierwszy level - i wtedy wrzucam. Liczę na to, że z jedna osoba tym razem to odpali ;)
      • 24: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime3 Sep 2026 15:52 zmieniony

nie, kilkaset osób to osoby aktywnie zajmujące się retro Atari 8bit. Twórców sprzętu jest zdecydowanie mniej. .xex'a wrzuć, jak będzie można zagrać, potestujemy.
      • 25: CommentAuthortebe
      • CommentTime3 Sep 2026 16:07

jeśli RM800 będzie miał na pokładzie VBXE, to taka nowa zwarta forma "All In One" Atari przekona większość malkontentów, albo nawet "wmówi" im że takie Atari to standard, podobnie jak to że nowy SuperCart od Larka to nie osobny komputer tylko integralna część Atari ;)
      • 26:

CommentAuthorpirx
      • CommentTime3 Sep 2026 16:26

mam 2 hipotezki dlaczego vbxe na serio zastartowalo po 20 latach.

1. dlugo nie bylo emulgacji. jak sie w altirce pokazela to zaraz pojawilo sie cos wiekszego
      2. ai

bonus

3. vbxe to juz retro po tylu latach, wiec nie wstyd macac
      • 27: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime3 Sep 2026 19:23 zmieniony

dobra, na dziś dość
      ściany czasem źle się blitują, coś mam nie tak z kolejnością przeliczania obiektów
      eksperymentuję z różnymi fontami
      pozycje z ekwipunku wybieramy trzymając fire
      duże serduszko zużywa się samo (zamierzone)
      minimapa do zmniejszenia - wtedy napisy będą wyśrodkowane
      bohaterowi trochę ucięło nogi, znowu efekt mieszania z tłem - do naprawy
      modele drzewek poprawione
      wreszcie działa kite na moby (agrują się od pewnego dystansu, metryka czebyszewa), można je zaciągać do lawy i wykańczać
      bardziej wydeptana trawa / jaśniejsza płytka na podłodze: przejście
      narazie brak final bossa, stopniowania skilli i poziomu trudności na levelach
      pochodnie też jeszcze do przerobienia bo wyglądają jak lody z żabki
      im mniej mobów tym płynniej działa gra, bo głupio czekam na blitter, tu będą też poprawki
      • 28:

CommentAuthorduncan
      • CommentTime3 Sep 2026 20:36

Zapowiada się bardzo ciekawie.
      • 29: CommentAuthorsolo/ng
      • CommentTime4 Sep 2026 00:49

@woocash500
      jasna sprawa (mozna uzyc)
      • 30:

CommentAuthorzbylu
      • CommentTime4 Sep 2026 15:43

Super się gra prezentuje!
    5.  
      stary, szklany mam w oczach i zebrałem gratulacje od swoich kobiet że ktoś zrobił filmik ;) mam niezłą motywację żeby cisnąć dalej :) dziękuję
    6.  
      super ! oby więcej powstawało na vbxe!
      • 33: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime4 Sep 2026 23:08 zmieniony

wyrzucone zdublowane napisy
      wyrzucony fade in/out planszy startowej
      zmiana czcionki na nieco czytelniejszą i mniej zapełniającą ekran
      zmniejszona minimapa
      playground przesunięty nieco w dół żeby napisy na niego nie nachodziły
      nowe potiony: niebieski (zamraża moby na 10 tur), ciemnoniebieski (czyści całą komnatę)
      ruch na ścianę liczy się teraz jako wykorzystanie tury - można wykorzystać do nęcenia mobów i ściągania ich na lawę
      na samym dole jest mob z podkręconymi statystykami
      chyba skrócę ten disclaimer bo szukam bajtów, a narazie wszystko wczytuję do ramu. Nawet wpadłem na pomysł żeby definicje leveli przechować w vbxe bo zaczęło być wąsko.
      Powoli zaczynam szukać porządnych assetów...
      • 34: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime5 Sep 2026 08:56 zmieniony

Tragiczne to ai. Pierwsze lepsze Spindizzy połyka to bez popitki. Ale ja się tam nie znam.
    7.  
      @konstantyn w sumie nie wiem, jak odczytywać tę wiadomość, bo jak dotąd AI w zasadzie generuje mi grafiki i dosłownie dwa razy pomogło z szeroko pojętą refaktoryzacją. Z widocznych części masz więc szansę odnieść się głównie do grafiki, która rzeczywiście, jak wspominałem, jest jeszcze tragiczna ;)

Gameplay z kolei każdy widzi i każdemu może podobać się co innego. Projekt nadal jest w trakcie powstawania, więc wiele rzeczy jeszcze się zmieni. Tak czy inaczej, dzięki za opinię. Nawet krótka i ostra jest cenna, bo daje jakiś punkt odniesienia.
      • 36: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime5 Sep 2026 09:51

@woocash500 - niektórzy wszystko co związane z AI będą obrzucać g...m tylko dlatego, że to AI, niezależnie od tego czy projekt dopiero w wersji 0.4 czy 2.0.
      • 37: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime5 Sep 2026 09:58 zmieniony

@ilmenit ależ nic się nie dzieje, przecież wrzucając projekt, szczególnie we wcześniejszej fazie, do oceny, liczę się zarówno z pozytywnym odzewem, jak i negatywnym. Po to są opinie. Nawet jeśli opiniodawca sam na końcu trochę podważa wartość swojej wypowiedzi ;)

BTW odpisali mi twórcy oryginału, są zaskoczeni że ich projekt kogoś zainspirował i generalnie dopingują. Bardzo miła wiadomość.
      • 38: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime5 Sep 2026 12:17 zmieniony

To jest ten gość od Nietzschego, który chodził z latarnią po mieście i mówił, że Bóg umarł. Nie jest szczególnie miły, ale czy można powiedzieć, że na pewno nie ma racji? Ale chyba nie należy traktować tego personalnie bo to bardziej filozof niż recenzent gier.
    8.  
      Kolejny mały update. Robi się z tego wątku jakiś pamiętnik ;)

Nowa wersja ekranu tytułowego pozwoliła mi zaoszczędzić niemal 2 KB RAM-u. Zrezygnowałem z trzeciej strony disclaimera, na której jako overlay VBXE wyświetlany był kod QR prowadzący do oryginalnego Roguecraft. Sam kod QR wrzuciłem teraz bezpośrednio do grafiki początkowej.

Odzyskany RAM prawdopodobnie pozwoli na dobudowanie czegoś w rodzaju progresji siły ataku, np. dodatkowego paska pod serduszkami, oraz animowanego final bossa zajmującego pół sali. ;)

W aktualnej wersji muszę jeszcze trochę posiedzieć nad poprawnym wyświetlaniem niektórych większych mobów. W kilku miejscach w kodzie zamiast odwoływać się do stałych określających początek playgroundu, wpisałem adres na sztywno. Teraz się to mści przesunięciem mobów. Tak bałaganiarski i przedszkolny błąd, że aż sam nie wierzę. ;)

A ponieważ z debugowania przypadkiem wyszła całkiem miła plansza ze wszystkimi mobami, to wrzucam. Fajnie wygląda. :)
    9.  
      Nie wiem czy to wersja finalna, czy w fazie projektowania. Pisałem o stanie obecnym, o tym, co widać na filmie. Ot i tyle. Inna rzecz to warto się zastanowić, Panie Astrofor, czy takie produkcje ai nie będą gwoździem do trumny idei retro i czy czasem aby ai nie ma tego w swoich ukrytych założeniach. Bo jeśli uznać zjawisko retro jako coś dobrego i pozytywnego, a dobro jak wiadomo od Boga pochodzi, to jest wielce prawdopodobnym, iż świat ów zostanie od zaplecza, po cichu zneutralizowany, kwestia czasu... Ale może się mylę, to możliwe, jednakże rzadko się mylę.
      • 41: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime5 Sep 2026 13:48 (7 dni temu) zmieniony

Czy można prosić o nie wpierdzelanie tematów religijnych wszędzie, gdzie popadnie? Szczególnie jak chodzi o tzw. Boga chrześcijańskiego, który z dobrem ma tyle wspólnego co Lindsay Clancy.

Jako osoba lubiąca roguelike i grająca od czasów Rogue, czekam na pełną wersję!
      • 42: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime5 Sep 2026 14:02 (7 dni temu) zmieniony

Wielmożny Panie Ilmenit, moja odpowiedź była do Pana Astrofora. Proszę mieć do niego anse, bo ja odniosłem się pierwotnie li tylko do projektu. Niby informatyk z Pana, a myślenie analityczne jak u dziecka.
      • 43: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime5 Sep 2026 14:08 (7 dni temu)

@ilmenit, nawet jeśli będziesz jedynym który będzie miał uciechę z tej gierki, to jest to dla mnie warte zachodu ;)
      • 44: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime5 Sep 2026 14:34 (7 dni temu) zmieniony

Panie Konstantyn, takie wycieczki osobiste to proszę raczej w kościele księdzu do uszka.
      • 45: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime5 Sep 2026 14:50 (7 dni temu) zmieniony

Wielce miłościwy i łaskawy Panie Ilmenit, proszę dać przykład, bo to Pan pierwszy rzucił kamień. Proszę pamiętać, że miecz bywa obosieczny, a ustęp o nadstawianiu drugiego policzka akurat czytam rzadziej. Po makale.
      • 46: CommentAuthorilmenit
      • CommentTime5 Sep 2026 14:53 (7 dni temu)

To niezwykle proste - proszę przeczytać Testament i spojrzeć, czy ten aksjomat "dobra" chrześcijańskiego boga jest uzasadniony, czy nie bliżej mu mordercy własnych dzieci.
      • 47: CommentAuthorastrofor
      • CommentTime5 Sep 2026 20:31 (7 dni temu)

Nie chciałem nikogo obrazić ani nie odnosiłem się bezpośrednio do religii chrześcijańskiej. Nietzsche mówił o głębokim kryzysie kultury. Myślę, że pan Konstantyn podobnie węszy w sztucznej inteligencji początek nowego kryzysu, który mocno wstrząśnie naszym społeczeństwem. Ja bardzo cieszę się z nowych gier AI na Atari. Po pierwsze dlatego, że nowe tytuły, a po drugie – stanowią one pożywkę dla kolejnych projektów AI na naszą platformę
      • 48: CommentAuthorKonstantyn
      • CommentTime5 Sep 2026 21:21 (7 dni temu)

Astrofor - trzeba widzieć drugie dno. Oby to ai drugim dnem nie wyszło, po drodze pustosząc i zabijając kreatywność i ducha twórczego. I nie dotyczy to tylko zjawiska retro. Dociekanie prawdy nazywa Pan węszeniem, powiada Pan? Ciekawe.
      • 49:

CommentAuthormgr_inz_rafal
      • CommentTime5 Sep 2026 22:00 (7 dni temu)

Polecam AI od ->link<-

Można wtedy pisać jak Konstantyn :)
      • 50: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime5 Sep 2026 22:13 (7 dni temu)

patrzę na ten wątek i mógłbym zareagować jak Max w Seksmisji: "co to się porobiło" :)