atarionline.pl Projekt inspirowany przez Roguecraft - Forum Atarum

Jeśli chcesz wziąć udział w dyskusjach na forum - zaloguj się. Jeżeli nie masz loginu - poproś o członkostwo.

• :
    • :

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• 1: CommentAuthorwoocash500
      • CommentTime30 Aug 2026 19:13 (48 minut temu) zmieniony

Roguecraft DX był powodem, dla którego kupiłem Evercade.

Grę przeszedłem trzy razy i zacząłem już jako tako rozumieć jej mechaniki, ale zaciekawiło mnie coś innego. Roguecraft DX jest dostępny również na Amigę, a jego wymagania to 2 MB Chip RAM. Zastanawiałem się: skąd aż takie wymagania?
      Powstał więc koncept stworzenia czegoś podobnego, sprawdzenia czy w ogóle Atari da radę.

Dlatego kilka tygodni temu zacząłem zgłębiać MadPascala oraz VBXE. Była to dość trudna droga.
      Na obecnym etapie mam:

* dość proste grafiki,
      * rzut izometryczny pod kątem zbliżonym do Roguecraft (tu w określeniu kąta i perspektywy pomógł też gpt),
      * ruch gracza na zmianę z przeciwnikami,
      * przechodzenie między komnatami i rysowanie minimapy (jeszcze bardzo wczesne)
      * wskażnik uzycia procka pokazuje często bzdury ale poprawię :)
      * 15 poziomów, na razie zakodowanych na stałe i wygenerowanych kawałkiem kodu w C++,
      * postacie złożone z 6 klatek animacji dla każdego kierunku,
      * kilka rodzajów przeszkód,
      * wszystkie grafiki i dane upchnięte w pamięci VBXE.
      * sterowanie joyem, zmiana poziomów za pomocą + -

Gra na razie do niczego nie prowadzi i ma prostą interakcję z otoczeniem. To przede wszystkim **proof of concept**, czyli próba sprawdzenia, czy Atari z VBXE faktycznie jest w stanie udźwignąć taką mechanikę i ilość danych.

Nie udało mi się jeszcze ogarnąć odtwarzania muzyki.

W trakcie pracy wspomagałem się ChatGPT, głównie przy kwestiach związanych z architekturą i wzorcami projektowymi. Samodzielnie przekopywałem dokumentację MadPascala i VBXE oraz przykłady, a później metodą prób i błędów dochodziłem do tego, jak to wszystko ze sobą połączyć. Nie jest to absolutnie vibecoding, tylko sporo siedzenia do późna i fakt, że mam wyrozumiałą żonę popierającą moje wariactwa ;)

I była to dla mnie całkiem niezła szkoła. Po latach wygodnego programowania zawodowego w PHP + SQL, z C++ odwiedzanym tylko od czasu do czasu, nagle znalazłem się w świecie, w którym trzeba przejmować się rzeczami, o których współczesny programista może spokojnie zapomnieć. ;)

W Pascalu ostatnio siedziałem jeszcze w technikum, więc trochę musiałem sobie przypomnieć.

Obecnie pracuję w Geany, Altirra + kilka plików wsadowych ułatwiających współpracę z FujiNet. Wyniki co chwilę sprawdzam również na prawdziwym sprzęcie:

800XE + U1MB + FujiNet + POKEYMAX 4 + VBXE.

Jeśli ktoś chciałby zaciągnąć XEX-a i sprawdzić u siebie, czy program się uruchamia, będę wdzięczny. Na tym etapie interesuje mnie przede wszystkim samo uruchomienie na innych konfiguracjach.

Powoli myślę też o przesiadce na jakieś fajniejsze IDE, pewnie w stronę VS Code. Zatrzymałem się jednak na programowaniu w swojej małej niszy i muszę się trochę nauczyć nowego sposobu pracy.

Dość powiedzieć, że mój pierwszy większy system w PHP popełniłem w KEdit pod KDE 3.5. ;)

I jakoś wtedy też działało.

Cały czas się uczę i przypominam sobie Atari po latach, więc proszę o odrobinę wyrozumiałości. ;)